GraphQL.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro testování GraphQL API?

Jaké nástroje doporučujete pro testování GraphQL API?

Zajímalo by mě, jaké nástroje jsou podle vás nejlepší pro testování GraphQL API. Mám na mysli něco, co mi pomůže ověřit, jestli všechny moje dotazy a mutace fungují správně. Vím, že existuje několik různých přístupů k testování, ale nemám zatím vyzkoušené žádné konkrétní nástroje. Taky bych se chtěl ujistit, že dokážu snadno simulovat různá scénáře a kontrolovat odpovědi serveru. Vím, že Postman je populární volba, ale slyšel jsem i o dalších možnostech jako Apollo Client nebo Insomnia. Jaké máte zkušenosti s těmito nástroji? Můžete mi doporučit něco, co by mi usnadnilo práci s GraphQL? Hlavně by mě zajímalo, jak se tyto nástroje liší z pohledu uživatelského rozhraní a funkcionality. Je dobré mít pro testování i nějaký framework? Předem díky za vaše tipy a rady!

124 slov
1.2 minut čtení
12. 10. 2021
Marie Štěpánová

K testování GraphQL API je fajn mít pár nástrojů, co ti usnadní život. Postman je klasika, umí to s GraphQL fakt dobře a má intuitivní rozhraní. Můžeš si snadno vytvářet dotazy a mutace, navíc ukládá historii, což se hodí. Insomnia je další dobrá volba, možná má lepší UX než Postman, ale to je dost subjektivní. Takže tady záleží na tom, co ti víc sedí.

Apollo Client je super pro testování v rámci tvé aplikace, když už děláš nějaký frontend a chceš testovat přímo integraci. Pokud hledáš něco robustnějšího pro automatizaci testů, zkus třeba Jest s Apollo Serverem. Tyhle frameworky ti umožní napsat testy, co ověří odpovědi a chování API.

V zásadě ti doporučuji začít s Postmanem nebo Insomnia pro rychlé manuální testy a pak přejít na něco jako Jest pro automatizaci. Je dobré mít i dokumentaci k GraphQL schématu na dosah ruky, aby ses neztratil v typech a dotazech. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 11. 2024
Jakub Dušek

K testování GraphQL API je vícero dobrých nástrojů, každý má něco do sebe. Postman je klasika, má fajn rozhraní a hodně funkcí, ale pro GraphQL to není úplně ideální. Insomnia je dobrá volba, má intuitivní UI a podporuje GraphQL dotazy přímo, což usnadňuje práci. Apollo Client je skvělý pro integraci s aplikacemi, ale na samotné testování můžeš narazit na omezení, pokud nemáš správně nastavené prostředí.

Taky bych doporučil GraphiQL nebo Apollo Studio – jsou to webové nástroje a super na prototypování dotazů a mutací. Můžeš si snadno vyzkoušet různé scénáře a hned vidíš odpovědi serveru.

Pokud chceš jít do hloubky, tak testovací frameworky jako Jest nebo Mocha v kombinaci s knihovnami jako Apollo Server Test Utils ti dají možnost psát automatizované testy. To se hodí, když chceš průběžně ověřit funkčnost tvého API.

Každopádně záleží, jaký styl testování preferuješ – jestli radši klikáš v GUI nebo píšeš kód. Zkus si některé z těchto nástrojů a uvidíš, co ti bude sedět nejlíp.

158 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2024
Simona Špačková

Tak já bych určitě doporučil zkusit Postman, je to super nástroj a má i podporu pro GraphQL. Můžeš si tam snadno vytvářet dotazy a testovat odpovědi. Je to dost intuitivní a má dobré uživatelské rozhraní. Pak je tu Apollo Client, ten se taky hodně používá, hlavně když pracuješ s Reactem, ale může to mít trochu strmější křivku učení, pokud nejseš zvyklý na JavaScript.

Insomnia je další variantou, co jsem slyšel, že je příjemná na používání a má hezké funkce pro testování API. Někdo říká, že se líp ovládá než Postman.

Jestli chceš víc automatizované testy, tak bys mohl zkusit nějaký framework jako jest nebo mocha v kombinaci s graphql-request nebo apollo-server-testing. Můžeš si tam napsat vlastní testy a simulovat různé scénáře, což může být hodně užitečný.

Každopádně si to vyzkoušej, každý má jiný styl a co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. Hlavně si dej pozor na to, abys měl správné hlavičky a autentizaci tam, kde je třeba.

155 slov
1.6 minut čtení
3. 5. 2024
Martina Zachová
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Jak efektivně testovat GraphQL APIs pomocí automatizovaných nástrojůPraktický průvodce pro použití automatizovaných testovacích nástrojů k ověření funkčnosti GraphQL API.
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2020
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky