GraphQL.cz/Fórum/Jak efektivně využívat Storybook při vývoji GraphQL UI komponentů?

Jak efektivně využívat Storybook při vývoji GraphQL UI komponentů?

Zajímá mě, jak vlastně mohu co nejlépe využít Storybook během vývoje mých komponentů pro GraphQL. Vím, že Storybook je skvělý nástroj pro izolaci a testování UI komponentů, ale jak ho zkombinovat s GraphQL, abych měl skutečně efektivní pracovní postup? Mám na mysli především to, jakým způsobem se dá Storybook použít na testování komponent, které získávají data přes GraphQL API. Slyšel jsem, že existují nějaké techniky, jak předem mockovat data nebo simulovat odpovědi serveru, což by mi mohlo ulehčit práci při vývoji uživatelského rozhraní. Jaké jsou nejlepší postupy pro nastavení takového prostředí? A co třeba správa propů a datových struktur v rámci Storybooku? Je lepší používat nějaké konkrétní knihovny nebo řešení pro integraci s GraphQL, které by mi pomohly udělat tento proces hladší? Přijde mi, že když jsem se pokoušel použít Storybook na projekty s GraphQL, občas bylo těžké udržet přehled o tom, co všechno potřebuju udělat. Třeba jestli někdo z vás nemá tipy na to, jak si strukturovat příběhy pro komponenty v Storybooku tak, aby to bylo co nejefektivnější a jak se vyhnout zbytečnému opakování kódu. Byl bych vděčný za jakékoli rady a postřehy k tématu!

186 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2024
Vladimíra Hlávková

Takže, když chceš využívat Storybook s GraphQL, nejlepší je začít s mockováním dat. Můžeš použít něco jako Apollo Client a jeho možnosti mockování nebo nějaký balíček typu msw (Mock Service Worker), který ti pomůže simulovat API odpovědi. Tím pádem můžeš mít své komponenty izolované a testovat je bez nutnosti mít běžící server.

Co se týče správy propů, doporučuji si vytvořit nějaké základní datové struktury pro mock data, aby ses nemusel pokaždé znovu vrtat ve struktuře odpovědí. Měl bys mít přehledné příběhy v Storybooku, třeba podle různých stavů (loading, error, success). Takže jestli máš komponenty, co načítají data, měly by mít příběhy pro všechny možné scénáře.

Struktura příběhů by mohla být jednoduchá: jeden příběh pro úspěšné načtení dat, jeden pro loading a jeden pro error state. To ti ušetří práci a udrží to přehledný. Pokud máš víc komponentů, můžeš použít nějaké helper funkce pro generování mock dat a tím se vyhnout opakování kódu v každém příběhu.

A nakonec, používej addon pro Storybook jako Storybook Addon GraphQL, což ti usnadní práci s GraphQL dotazy přímo v Storybooku. Tím dosáhneš snadnější integrace a méně stresu s rozhraním.

181 slov
1.8 minut čtení
2. 12. 2024
Soňa Khýrová

Když se bavíme o Storybooku a GraphQL, je fakt super mít možnost mockovat data. Místo toho, abys čekal na odpovědi z reálného API, můžeš si nastavit fake data, což ti ušetří spoustu času. Doporučuji použít knihovnu jako Apollo Client s apollo-server-mock. S tímhle si můžeš snadno vytvořit testovací prostředí přímo ve Storybooku.

Co se týče správy propů, je dobrý nápad mít nějakou strukturu. Můžeš třeba využít story files, kde budeš mít definice komponent a jejich props, aby ses vyhnul opakování. Při psaní stories se zaměř na různé stavy komponent – např. loading, error, nebo nějaké specifické data pro testing.

Doporučuji taky využít knižní řešení jako jest a testing-library pro testování jednotlivých stavů komponent. Zjednoduší ti to celkově vývoj a umožní rychlejší iteraci.

Určitě si dej pozor na to, aby ses nenechal zahlcovat příliš mnoha mocky. Měj jednoduchou strukturu a jasně dané příběhy, aby ses v tom neztratil. Můžeš i využít add-ons ve Storybooku, který ti hodně pomohou při organizaci a správě dat.

159 slov
1.6 minut čtení
19. 12. 2024
Zdeňka Musilová

Storybook je fakt užitečný pro vývoj komponent, hlavně když jde o GraphQL. Hlavní věc, co můžeš udělat, je mockovat data. Místo toho, abys volal skutečné API, můžeš použít nějakou knihovnu jako Apollo Client a k tomu Apollo Mocked Provider. Tím si snadno nastavíš simulované odpovědi serveru, takže si můžeš testovat komponenty v různých stavech bez závislosti na backendu.

Pak je dobrý mít příběhy (stories) rozdělené podle různých stavů komponent. Například můžeš mít story pro prázdná data, pro načítání nebo pro chybu. Takže to udržíš přehledné a nemusíš se furt opakovat s kódem. Když to správně zdokumentuješ i s prop-types, tak to usnadní práci i ostatním.

Je fajn si ty stories strukturovat podle funkcionality komponent. Místo toho, abys měl jednu velkou story pro všechno, radši si udělej menší stories, které se soustředí na konkrétní funkce. A nezapomeň na addons jako Knobs nebo Controls - to ti umožní měnit props v reálném čase a vidět, jak se komponenty chovají.

Takže shrnuto: mockuj data, dělej stories podle různých stavů a používej addons na interaktivitu. Tímhle způsobem ulehčíš sobě i ostatním práci.

175 slov
1.8 minut čtení
20. 12. 2024
Blanka Vašková
GraphQL.cz/Články/Storybook a React-GraphQL intergrated
Jak správně navrhnout UI komponenty pro GraphQL potřeby ve Storybooku?Objevte, jak efektivně navrhnout UI komponenty zaměřené na GraphQL v prostředí Storybooku. Naučte se osvědčené postupy, výhody GraphQL a tipy na zlepš...
1000 slov
10 minut čtení
8. 9. 2024
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky