GraphQL.cz/Fórum/Jak používat DataLoader s GraphQL v Node.js?

Jak používat DataLoader s GraphQL v Node.js?

Pokud se tak jako já snažíte pochopit, jak efektivně používat DataLoader v kombinaci s GraphQL v Node.js, možná máte podobné problémy jako já. V poslední době jsem narazil na to, že když dostávám data z více zdrojů, začínám mít problém s výkonem, protože se mi zdá, že dělám spoustu zbytečných dotazů do databáze. Hledal jsem různé způsoby, jak tento problém vyřešit a narazil jsem na DataLoader. Ale teď mě zajímá, jak ho správně implementovat ve svém projektu. Jak vlastně začít? Měl bych ho integrovat přímo do resolverů nebo je lepší ho použít na úrovni schématu? A co třeba caching? Jak ho nastavit, aby se mi snížil počet databázových dotazů? Zkoušel jsem různá řešení a zdá se, že často dostávám duplicitní dotazy. Jak se tomu dá zabránit? Existují nějaké nejlepší praktiky nebo tipy a triky, které byste doporučili pro práci s DataLoaderem a GraphQL? Rád bych slyšel i vaše zkušenosti a příklady použití. Je lepší mít jeden DataLoader pro celou aplikaci nebo raději více menších loaderů pro různé entity? Pokud máte nějaké užitečné odkazy nebo tutoriály, budu také vděčný. Děkuju za každou radu!

182 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2024
Libor Maleček

DataLoader je fakt super věc, když chceš optimalizovat dotazy v GraphQL. Začni tím, že ho vytvoříš v kontextu GraphQL serveru, aby byl dostupný ve všech resolvers. Můžeš mít jednoho DataLoadera pro každou entitu, třeba na uživatele, produkty atd. To ti pomůže udržet to přehledné a efektivní.

Nezapomeň používat batching – DataLoader sesbírá dotazy a pošle je najednou, což ti ušetří spoustu času a zbytečných dotazů do DB. Caching je taky důležitý. DataLoader automaticky cachuje výsledky během životnosti requestu, takže stejné dotazy se neprovádějí znova, což je skvělý na snížení latence.

Jestli máš problém s duplicitními dotazy, zkontroluj, jestli správně používáš instance DataLoadera. Je lepší mít samostatné instance pro každý request, aby se nezaměňovaly data mezi uživateli a zároveň se efektivně využíval caching.

Co se týče integrace do resolverů, doporučuji to dělat tam, ale dej pozor, abys DataLoadera nevytvářel zbytečně víckrát. Když ho budeš mít v kontextu, bude to míst kde ho můžeš sdílet.

Taky si prostuduj dokumentaci k DataLoaderu a koukni na nějaké příklady na GitHubu nebo blogy s tutoriály. Není to nic složitého, ale chce to trochu praxe. Zkrátka – snaž se udržovat to jednoduché a organizované.

184 slov
1.8 minut čtení
10. 6. 2023
Emil Jedlička

Takže, pokud chceš použít DataLoader s GraphQL, tak první věc, co bys měl udělat, je nainstalovat DataLoader. Pak ho můžeš vytvořit v resolvers a tady je klíčový point – musíš ho mít v rámci jedné žádosti, aby ti správně cachoval data. To znamená, že pokud máš resolvery pro uživatele a příspěvky, měl bys mít samostatné loadery pro každou entitu. Takže např. userLoader a postLoader.

Když uděláš dotaz na uživatele, použij userLoader.load(userId) a on ti automaticky cachne výsledky pro další dotazy během téhle žádosti. To šetří spoustu dotazů na DB. Co se týče caching, DataLoader to dělá za tebe, ale měj na paměti, že po skončení žádosti se cache vyčistí. Takže pokud chceš persistentní caching mezi různými požadavky, budeš muset implementovat něco jako Redis nebo jiný externí cache.

Snaž se taky vyhnout duplicitním dotazům tak, že ve všech resolvers budeš používat stejný DataLoader instance pro danou relaci – tohle by ti mělo pomoct snížit počet zbytečných dotazů.

A nakonec ohledně ukázkových zdrojů, podívej se na dokumentaci k DataLoaderu a pár GitHub příkladů, tam najdeš dost užitečné informace. Hlavně si to vyzkoušej na menších příkladech než to nasadíš do produkce.

188 slov
1.9 minut čtení
17. 5. 2024
Monika Malečková

DataLoader je super nástroj, když máš problém s výkonem a spoustou dotazů do databáze. Začni tím, že vytvoříš instance DataLoaderu pro každou entitu, kterou potřebuješ načítat. Místo toho, abys volal databázi přímo v resolvers, použij DataLoader pro batchování a caching. Tím se vyhneš duplicitním dotazům.

Můžeš ho použít v resolvers, to je asi nejlepší způsob. Například, pokud máš resolver pro uživatele a ten potřebuje načíst jejich příspěvky, tak použij DataLoader na uživatele v tom resolveru. Nezapomeň ho také správně inicializovat na každé žádosti, aby se vyčistil cache po každém požadavku.

Co se týče caching, DataLoader automaticky cacheuje výsledky po dobu životnosti instance. Takže když už něco načteš, znovu to nepožaduješ. To je fajn, ale dej pozor na to, aby ses nedostal do situace, kdy bys chtěl mít čerstvá data a DataLoader ti nebude vracet nové informace.

Není potřeba mít jeden loader pro celou aplikaci. Měj samostatné loadery pro různé entity jako uživatelé, produkty atd., to ti dá větší flexibilitu a přehlednost.

A nakonec doporučuji kouknout na oficiální dokumentaci DataLoaderu a třeba i nějaké tutoriály na YouTube. Měl bys tam najít dost praktických příkladů a může ti to hodně pomoct.

185 slov
1.9 minut čtení
8. 11. 2023
Lukáš Burian
GraphQL.cz/Články/Data loader
Příklady použití DataLoader v reálných aplikacích: Jak efektivně načítat data v GraphQLObjevte, jak implementovat DataLoader do vašich GraphQL aplikací a optimalizujte tak načítání dat. Tento článek nabízí praktické příklady a kroky, kte...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2021
Tomáš Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky