GraphQL.cz/Fórum/Jak vytvořit vlastní direktivu v GraphQL?

Jak vytvořit vlastní direktivu v GraphQL?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl vytvořit vlastní direktivu v GraphQL, ale nějak se v tom ztrácím. Vím, že direktivy jsou mocným nástrojem pro rozšiřování funkcionality GraphQL schémat, a chtěl bych mít možnost přidat nějaké vlastní pravidlo nebo logiku do svého API. Myslím, že by to mohlo být užitečné pro validaci dat nebo pro conditional rendering v určitých případech. Mám pocit, že to může být dost komplikované, ale zároveň by mě zajímalo, jestli je to vůbec možné udělat jednoduše. Zkoušel jsem se podívat na dokumentaci, ale nepřišlo mi to úplně jasné. Můžete mi někdo prosím přiblížit, jakým způsobem se dá taková direktiva vytvořit? Co všechno je potřeba udělat, abych mohl implementovat svou vlastní logiku? Jaké kroky musím následovat od definice až po použití? A co třeba testování? Uvítám jakékoli tipy nebo příklady, které by mi pomohly lépe pochopit celý proces. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
3. 4. 2021
Jan Štěpánek

Vytvoření vlastní direktivy v GraphQL je celkem zajímavý proces, i když to může vypadat složitě. Především si musíš definovat, co přesně chceš, aby tvoje direktiva dělala. Například jestli chceš validovat vstupy nebo manipulovat s výsledky. Pak bys měl začít definicí direktivy v tvém GraphQL schématu. To se dělá přidáním directive @mojedirektiv na FIELD_DEFINITION nebo jakoukoliv jinou pozici, podle toho, kde to chceš použít.

Pak musíš implementovat tu logiku direktivy. Pokud používáš Node.js s Apollo Serverem, tak si můžeš napsat funkci, která bude zpracovávat logiku direktivy. V ní pak použiješ SchemaDirectiveVisitor, což ti umožní ovlivnit chování typů a polí na základě tvé direktivy. Můžeš třeba ověřit hodnoty nebo upravit návratové hodnoty.

Když máš hotovo, nezapomeň na testování. Můžeš použít unit testy, abys ověřil, že tvoje direktiva funguje tak, jak má. To ti pomůže odhalit případné problémy dřív, než to nasadíš do produkce. Celkově je to hodně o experimentování a učení se z příkladů a dokumentace. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2025
Aleš Řezník

Takže, vytvoření vlastní direktivy v GraphQL není až tak složité, jak to vypadá. Musíš začít tím, že si ji nejdřív definuješ v GraphQL schématu. To uděláš přidáním directive klauzule a určíš, jaké typy nebo pole bude ovlivňovat. Pak v backendu (nějaká knihovna jako Apollo Server nebo apod.) vytvoříš logiku direktivy. Tady se ti hodí resolve funkce, která implementuje tu logiku, co chceš mít. Můžeš třeba validovat data nebo něco filtrovat podle podmínky.

Pak už jen musíš tu direktivu použít v dotazu nebo mutaci, kde ji chceš aplikovat. Nezapomeň si ji správně zaregistrovat v serveru. Testování můžeš udělat pomocí nějakých unit testů na tu logiku. Většina frameworků to podporuje, tak by to neměl být problém.

Celkově to vypadá jako pár kroků: definice, implementace, použití a testování. Zkus se podívat na příklady ve své oblíbené dokumentaci pro konkrétní knihovnu, prosím. Snad to pomůže!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 10. 2024
Bohumil Šrámek

Když chceš vytvořit vlastní direktivu v GraphQL, tak to není tak složité, jak to vypadá. Začínáš tím, že si nadefinuješ direktivu v SDL (Schema Definition Language). Například: directive @myDirective(arg: String) on FIELD_DEFINITION. To ti vlastně říká, kde tu direktivu můžeš použít (třeba na poli).

Pak potřebuješ implementaci té direktivy. Pokud používáš Apollo Server nebo jiný server, tak většinou napíšeš funkci, která bude reagovat na tu direktivu. V rámci té funkce pak můžeš provádět nějakou logiku – ať už validaci dat nebo něco jiného, co potřebuješ.

Následně tu implementaci musíš zaregistrovat v tvém GraphQL serveru. Například při vytváření serveru bys měl zahrnout direktivy do definice resolvers. A pak už můžeš používat tu tvoji direktivu v dotazech nebo mutacích.

Testování jde udělat buď přes jednotkové testy, kde ověříš, že tvoje logika funguje správně, nebo prostě spustíš API a zkusíš dotazy přímo.

Celý proces je o tom správně definovat a implementovat logiku podle toho, co chceš dosáhnout. Takže klidně začni s jednoduchou direktivou a pak ji můžeš postupně rozšiřovat.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 11. 2024
Václav Svoboda
GraphQL.cz/Články/Použití Directiv
Vytváření vlastních directiv v GraphQL: Best practicesKomplexní návod na vytváření vlastních GraphQL directiv a jejich využití ve vašem API pro lepší management dat, optimalizovaný pro SEO.
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2021
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky