GraphQL.cz/Fórum/Jak začít s Apollo Engine pro měření výkonu GraphQL aplikace?

Jak začít s Apollo Engine pro měření výkonu GraphQL aplikace?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se správně začíná s Apollo Engine, když chci měřit výkon své GraphQL aplikace. Slyšel jsem, že je to moc užitečný nástroj pro optimalizaci a sledování dotazů, ale nevím přesně, kde začít. Mám nějaké základní znalosti o Apollo Client a Serveru, ale co se týče Apollo Engine, tak jsem trochu ztracený. Jaké kroky bych měl podstoupit, abych ho mohl správně implementovat do svého projektu? Musím upravovat konfiguraci serveru nebo nějakým způsobem integrovat knihovnu do kódu? A co vlastně všechno mohu měřit? Zajímalo by mě i, jaké jsou nejlepší praktiky při práci s tímto nástrojem, aby mi to opravdu pomohlo v optimalizaci výkonu. Je dobré mít nějaké konkrétní cíle nebo metriky před tím, než začnu? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu rád za každou radu. Díky!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2023
Alena Šimůnková

Takže, jestli chceš začít s Apollo Engine, první věc je registrovat se na Apollo GraphQL a vytvořit si účet. Pak budeš muset nainstalovat Apollo Server a integrovat Apollo Engine do tvého serveru. Je to vlastně dost jednoduchý – stačí do kódu přidat pár řádků pro inicializaci Apollo Engine v serverové konfiguraci.

Měření výkonu ti umožní sledovat různé metriky, jako je doba odezvy dotazů, počet volání a i případné chyby. Je fajn mít předem nějaké cíle, třeba snížit latenci nebo optimalizovat nejvíc zatěžující dotazy. Dobré je taky sledovat performance v reálném čase a používat dashboardy pro vizualizaci dat.

Co se týče nejlepších praktik, určitě se podívej na dotazy, které se často opakují a zbytečně zatěžují server. Můžeš použít fragmenty nebo caching pro zrychlení odpovědí. A nezapomeň na monitorování během vývoje, abys měl přehled už od začátku.

Takže shrnutí: registruj se, nastav server s Apollo Engine, sleduj metriky a optimalizuj podle toho. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
3. 9. 2023
Jaroslava Pospíšilová

Pokud chceš začít s Apollo Engine, tak to chceš mít správně nastavený od začátku. První věc, co udělej, je registrovat se na Apollo Studio (to je teď Apollo Engine). Tam dostaneš API klíč, kterej pak potřebuješ pro integraci do svýho GraphQL serveru.

Pak budeš muset v kódu serveru upravit nastavení, aby ses napojil na Apollo Studio. Pokud používáš Apollo Server, tak tam přidáš ApolloServer konstruktoru ten klíč jako middleware. V podstatě to vypadá takhle:

const server = new ApolloServer(\{ 
   typeDefs, 
   resolvers, 
   engine: \{ apiKey: "tvůj_api_klíč" \}, 
\}); 

Tímhle způsobem začneš sbírat data o výkonu dotazů. Můžeš sledovat latenci, úspěšnost dotazů a další metriky. Dobré je si stanovit nějaký cíle, třeba jak rychle bys chtěl mít odpovědi nebo kolik dotazů se ti vrací s chybou.

A pokud si chceš optimalizovat výkon, podívej se na resolver a query – můžeš třeba snížit jejich složitost nebo omezit množství dat, co vrací. Taky můžeš sledovat, který dotazy jsou nejvíc náročný a podle toho je optimalizovat. Takže měření a analýza ti pomůžou dostat z tvé aplikace maximum. Takže hodně štěstí!

185 slov
1.9 minut čtení
16. 12. 2024
Václav Žižka

Pokud chceš začít s Apollo Engine, tak prvně se musíš zaregistrovat na Apollo GraphQL a vytvořit si projekt. To ti dá API klíč, který pak potřebuješ pro integraci do serveru. Pak je potřeba nainstalovat balíček apollo-server nebo apollo-server-express, pokud používáš Express. V kódu serveru přidej Apollo Engine middleware, což většinou vypadá jako něco takového: const engine = require('apollo-engine'); const engine = new engine.ApolloEngine(\{ apiKey: 'tvůj_api_klíč' \});. Takhle to propojíš a můžeš sledovat dotazy a metriky.

Měření výkonu ti pak ukáže jak dlouho jednotlivé dotazy trvají, jaký mají vliv na server a co se dá optimalizovat. Důležitý je mít předem nějaké metriky nebo cíle, abys viděl pokrok. Například sledovat latenci nebo kolik dotazů selhalo.

Co se týče nejlepších praktik, zaměř se na sledování často používaných dotazů a vyhýbej se nadbytečným datům v odpovědích. Použij caching tam, kde to jde. Také se snaž dělat pravidelné revize výkonu, aby ses ujistil, že tvé optimalizace fungují. Hodně štěstí!

153 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2023
Natálie Kolmanová
GraphQL.cz/Články/Monitoring GraphQL API
Implementace Apollo Engine pro monitorování GraphQL aplikacíPodrobný návod na implementaci Apollo Engine pro sledování a optimalizaci výkonu vašich GraphQL služeb.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2022
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky