Co dělat, když moje GraphQL API začíná zpomalovat?
Mám takový problém. Moje GraphQL API fungovalo skvěle, ale v poslední době si začínám všímat, že se to nějak zpomaluje. Asi tak před měsícem to bylo naprosto v pohodě. Odpovědi přišly rychle a uživatelé byli spokojeni. Teď ale pozoruji, že některé dotazy trvají mnohem déle, než jsem zvyklý. A to nejen při velkých požadavcích, ale i při jednoduchých dotazech. Včera jsem měl situaci, kdy jsem poslal dotaz na seznam uživatelů a trvalo to snad dvacet sekund! To je šílené, když si vzpomenu na to, jak rychlé to dříve bylo.
Začal jsem se ptát, co by mohlo být příčinou. Může to být tím, že mám víc uživatelů? Možná se mi databáze nafukuje a potřebuje nějakou optimalizaci? Nebo bych měl přehodnotit strukturu dotazů? O některých technikách optimalizace jsem slyšel, ale nevím, odkud začít. Třeba by pomohlo cachování nebo nějaký jiný přístup k datům?
Teď si říkám, jestli nemám zkontrolovat logy a zjistit, co se vlastně děje. Ale jak na to? Často jsem slyšel o nástrojích pro sledování výkonu API a měření doby odezvy. Mohlo by mi to pomoci odhalit slabá místa? Někde jsem četl o N+1 problému u GraphQL dotazů, jestli by tohle nemohlo být něco, co bych měl řešit?
Zkrátka bych rád znal názory ostatních na tohle téma. Co děláte vy, když vaše GraphQL API začne zpomalovat? Jaké kroky podnikáte pro diagnostiku a zlepšení výkonu? Mám obavy, že pokud se tohle nezlepší, moji uživatelé budou frustrovaní a já ztratím jejich důvěru. Děkuju za každou radu!