GraphQL.cz/Fórum/Jak nastavit autorizační tokeny pro GraphQL API?

Jak nastavit autorizační tokeny pro GraphQL API?

Nedávno jsem se začal zabývat integrací GraphQL API do mé aplikace a narazil jsem na problém, který mě trochu zdržuje. Při pokusu o zabezpečení mého API pomocí autorizačních tokenů jsem si uvědomil, že je to docela komplikované, a rád bych se proto zeptal na pár věcí. Jak vlastně správně nastavit tyto autorizační tokeny? Myslel jsem, že to bude jednoduché, ale čím víc do toho pronikám, tím víc se mi to zamotává. Mám už nějaké základní znalosti o autentizaci a autorizaci, ale nejsem si jistý, jak to všechno implementovat s GraphQL. Měli byste mi doporučit nějaké konkrétní knihovny nebo nástroje, které by mohly usnadnit práci s tokeny? Jaký je nejlepší způsob, jak generovat a spravovat tyto tokeny? Zajímalo by mě i, jak je správně předávat v požadavcích na server – mám je přidávat do hlaviček nebo jako součást dotazu? A co se týče expirace tokenů, jak bych měl řešit jejich obnovování? Jsou nějaké osvědčené postupy, které byste doporučili? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo odkazy na zdroje, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuto problematiku. Díky moc za jakoukoliv pomoc!

181 slov
1.8 minut čtení
9. 7. 2022
Dana Mašková

Nastavení autorizačních tokenů pro GraphQL API může být opravdu oříšek. Nejprve, doporučuji použít JSON Web Tokens (JWT), protože jsou velmi rozšířené a dobře se integrují s různými platformami. Když už tokeny generuješ, můžeš využít knihovny jako jsonwebtoken pro Node.js, což ti usnadní práci s podepisováním a ověřováním tokenů.

Pokud jde o předávání tokenů, je nejlepší je posílat v hlavičkách HTTP požadavků, konkrétně do hlavičky Authorization ve formátu "Bearer [tvůj_token]". To je standardní praxe a většina klientských knihoven to zvládá bez problémů.

Ohledně expirace tokenů, můžeš nastavit krátkodobé tokeny a k tomu použít refresh tokeny. Refresh token se používá k získání nového access tokenu, když ten původní vyprší. Tímto způsobem nemusíš nutit uživatele se neustále přihlašovat.

Je dobrý nápad mít nějakou logiku na serveru pro zpracování expirace a obnovování tokenů, aby to bylo co nejplynulejší pro koncového uživatele.

Pro více informací můžeš mrknout na dokumentaci k JWT nebo nějaké tutoriály o zabezpečení API. Hodně štěstí!

153 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2023
Rudolf Hladík

Nastavení autorizačních tokenů pro GraphQL API může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. První věc, co udělej, je zvolit si nějakou knihovnu pro generaci a ověřování tokenů. Doporučil bych třeba JWT (JSON Web Tokens), je to dost populární a funguje to dobře s GraphQL. Tokeny se většinou generují při přihlášení uživatele a pak se ukládají na klientské straně (třeba do localStorage).

Co se týče předávání tokenů, je nejlepší dávat je do hlavičky požadavku (Authorization header), takže třeba "Authorization: Bearer tvuj_token". To je standardní postup a většina knihoven to podporuje. Můžeš to udělat i v Apollo Clientu, což je super pro GraphQL.

K expiraci tokenů – dobrým způsobem je nastavit si krátkou expiraci (třeba 15-30 minut) a pak použít refresh tokeny, které ti umožní získat nový access token bez nutnosti přihlášení. Takže když ti vyprší access token, pošleš refresh token na server a ten ti vrátí nový access token.

Jako osvědčené postupy se doporučuje mít co nejkratší životnost tokenů a používat HTTPS pro zabezpečení komunikace. A pokud chceš víc informací, mrkni na dokumentaci k JWT nebo nějaký tutoriál o autentizaci v GraphQL. To by ti mělo pomoct dostat se dál.

188 slov
1.9 minut čtení
2. 12. 2024
Michal Dunka

Když jde o nastavení autorizačních tokenů pro GraphQL, tak je to fakt otravné, ale zvládnutelné. Většinou se používají JWT (JSON Web Tokens), což je celkem standard. Je dobrý začít tím, že si vybereš knihovnu pro generování a ověřování těchto tokenů. Například jsonwebtoken pro Node.js je dost populární a jednoduchý na použití.

Co se týče předávání tokenu, je nejlepší ho posílat v hlavičkách požadavku, konkrétně v Authorization hlavičce jako Bearer \<tvůj_token\>. To je standardní způsob, jak to dělají většina API. Když už mluvíme o expiraci tokenů, má smysl nastavit krátkou dobu platnosti a používat refresh tokeny, které ti umožní získat nový access token, aniž by ses musel znovu přihlašovat.

Doporučuji se podívat na nějaké tutoriály ohledně autentizace s JWT, najdeš tam spoustu užitečných informací a příkladů. Hlavně nezapomeň na správné zabezpečení serveru a validaci tokenů na backendu! Drž se těchto základních věcí a mělo by to jít hladce.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2023
Radka Hlávková
GraphQL.cz/Články/Bezpečnost a GraphQL
Přístupy k autorizaci a autentizaci ve GraphQL: Nejlepší postupyObjevte nejlepší praktiky pro zabezpečení vaší GraphQL aplikace pomocí efektivních metod autorizace a autentizace. Naučte se, jak chránit své API před...
1000 slov
10 minut čtení
19. 10. 2021
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky