GraphQL.cz/Fórum/Snížení počtu API volání v GraphQL

Snížení počtu API volání v GraphQL

Zdravím, mám dotaz, který mě už delší dobu trápí. Pracuji na projektu, kde používám GraphQL a čím víc se blížím k finální verzi, tím víc si uvědomuji, jak je důležité optimalizovat výkon aplikace. Všichni víme, že hromadění dotazů může být docela problém, pokud se týká počtu API volání. Například, když mám komponenty na stránce, které potřebují data z různých míst v API, tak to často znamená spoustu jednotlivých volání. To se mi pak prodražuje nejen časem, ale i zatížením serveru. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo techniky, jak snížit počet těchto volání při práci s GraphQL. Myslím tím například nějakou strategii pro efektivnější načítání dat nebo možnosti agregace dotazů. Zkusil jsem už několik metod a některé fungovaly lépe než jiné, ale furt to není ideální. Někdo mi říkal o použití fragmentů nebo batching mechanismu, ale nejsem si jistý, jak by to mohlo fungovat v praxi. Také mě zajímá, jestli je lepší mít jeden velký dotaz, který vrátí všechna potřebná data najednou, nebo raději více menších dotazů podle potřeby? Jaké máte zkušenosti vy? Jaký máte názor na tohle téma a jak jste to řešili vy ve svých projektech? Děkuju za jakékoli tipy a rady.

196 slov
2 minut čtení
10. 7. 2024
Jaroslav Dubský

Jo, tohle je fakt častý problém. V GraphQL máš možnost vyhnout se spoustě API volání tím, že si optimalizuješ dotazy. Jedna z nejlepších věcí je použít fragmenty, tím můžeš sdílet části dotazů mezi různými komponentami a snížit duplicitu. Další technika je batching, což znamená, že místo toho, abys posílal víc dotazů po jednom, tak je seskupíš a posíláš najednou. Tohle může výrazně ušetřit čas i zátěž serveru.

Je pravda, že někdy se vyplatí mít jeden velký dotaz, který vrátí všechna data najednou. Ale pozor na to – s velkým dotazem můžeš dostat zbytečně moc dat, když některé komponenty potřebují jen malou část. Takže to chce najít správnou rovnováhu. Doporučuji si projít i lazy loading a pagination pro data, co nejsou vždy potřeba hned.

Zkus to kombinovat a uvidíš, co ti sedne. Optimalizace je fakt klíčová pro výkon a uživatelský zážitek.

139 slov
1.4 minut čtení
10. 11. 2022
Nikola Říhová

Optimalizace počtu API volání v GraphQL je fakt klíčová. Mně se osvědčilo používat fragmenty, protože to umožňuje znovu použít části dotazů, což šetří čas a udržuje to kód čistější. Pokud máš komponenty, co potřebují data z různých částí API, můžeš zvážit použití "query batching". To v podstatě znamená, že se všechny dotazy posílají najednou a server je pak zpracovává. Je to super pro snížení latence.

Myslím, že mít jeden velký dotaz může být dobré pro načtení všech potřebných dat na začátku, ale můžeš skončit s nadbytečnými daty, co vlastně nevyužiješ. Takže to chce najít rovnováhu. Občas malé dotazy podle potřeby mají smysl, ale zase to může vést k více voláním. Taky se mrkni na "DataLoader", ten ti umožní efektivněji batchovat a cachovat dotazy.

Zkoušel jsem to v několika projektech a vždycky je dobré monitorovat výkon a optimalizovat podle toho, co vidíš. Takže experimentuj a sleduj, co funguje nejlíp pro tvůj konkrétní případ.

151 slov
1.5 minut čtení
14. 6. 2024
Irena Šimůnková

Tak tohle je dost častý problém, s kterým se potýká hodně vývojářů. Snížit počet API volání v GraphQL můžeš vícero způsoby. Fragmenty jsou fajn, protože ti umožní znovu využít části dotazu a tím zjednodušit strukturu. Když máš velké komponenty, co potřebují různá data, tak místo toho, abys posílal víc menších dotazů, můžeš zkusit vytvořit jeden velký dotaz, který vytáhne všechno najednou. Tím snížíš počet volání a server to pak zpracovává rychleji.

Můžeš taky vyzkoušet batching – to znamená, že na server pošleš víc dotazů najednou. Apollo Client to podporuje a je to super pro optimalizaci výkonu. Například když máš víc komponent, které potřebují data ze stejného místa, tak to můžeš sloučit do jednoho volání.

Jo a nezapomínej na caching! Pokud uživatelé často načítají stejná data, tak je dobré mít cache nastavenou tak, aby se zbytečně nevolala API. Celkově bych říkal, že je lepší mít jeden velký dotaz, pokud nemusíš řešit specifické případy a data se nemění příliš často. Jinak hodně štěstí s optimalizací!

162 slov
1.6 minut čtení
13. 8. 2023
Rudolf Machač
GraphQL.cz/Články/Batching dotazů
Praktické příklady hromadění dotazů v reálných aplikacíchObjevte, jak efektivně implementovat hromadění dotazů ve vašich aplikacích založených na GraphQL. Přečtěte si praktické příklady a tipy pro optimaliza...
1000 slov
10 minut čtení
28. 5. 2021
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky