Co je to N+1 problém a jak mi DataLoader pomůže ho odstranit?
Nedávno jsem se ponořil do světa GraphQL a narazil jsem na termín N+1 problém. Teď se snažím pochopit, co to vlastně znamená a proč je to pro výkon mých aplikací tak důležité. Mám pocit, že jsem na správné cestě, ale některé detaily mi ještě unikají. Jak to vlastně funguje v praxi? Rozumím tomu tak, že když mám nějaký seznam objektů, například uživatelů, a každý z těchto uživatelů má nějaké propojené informace, tak se při získávání těchto dat mohou dít zajímavé věci. Pokud bych chtěl získat například všechny uživatele a k nim následně dotahovat jejich příspěvky nebo komentáře, může se stát, že GraphQL provede počet dotazů rovný počtu uživatelů plus jeden pro seznam uživatelů. To znamená, že když mám třeba 100 uživatelů, provedou se 101 dotazy, což je dost neefektivní. Můj dotaz tedy zní: Jak přesně tento N+1 problém nastává a jaký vliv má na výkon aplikace? A hlavně, slyšel jsem o něčem jako DataLoader. Jak mi může pomoci vyřešit tento problém s nadměrným počtem dotazů? Funguje to tak, že DataLoader nějakým způsobem optimalizuje načítání dat a redukuje počet dotazů? Pokud ano, jak to vlastně funguje v pozadí? Jaké jsou nejlepší postupy pro jeho implementaci? Byl bych rád za konkrétní příklady nebo odkazy na tutoriály, které by mi pomohly lépe porozumět jak N+1 problém řešit a jakým způsobem je DataLoader efektivní nástroj pro vývojáře pracující s GraphQL. Děkuji všem za odpovědi.