GraphQL.cz/Fórum/Můžu si vytvořit vlastní data pro komponenty ve Storybooku s GraphQL?

Můžu si vytvořit vlastní data pro komponenty ve Storybooku s GraphQL?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli je možné si vytvořit vlastní data pro komponenty ve Storybooku pomocí GraphQL. Mám na mysli, že bych rád využil GraphQL jako zdroj dat pro moje komponenty, abych mohl simulovat různé stavy a scénáře přímo v Storybooku. Narazil jsem na pár tutoriálů o tom, jak používat GraphQL s různými frameworky a knihovnami, ale nejsem si jistý, jak to všechno spojit dohromady. Mám nějaké základní znalosti o tom, jak GraphQL funguje a také jsem si hrál se Storybookem, ale nevím přesně, jak na to. Potřeboval bych nějaké tipy nebo příklady, které by mi pomohly pochopit, jak generovat mock data pomocí GraphQL v prostředí Storybooku. Zvlášť by mě zajímalo, jestli je potřeba něco speciálního nastavit, aby to všechno fungovalo tak, jak má. Máte někdo zkušenosti nebo už jste tohle někdy zkoušeli? Jaké jsou nejlepší postupy a co bych měl mít na paměti? Děkuju za každou radu!

150 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2024
Libor Polák

Jo, to je určitě možný! Můžeš si v Storybooku udělat mockování dat s GraphQL pomocí několika různých přístupů. Základem je použít Apollo Client nebo jiný GraphQL klient a vytvořit si mock server, který ti bude vracet data podle tvého schématu. Pak to můžeš napojit do svých komponentů jako bys to dělal normálně v aplikaci.

Můžeš využít třeba Apollo MockedProvider k tomu, abys mohl simulovat odpovědi z GraphQL dotazů. Pak si stačí definovat, jaká data chceš pro které scénáře a Storybook to všechno hezky zobrazí. Není potřeba nic extra nastavovat, jen mít všeho dostatečné verze a trochu se poprat s konfigurací. Dobrý je mít i nějaké příklady dat, abys mohl rychle vidět, co se děje.

Mysli na to, že když budeš mít víc scénářů, tak si všechno dobře popořádej a udržuj to přehledný. Zkus se podívat na nějaký tutoriály o Apollo a Storybooku dohromady, najdeš tam dost užitečných informací.

148 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Aleš Řezník

Jasně, můžeš si vytvořit vlastní data pro komponenty ve Storybooku s GraphQL. Základ je v tom, že si můžeš udělat mock server nebo využít nástroje jako Apollo Server, což ti umožní simulovat GraphQL API. V Storybooku pak můžeš použít apollo-client nebo jinou knihovnu pro integraci s GraphQL. Místo skutečných dat si pak můžeš definovat mock datové struktury, které budou odpovídat tomu, co tvoje komponenty očekávají.

Pokud chceš ukázat různé stavy jako loading, error atd., měl bys mít připravené různé scénáře, které si zaregistruješ v příbězích. Je fajn mít i nějaké randomizace pro data, aby to bylo pestřejší.

V Storybooku nastavíš decorators a poskytneš Apollo Provider s tvými mock daty, takže komponenty budou mít přístup k těmto datům, jako by byly na live API.

Celkově je to dost o tom nastavit ten mock server a pak hrát si s různými daty v příbězích. Uvidíš, že to není zas tak složitý a hodně ti to pomůže při vývoji. Takže hurá do toho!

160 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2025
Milada Vaníčková

Jasně, můžeš si vytvořit mock data pro Storybook s GraphQL. V podstatě můžeš použít Apollo Client nebo něco podobného, co ti umožní simulovat GraphQL API. V Storybooku si pak můžeš nastavit decorators a wrapnout svoje komponenty do ApolloProvider, abys měl přístup k mock datům. Můžeš si vytvořit mock server, který vrací data podle tvých potřeb. Například můžeš použít Apollo's MockedProvider, kde nastavíš mock responses pro tvoje query a mutation. Tímhle způsobem si můžeš vyzkoušet různé scénáře a stavy komponent bez nutnosti opravdového backendu. Hlavně nezapomeň na to, že si to musíš dobře nakonfigurovat v rámci tvého příběhu a mělo by to být v pohodě. Když se ti něco nezdá, mrkni do dokumentace k Apollo Client nebo Storybooku, tam je dost příkladů a návodů, jak to udělat správně.

127 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Alena Vlčková
GraphQL.cz/Články/Storybook a React-GraphQL intergrated
Pokročilé techniky mockování dat v Storybooku pro GraphQL aplikaceObjevte, jak efektivně mockovat GraphQL API v Storybooku a zajistit reálné scénáře pro vývoj uživatelského rozhraní. Naučte se pokročilé techniky, kte...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky