GraphQL.cz/Fórum/Jak správně strukturovat opakovaně použitelné části dotazů v GraphQL?

Jak správně strukturovat opakovaně použitelné části dotazů v GraphQL?

Nedávno jsem se začal více zajímat o GraphQL a snažím se pochopit, jak efektivně využívat opakovaně použitelné části dotazů a mutation. Mám pocit, že opakovaně použitelné fragmenty by mohly výrazně zjednodušit moji práci, ale nejsem si jistý, jak na to. Kde přesně začít? Jak mám strukturovat tyto části tak, aby byly přehledné a snadno použitelné napříč různými dotazy? Je lepší mít jednotné fragmenty pro různé typy dat, nebo by měly být přizpůsobené konkrétním požadavkům? Jak se to dá udělat efektivně, abych se vyhnul duplicitnímu kódu? Taktéž by mě zajímalo, jestli je lepší používat inline fragmenty nebo si je ukládat jako samostatné soubory. Narazil jsem i na různé konvence a best practices ohledně pojmenovávání těchto fragmentů. Je dobré mít nějakou standardizaci pro názvy nebo je to spíše osobní preference? Jak s tím nakládáte vy ve svých projektech? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože jsem si jistý, že by mi to hodně pomohlo v mém dalším učení a práci s GraphQL.

161 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Alena Vlčková

Pokud jde o opakovaně použitelné fragmenty v GraphQL, tak nejlepší je začít tím, že si uděláš přehled o tom, jaký typ dat budeš často potřebovat a co všechno se opakuje. Fragmenty se hodí hlavně pro složitější objekty, který používáš na více místech. Obvykle je dobré mít jeden fragment na jeden typ dat, ale můžeš ho přizpůsobit konkrétním potřebám, pokud to dává smysl.

Inline fragmenty jsou fajn pro jednoduché dotazy, ale pokud máš vícero míst, kde něco používáš, tak je lepší mít je uložené jako samostatné soubory. Tak se vyhneš duplicitnímu kódu a udržíš to přehledný. Co se týče pojmenovávání, měl bys mít nějakou standardizaci, aby se v tom lidi vyznali. Například prefix jako "User" nebo "Post" může pomoct udržet pořádek.

Většinou to dělám tak, že fragmenty dávám do jednoho souboru nebo i víc podle modulárního přístupu a pak je importuju tam, kde je potřebuji. Sice to chvíli trvá na začátku, ale pak se ti to vrátí ve snadnější údržbě a větší přehlednosti celého projektu.

164 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2024
Štěpán Vaculík

Když chceš používat opakovaně použitelné fragmenty v GraphQL, tak to fakt může ulehčit práci. Začni tím, že si vytvoříš fragmenty pro základní datové struktury, které se často opakují ve tvých dotazech. Např. jestli máš uživatelské profily, tak udělej fragment na pole jako jméno, email atd. Místo toho, abys to psal znova a znova, použiješ ten fragment, což zjednoduší údržbu.

Co se týče přizpůsobení fragmentů, je lepší mít je víc obecné než specifické pro jeden dotaz. Tím pádem je můžeš použít v různých kontextech. Inline fragmenty jsou fajn pro rychlé věci, ale pokud to má být něco většího a složitějšího, tak doporučuji je mít v samostatných souborech. Udržuje to přehlednost.

Pojmenování? Určitě doporučuji mít nějakou standardizaci, abys měl jasno, co kde je. Můžeš třeba použít prefix s názvem typu a potom popis toho co dělá. Takže třeba UserProfileFields nebo něco podobného. Je lepší mít nějaký systém, než aby ti tam lítaly názvy bez hlavy a paty.

Takže shrnuto, fragmenty jsou super na zjednodušení kódu. Buď obecný v jejich návrhu a snaž se mít nějaký systém v pojmenovávání. Pak to bude mnohem snazší a přehlednější.

180 slov
1.8 minut čtení
1. 10. 2024
Renata Macková

Pro opakovaně použitelné části v GraphQL je nejlepší začít s fragmenty. Můžeš si je představit jako „šablony“ pro určité pole nebo objekty, které pak můžeš použít napříč různými dotazy. Doporučuji strukturovat fragmenty podle typů dat, což ti ulehčí práci a sníží duplicitu kódu. Například, pokud máš víc dotazů, co potřebují stejné informace o uživatelském profilu, vytvoř fragment UserFields, a ten pak použij všude tam, kde ho potřebuješ.

Pokud jde o inline fragmenty versus samostatné soubory, tak obojí má své výhody. Inline fragmenty jsou fajn pro jednorázové použití, ale pokud víš, že budeš stejný fragment používat častěji, ulož ho jako samostatný soubor. Co se týče pojmenovávání, je dobré mít nějakou konzistenci – třeba začínat názvem typu objektu (např. UserFields), aby to bylo jasné a přehledné.

Taky se snaž udržovat fragmenty jednoduché a zaměřené na specifické úkoly, třeba jenom na základní informace, a pokud potřebuješ něco složitějšího, udělej nový fragment. Tak se vyhneš chaosu a vše bude lépe organizované.

156 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Anna Roubalová
GraphQL.cz/Články/Použití Fragmentů
Modulární design: Vytváření opakovaně použitelných fragmentůObjevte sílu modulárního designu a naučte se, jak strukturovat kód pro snadnější údržbu a rozšiřitelnost pomocí opakovaně použitelných fragmentů.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky