GraphQL.cz/Fórum/Jak řešit problém s načítáním velkého množství dat?

Jak řešit problém s načítáním velkého množství dat?

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mě trápí už nějakou dobu. Pracuji na projektu, kde máme opravdu hodně dat a když se pokouším je načíst přes naše API pomocí GraphQL, je to prostě pomalé a občas to úplně spadne. Skoro mám pocit, že se ztrácím v tom, jak to optimalizovat. Zkoušel jsem různé techniky, ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představoval. Nechci, aby uživatelé museli čekat na načtení informací, když to trvá víc než pár vteřin. Napadlo mě rozdělení dotazů do menších částí nebo snad stránkování? Ale nejsem si jistý, jestli by to mohlo vyřešit problém s výkonem. Co třeba lazy loading nebo caching? Někde jsem četl, že použití fragmentů může zlepšit výkon dotazů, ale zatím jsem to nevyzkoušel. Mám také obavy z toho, jak správně nastavit resolvery tak, aby efektivně pracovaly s velkým objemem dat. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jaké nástroje nebo techniky byste doporučili pro efektivní načítání velkého množství dat v GraphQL? Jaké jsou nejlepší praktiky pro optimalizaci těchto dotazů? Děkuji za každou radu!

171 slov
1.7 minut čtení
12. 3. 2021
Alena Bartošová

Myslím, že rozdělení dotazů a stránkování jsou super nápady. Když máš hodně dat, je dobré si to načítat po částech, aby se to nezbláznilo. Zkus použít pagination, ať si uživatelé můžou prohlížet data po menších kouskách. Lazy loading taky pomáhá, nemusíš načítat všechno najednou.

Caching je další důležitá věc – zkus nějaký caching mechanismus, abys nemusel pořád tahat stejná data z databáze. Třeba Redis nebo něco podobného. Fragmenty v GraphQL můžou fakt pomoct, když chceš jen určité pole z objektu, tak to zjednoduší dotazy.

A pak ty resolvery – dej si pozor na to, jak je nastavený výkon. Třeba udělej batching dotazů, aby se ti to netahalo příliš často do DB. Zkrátka optimalizace je klíčová. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 11. 2022
Luboš Skála

Problémy s načítáním velkého množství dat umí být fakt otravné. Rozdělení dotazů na menší části je určitě dobrý směr, to ti pomůže nejen se zrychlením, ale i s přehledností dat. Stránkování taky může hodně pomoct, zvlášť když máš víc dat, co nabídnout. Lazy loading je další možnost, jak načítat data postupně.

Co se caching týče, tak tam bych se zamyslel nad tím, jak často se data mění. Pokud jsou hodně statická, tak caching by mohl výrazně zrychlit odpovědi. A fragmenty? To je něco, co bys měl vyzkoušet – ušetříš tím přenos dat a dotazy budou efektivnější.

Také se zaměř na resolvery – snaž se je optimalizovat. Třeba načítat data v dávkách nebo používat loaders, pokud to ještě neděláš. Zkrátka experimentuj a sleduj, co funguje nejlépe pro tvůj konkrétní případ.

128 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2022
Dana Pospíšilová

Nejlepší je asi začít s tím stránkováním. To ti pomůže rozdělit data na menší části a uživatelé nebudou muset čekat, až se načte všechno najednou. Můžeš použít offset-based nebo cursor-based stránkování, podle toho, co ti víc vyhovuje.

Další věc, co můžeš zkusit, je caching. Uložení výsledků dotazů na serveru nebo i na klientovi může výrazně zrychlit načítání, když se stejná data dotazuje víckrát. A pokud používáš resolvery, tak je důležitý mít je dobře strukturované. Zkus použít fragmenty v GraphQL, aby ses vyhnul zbytečným vráceným datům.

Pokud jde o lazy loading, to by taky mohlo pomoci s načítáním dat jen tehdy, když jsou potřeba. Takže se zaměř na to, co je pro uživatele skutečně důležité a načítej to postupně. Taky nezapomeň na optimalizaci databázových dotazů – někdy stačí jen upravit SQL dotazy, aby byly efektivnější.

Zkrátka zkus kombinovat tyhle techniky a uvidíš, co bude fungovat nejlíp.

144 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2023
Michaela Zichová
GraphQL.cz/Články/Pokročilé GraphQL dotazy
Pokročilé techniky pro stránkování dat v GraphQLObjevte pokročilé techniky stránkování dat v GraphQL a naučte se, jak efektivně načítat velké objemy informací pomocí různých strategií.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky