GraphQL.cz/Fórum/Fragmenty vs opakování polí v GraphQL

Fragmenty vs opakování polí v GraphQL

Přemýšlím o tom, kdy je lepší použít fragmenty místo opakování polí v GraphQL dotazech. Mám pocit, že fragmenty by mohly ušetřit spoustu času a místa, zvlášť když mám hodně podobných dotazů, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje. Například když mám nějaké typy s podobnými poli, jako jsou uživatelé a příspěvky, je lepší napsat fragment a použít jej víc než jednou? Nebo se to raději vyplatí psát všechna pole znovu při každém dotazu? Zajímalo by mě, jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů. A co se týče údržby kódu, pomáhá to nějak udržet věci přehlednější? Jak to vidíte vy? Díky za vaše názory!

104 slov
1 minut čtení
28. 10. 2024
Dana Němcová

Pokud máš v GraphQL dotazech opakující se pole, tak rozhodně doporučuju použít fragmenty. Ušetříš tím hromadu místa a kódu, což je super, hlavně když se ty dotazy pak mění. Fragmenty ti umožňují mít jedno místo, kde definuješ, co všechno chceš načíst, a pak to můžeš použít na víc místech. To dává smysl třeba u uživatelů a příspěvků, jak říkáš.

Když píšeš všechna pole znovu, tak nejen že to zabere víc místa, ale taky se zvyšuje šance na chyby. Když se něco změní v datech, tak to musíš aktualizovat na víc místech. S fragmentama je to jasnější a údržba je jednodušší. Takže pokud máš složitější strukturu s hodně podobnými dotazy, jdi do fragmentů. Ale zase, pokud máš jednoduchý dotaz a víš, že ho použiješ jen jednou, tak možná ani není potřeba komplikovat si život. Takže zhodnoť situaci a používej fragmenty tam, kde to dává smysl.

144 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2024
Václav Svoboda

Jasně, fragmenty jsou super, když máš hodně podobných polí. Ušetříš s tím čas a místo, hlavně když ten samý set polí potřebuješ na víc místech. Taky to dává smysl z hlediska údržby - když se něco změní, upravíš to jen na jednom místě. Bez fragmentů bys musel všechno překopávat v každém dotazu a to je opruz.

Na druhou stranu, pokud máš jednoduché dotazy a moc toho neřešíš, tak psát všechno znovu není až takový problém. Fragmenty víc vyniknou, když pracuješ na něčem složitějším s víc typy. Takže v podstatě, pokud chceš mít věci přehlednější a efektivnější, jdi do fragmentů. To ti usnadní život.

103 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Karel Tichý

Když to vezmu, tak fragmenty fakt šetří čas a místo, hlavně když máš hodně opakujících se polí. Pokud máš třeba uživatele a příspěvky s podobnými daty, tak je lepší napsat fragment. Takže místo abys pořád psal znovu stejná pole, můžeš použít fragment a udržuješ to čistější. Navíc, když se něco změní v těch polích, stačí upravit fragment a máš to všude.

Na druhou stranu, pokud máš jen pár dotazů a neplánuješ to moc měnit, tak se ti může zdát, že psaní všeho znovu není problém. Ale dlouhodobě se to vyplatí mít ty fragmenty, hlavně pro údržbu kódu. Hlavně u větších projektů je to super pomocník. Takže za mě jednoznačně fragmenty, ušetří ti nervy a čas.

115 slov
1.2 minut čtení
27. 10. 2024
Miroslav Beran
GraphQL.cz/Články/Použití Fragmentů
Praktické příklady: Efektivní využití fragmentů ve velkých aplikacíchObjevte, jak správné použití fragmentů v GraphQL může zjednodušit složité dotazy a zvýšit výkon API. Případové studie z reálného života vám pomohou po...
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2024
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky