GraphQL.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro testování GraphQL?

Jaké nástroje doporučujete pro testování GraphQL?

Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s testováním GraphQL. Vím, že na trhu existuje spousta nástrojů, ale někdy je těžké se v tom vyznat a najít ten pravý pro konkrétní potřeby. Jaké konkrétní nástroje nebo frameworky používáte pro testování svých GraphQL API? Myslíte, že je lepší mít nějaké grafické rozhraní pro testování dotazů, nebo preferujete spíše příkazový řádek? Narazil jsem na několik populárních možností jako Postman nebo Apollo Client, ale nejsem si jistý, jestli jsou skutečně ty nejlepší volby. Jaké výhody a nevýhody vidíte u různých nástrojů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické rady pro psaní testů pro GraphQL. Měli byste tipy na to, co všechno by mělo být zahrnuto do testovacího procesu? A co třeba integrace s CI/CD nástroji? Jak to funguje ve vašich projektech? Ocenil bych vaše názory a doporučení, protože každá rada se hodí a rád bych se dozvěděl více o tom, jak efektivně testovat a udržovat kvalitu svých API pomocí GraphQL.

158 slov
1.6 minut čtení
23. 6. 2022
Elena Košťálová

Pro testování GraphQL je fakt hodně možností. Postman je super, hlavně díky grafickému rozhraní, což usnadňuje život. Můžeš si tam hezky poskládat dotazy a prohlížet odpovědi. Apollo Client je taky fajn, obzvlášť když už používáš Apollo server, ale může být trochu složitější na nastavení. Mě už se osvědčil Insomnia, to je taková alternativa k Postmanu a má příjemný UI.

Pokud jde o příkazový řádek, tak pro rychlé testy je GraphQL Playground dobrá volba. Umožňuje ti rychle zkoušet dotazy a mutace bez zbytečného klikání.

Co se týče psaní testů, tak určitě dej pozor na pokrytí všech možnejch scénářů, včetně chybových stavů. To znamená testovat nejen úspěšný odpovědi, ale i co se stane, když třeba něco neexistuje nebo se něco pokazí. Integrace s CI/CD nástroji by měla být jednoduchá, většina nástrojů jako Jest nebo Mocha to podporuje bez problémů.

Vždycky je dobrý mít nějaké automatizovaný testy, abys měl jistotu, že API funguje jak má. Takže zvažuj kombinaci různých nástrojů podle toho, co ti vyhovuje a co potřebuješ.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2025
Žaneta Odehnalová

Takže co se týče testování GraphQL, já osobně preferuju Postman pro jeho jednoduchost a uživatelské rozhraní. Je to celkem intuitivní a zvládneš tam snadno posílat dotazy a sledovat odpovědi. Apollo Client je taky fajn, hlavně když děláš frontend v Reactu, ale na backend to může být trošku složitější. Pokud ti jde o příkazový řádek, tak GraphiQL nebo Insomnia jsou další možnosti, ale záleží na tom, co ti víc vyhovuje.

Co se týče testů, určitě doporučuju pokrýt všechny možné scénáře – pozitivní i negativní. Měl bys testovat nejen správné odpovědi, ale i chybové stavy a edge case scénáře. Integrace s CI/CD je super, pokud máš automatizované testy, tak si ušetříš spoustu času. Pomocí nástrojů jako Jest nebo Mocha můžeš psát unit testy a integrovat je do procesu nasazení.

A ještě tip – snaž se mít testy co nejvíc izolované. To ti pomůže najít chyby rychleji. Takže jo, hodně štěstí s testováním!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2024
Antonín Kubíček

Testování GraphQL je fakt důležitý, když chceš mít jistotu, že tvé API funguje jak má. Používám Postman, je to super nástroj pro testování REST i GraphQL. Můžeš tam hodit různé dotazy a vidíš hned odpovědi, což je fajn. Apollo Client je taky skvělej, pokud máš frontend postavený na Reactu. Mě osobně baví ten vizuální editor, protože se mi líbí vidět, co posílám a co dostávám zpátky.

Když přijde na psaní testů, tak hlavně testuj všechny možné scénáře – úspěšný dotaz, chybový stav atd. Měl bys mít i unit testy pro resolvery a integrace s CI/CD je must-have, já používám GitHub Actions, kde mám nastavené testy na pull requesty.

Co se týče příkazového řádku, tak to je spíš pro hardcore vývojáře, ale já preferuju GUI, abych se nemusel trápit s příkazy. Takže shrnutí: Postman a Apollo jsou top, testuj všemožné scénáře, integruj to s CI/CD a dej si pozor na chyby.

148 slov
1.5 minut čtení
15. 2. 2024
Elena Havlíková
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Testování výkonu GraphQL API: Metody a nástrojeObjevte efektivní metody a nástroje pro testování výkonu GraphQL API. Naučte se, jak optimalizovat rychlost a reakci vašeho API.
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2022
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky