GraphQL.cz/Fórum/Jak omezit nadměrné dotazy v GraphQL?

Jak omezit nadměrné dotazy v GraphQL?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem lze efektivně omezit nadměrné dotazy v GraphQL. Narazil jsem na problém, kdy uživatelé mé aplikace dělají příliš mnoho dotazů najednou a to nejen z pohledu výkonu, ale také z hlediska využití serverových zdrojů. Mám obavy, že když to takhle půjde dál, mohlo by to mít negativní dopad na celkovou stabilitu mé aplikace a zkušenosti uživatelů. Myslel jsem, že bych mohl implementovat nějaká omezení na úrovni API, ale nejsem si jistý, jaké konkrétní techniky použít. Zvažoval jsem například paging, což bych mohl použít k omezení počtu vrácených objektů v jednom dotazu. Je dobrý nápad také omezit počet požadavků, které může uživatel poslat během určité doby? Co třeba nějaké throttling mechanismy? A co limitace velikosti dotazů? Jaké máte zkušenosti vy s tímto problémem? Existují nějaké best practices, které byste doporučili nebo nějaké knihovny, které by mi mohly pomoci s touto problematikou? Děkuji za každou radu!

149 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2024
Roman Khýr

Omezení nadměrných dotazů v GraphQL je fakt důležitý, jinak ti to server může spadnout. Rozhodně se vyplatí implementovat paging, aby uživatelé nedostali všechno najednou. Můžeš taky nastavit limity na počet položek, co se vrací v jednom dotazu, třeba maximálně 100 záznamů nebo tak něco. Dalším tipem je omezit počet dotazů, které může uživatel poslat za určitou dobu – to se dá udělat pomocí nějakého throttlingu. Můžeš použít knihovny jako Apollo Server, který má už některé tyhle funkce zabudované, nebo si to napsat sám podle potřeby. Taky bys měl zvážit limitaci velikosti dotazů, aby se předešlo obrovským a složitým dotazům, které ti můžou udělat neplechu. Celkově je dobrý mít nějaký monitoring a logování, abys viděl, co uživatelé dělají a mohl na to reagovat. Vždycky je lepší mít nějaká pravidla na začátku než pak řešit problémy s výkonem.

136 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Andrea Odehnalová

Omezování nadměrných dotazů v GraphQL je fakt důležité, abys udržel výkon a stabilitu. Určitě zvaž paging, to ti pomůže rozdělit data na menší kousky. Taky se hodí nastavit limit na počet vrácených objektů v jednom dotazu, což může výrazně snížit zátěž.

Další možnost je implementovat throttling, kde omezuješ, kolik dotazů může uživatel poslat během určité doby. Například 10 dotazů za minutu, to by mohlo stačit. A pak je tu limitace velikosti dotazu, což je super nápad. Můžeš použít nějaké knihovny jako Apollo Server, který ti umožní snadno nastavit různé limity a ochrany.

Taky se podívej na kostru dotazu - pokud máš složité dotazy, zkus je optimalizovat nebo nabídnout nějaké jednoduché varianty. A určitě nezapomeň sledovat metriky a logy, abys viděl, co se děje v reálném čase.

126 slov
1.3 minut čtení
6. 7. 2024
Olga Ševčíková

Tak jo, mám pár tipů. Určitě zvaž paging, to je základ. Umožní ti vracet jen určité množství dat najednou a ušetří to výkon. Pak je dobrý nápad omezit počet dotazů za sekundu na uživatele, třeba na 5 nebo 10, ať se ti nepřetíží server. Throttling taky funguje skvěle, můžeš nastavit časové okno, během kterého si uživatelé nemůžou posílat příliš mnoho požadavků.

Další věc je limitovat velikost dotazů, aby se zabránilo dlouhým a složitým požadavkům – většinou se to dělá pomocí nějakého middleware. V některých knihovnách pro GraphQL už existují zabudované funkce na tyhle omezení, takže je dobré kouknout se na to jak Apollo nebo GraphQL.js. A nezapomeň monitorovat výkon, abys věděl, co se děje. Tak snad to pomůže!

118 slov
1.2 minut čtení
30. 3. 2024
Anna Konečná
GraphQL.cz/Články/Schema design
Jak předcházet nadměrnému dotazování pomocí Alamode patternuNaučte se, jak strukturovat vaše GraphQL dotazy pomocí Alamode patternu, abyste minimalizovali zbytečné zatěžování serveru a zlepšili výkon vaší aplik...
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2023
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky