GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu sledovat výkon svých resolverů v GraphQL?

Jak mohu sledovat výkon svých resolverů v GraphQL?

Mám takovou otázku ohledně sledování výkonu mých resolverů v GraphQL. Zajímalo by mě, jakým způsobem bych mohl efektivně monitorovat, kolik času trvá zpracování jednotlivých požadavků na mé API. Vím, že optimalizace výkonu je důležitá pro uživatelskou zkušenost a celkovou efektivitu aplikace, ale nevím, jak začít. Existují nějaké nástroje nebo knihovny, které mi mohou pomoci zjistit, které resolvery jsou pomalé nebo se chovají neočekávaně? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít monitoring přímo v kódu nebo použít nějaké externí nástroje pro sledování výkonu. Mám pocit, že bez pořádného přehledu nad výkonem mých resolverů nemohu správně ladit a optimalizovat svou aplikaci. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Máte nějaké tipy nebo osvědčené postupy, jak toho dosáhnout? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají s tímto procesem zkušenosti.

131 slov
1.3 minut čtení
24. 3. 2023
Simona Špačková

Sledování výkonu resolverů v GraphQL může být fakt oříšek, ale dá se to zvládnout. Můžeš začít tím, že si do resolverů přidáš jednoduché měření času. Například, před začátkem zpracování požadavku si uložíš čas a po dokončení ho odečteš. To ti dá základní představu o výkonu jednotlivých resolverů.

Další věc je použít různé nástroje jako je Apollo Server, který má integrované funkce pro sledování výkonu. Můžeš taky zkusit knihovny jako DataDog nebo New Relic, ty ti poskytnou pěkný dashboard s metrikami, což je super pro analýzu.

Pokud chceš něco rychlého a jednoduchého, tak si klidně udělej vlastní middleware, který ti loguje dobu trvání každého resolveru. A neboj se experimentovat, co funguje lépe - jestli mít monitoring přímo v kódu nebo používat externí nástroje. Každopádně bys měl mít nějakou formu logování, abys mohl zjistit, co je pomalé a kde se dá optimalizovat.

138 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Václav Němec

Sledování výkonu resolverů v GraphQL může být tricky, ale pár tipů mám. Nejprv doporučuju použít middleware, který ti pomůže s měřením času. Třeba můžeš udělat jednoduchý wrapper kolem svých resolverů, který změří čas před a po volání. Pak to můžeš logovat nebo posílat někam na dashboard. Další možností jsou knihovny jako Apollo Server, které už mají nějaké vestavěné nástroje na sledování výkonu, takže se na to podívej.

Myslím, že se vyplatí mít monitoring jak v kódu, tak i externě. Externí nástroje jako New Relic nebo Datadog ti můžou poskytnout lepší přehled o celkovém výkonu a případných problémech. V kódu si můžeš udělat detailnější analýzu, co konkrétně zpomaluje jednotlivé resolvery.

Jinak, co se týče optimalizace, sleduj hlavně databázové volání a snaž se je minimalizovat. Často se stane, že problém není v resolveru samotném, ale v tom, jak voláš data z DB. Takže si pořádně projdi dotazy a zvažuj nějaké caching techniky. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Radka Bartošová

Monitorování výkonu GraphQL resolverů může být docela oříšek, ale dá se to zvládnout. Můžeš začít tím, že si do resolverů přidáš jednoduchý časovač, co změří, jak dlouho trvá zpracování požadavku. Stačí použít console.time a console.timeEnd, abys viděl, jak dlouho každý resolver běží. Pak si můžeš logy procházet a zjistit, které resolvery ti dělají problémy.

Pokud chceš něco sofistikovanějšího, doporučil bych podívat se na knihovny jako Apollo Server, který má zabudované funkce pro monitoring výkonu. Můžeš taky použít externí nástroje, jako je New Relic nebo Datadog, což ti dá víc přehledných statistik a grafů.

A co se týče toho, kde monitorovat – přímo v kódu je fajn pro rychlé testy, ale na delší trať bych doporučil spíš externí nástroje. Ty ti umožní sledovat výkon v reálném čase a analyzovat data bez nutnosti se hrabat v logách. Takže to shrnu: časovače pro rychlý přehled v kódu a pro hloubkovou analýzu nějaký monitoring tool. To by mohlo pomoct.

153 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Věra Jandová
GraphQL.cz/Články/Účinnost resolverů
Analýza nástrojů pro sledování výkonu resolverů v GraphQLPodívejte se na nejlepší nástroje pro sledování a analýzu výkonu vašich GraphQL resolverů. Zjistěte, jak optimalizovat výkon a co všechno nabízí souča...
1000 slov
10 minut čtení
21. 5. 2022
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky