Jaké jsou hlavní výhody použití GraphQL oproti REST API?
Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody přináší GraphQL ve srovnání s tradičním REST API. Slyšel jsem, že GraphQL umožňuje mnohem flexibilnější a efektivnější práci s daty, ale nejsem si jistý, co to vlastně obnáší v praxi. Například, jak se liší způsob, jakým se dotazují data v GraphQL oproti REST? Je pravda, že díky GraphQL můžu získat všechna potřebná data v jednom požadavku, nebo je to jen mýtus? Myslím si, že REST API je poměrně rozšířené a známé, takže co dělá GraphQL tak atraktivním pro moderní aplikace? Jak je to s verzováním API? S REST jsem se setkal s pojmy jako "v1", "v2" apod. Mění se něco v tomto ohledu, když používáme GraphQL? A co výkon? Může být GraphQL rychlejší než REST při načítání dat? Zkrátka bych chtěl vědět víc o tom, proč by někdo měl zvolit GraphQL místo klasického REST API. Co všechno bych měl zvážit, pokud bych se rozhodl přejít na tuto novou technologii? Jaké jsou praktické příklady a zkušenosti ostatních vývojářů, kteří už GraphQL používají? Jaké problémy jste museli řešit a jaké výhody jste díky přechodu na GraphQL získali?