GraphQL.cz/Fórum/Existují nějaké nástroje na monitorování GraphQL dotazů?

Existují nějaké nástroje na monitorování GraphQL dotazů?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo ví, jaké nástroje se dají použít na monitorování GraphQL dotazů. Vyvíjím aplikaci, která hodně využívá GraphQL pro komunikaci s backendem, a mám obavy, že se mi některé dotazy můžou ztrácet nebo nejsou tak efektivní, jak by měly být. Hledám něco, co by mi pomohlo sledovat výkon těchto dotazů a třeba i identifikovat případné problémy. Existují nějaké konkrétní nástroje nebo knihovny, které byste doporučili? Jaké funkce by měly mít takové nástroje? Měly by podporovat například analýzu časů odezvy, frekvence jednotlivých dotazů nebo dokonce i sledování chyb? Zajímalo by mě také, jestli máte zkušenosti s nějakými open source řešeními, nebo zda raději sáhnout po placených nástrojích. A co třeba integrace s nějakými monitoringovými platformami, jako je třeba Grafana nebo Prometheus? Budu vděčný za jakékoliv tipy a rady, protože nechci, aby mi něco uniklo a chci mít lepší přehled o tom, jak moje aplikace funguje.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2024
Jitka Bártová

Monitorování GraphQL dotazů je fakt důležitý, aby ses ujistil, že všechno běží jak má. Existuje pár nástrojů a knihoven, co by ti mohly pomoci. Například Apollo Engine (teď Apollo Studio) je skvělý pro sledování výkonu a chyb, a nabízí i hezkou analytiku dotazů. Jestli hledáš něco open source, můžeš zkusit GraphQL Voyager nebo GraphQL Metrics, což ti dá nějaký přehled o tom, jak se dotazy vykonávají.

Dále bys mohl zvážit integraci s monitoring platformama jako Prometheus a Grafana. Do Promethea můžeš posílat metriky o časech odezvy a frekvenci dotazů a v Grafaně si to pak krásně vizualizovat.

Pokud jde o funkce, tak ideálně hledáš podporu pro analýzu časů odezvy, frekvence volání dotazů a samozřejmě sledování chyb. Dobrý je mít i alerty, když něco nefunguje jak má. To ti pomůže být v obraze a rychle reagovat na problémy. Takže doporučuji prozkoumat tyhle možnosti a najít si, co ti bude nejvíc vyhovovat.

150 slov
1.5 minut čtení
16. 10. 2024
Jakub Dušek

Existuje fakt několik nástrojů, co by ti mohly pomoct s monitorováním GraphQL. Například Apollo Engine je super, pokud používáš Apollo Client/Server, umí sledovat rychlost dotazů a analyzovat chyby. Další možnost je GraphQL Voyager, ten ti ukáže strukturu dotazů a schémat. Pokročilejší řešení zahrnují Prometheus a Grafana – když si nastavíš exportéry pro GraphQL, tak můžeš sledovat metriky jako latenci nebo frekvenci dotazů. Pak je tu třeba Hasura, co má vestavěné monitoring funkce a je open-source. Pokud chceš něco placeného, tak třeba Datadog má taky skvělé možnosti pro sledování výkonu. Ujisti se, že nástroj umí logovat chyby a má i možnosti vizualizace dat. To ti dost pomůže udržet přehled o tom, co se děje v aplikaci.

115 slov
1.2 minut čtení
10. 10. 2024
Rudolf Tichý

Existuje pár nástrojů, co bys mohl zkusit. Například Apollo Engine, což je placený, ale má spoustu funkcí na monitorování výkonu GraphQL dotazů. Můžeš tam sledovat časy odezvy, frekvenci dotazů a chybovost. Když hledáš něco open source, tak se podívej na GraphQL Metrics nebo GraphQL-Inspector, ty ti taky můžou pomoct s analýzou a optimalizací dotazů.

Co se týče integrací, tak Apollo se dá spojit s Grafanou nebo Prometheem, což je super pro vizualizaci dat. Pokud chceš nějaké lehčí řešení, tak si můžeš napsat vlastní middleware pro sledování dotazů a logování potřebných informací. Nezapomeň, že je dobré mít i nějaký logging framework na chyby.

Hlavně nezapomeň testovat a profilovat dotazy, abys viděl, co funguje nejlíp a co je potřeba vylepšit.

117 slov
1.2 minut čtení
28. 10. 2024
Jana Hlaváčová
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
Monitorování a sledování výkonu GraphQL API: Jak na to?Podívejte se, jak efektivně monitorovat a sledovat výkon svého GraphQL API pomocí moderních nástrojů a technik. Zjistěte, jak optimalizovat výkon a za...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky