GraphQL.cz/Fórum/Jak automatizovat export dat v JSON pomocí GraphQL?

Jak automatizovat export dat v JSON pomocí GraphQL?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy potřebuji pravidelně exportovat data z mé aplikace do JSON formátu a přemýšlím, zda je možné tento proces nějakým způsobem automatizovat s využitím GraphQL. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký jednoduchý návod nebo postup, který by mi mohl pomoci tento úkol zvládnout bez přílišného komplikování. Zkoušel jsem najít nějaké informace online, ale většina z nich se zaměřuje spíše na základní dotazy v GraphQL než na export dat. Mám svou databázi, která je propojena s GraphQL serverem a rád bych věděl, jak mohu snadno a efektivně vytvořit skript nebo proces, který by mi umožnil získat vybraná data a uložit je do JSON souboru. Uvažoval jsem o různých možnostech jako je použití Node.js nebo Pythonu, ale vůbec nevím, kde začít. Je možné použít například nějaké knihovny pro práci s GraphQL a JSON, které by to usnadnily? A co třeba plánování úloh v systému, jak bych to mohl nastavit, aby se to dělalo pravidelně? Jsem si jistý, že někteří z vás mají zkušenosti s podobnými úkoly a rád bych slyšel vaše tipy a rady, jak na to jít efektivně a s co nejmenším úsilím. Budu vděčný za jakoukoli pomoc nebo odkazy na užitečné zdroje!

197 slov
2 minut čtení
5. 9. 2024
Magdaléna Trnková

Takže, co se týká automatizace exportu dat v JSON přes GraphQL, jde to docela jednoduše. Můžeš použít třeba Node.js nebo Python, jak jsi zmiňoval. V Node.js bys mohl využít knihovnu jako Apollo Client nebo Axios pro posílání GraphQL dotazů. Pak si stáhneš data a uložíš je do JSON souboru pomocí fs modulu.

Pokud zvolíš Python, tak si můžeš pohrát s requests modulu pro HTTP požadavky a Graphene nebo gql knihovnou pro práci s GraphQL. Zase, když data dostaneš, stačí je jen uložit do JSON souboru pomocí json modulu.

Co se týče plánování úloh, na serveru můžeš použít cron job, což je super na pravidelný export. Stačí napsat skript, co spustíš třeba každou hodinu nebo den podle potřeby. Můžeš si také udělat jednoduchý server s Express (v Node.js) a nastavit endpoint, který ti vrátí data ve formátu JSON, a pak ho jen volit v pravidelných intervalech.

Nějaké základní příklady najdeš na GitHubu nebo ve fórech o těchto technologiích. Hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
1. 12. 2024
Jakub Konečný

Pokud chceš automatizovat export dat z GraphQL do JSON, tak to jde docela jednoduše. Můžeš použít Node.js, což je super pro tyhle úkoly. Nejprve si nainstaluj knihovnu jako axios nebo node-fetch, abys mohl posílat dotazy na tvůj GraphQL server. Potom si vytvoř skript, který udělá query na data, co potřebuješ. Výsledek pak stačí uložit pomocí fs modulu do souboru.

Příklad dotazu by mohl vypadat nějak takhle:

const axios = require('axios');
const fs = require('fs');

async function exportData() \{
    const response = await axios.post('URL_TVÉHO_GRAPHQL_SERVERU', \{
        query: '\{ allData \{ id name \} \}'
    \});
    fs.writeFileSync('data.json', JSON.stringify(response.data));
\}
 exportData();

Co se týče plánování, tak můžeš využít cron joby (pokud jsi na Linuxu) nebo Windows Task Scheduler. Stačí nastavit, aby se ten skript spouštěl v pravidelných intervalech, třeba každý den nebo každou hodinu.

Jestli víc preferuješ Python, můžeš použít requests a json knihovny, princip je podobnej. Určitě se podívej na dokumentaci ke GraphQL a třeba i na příklady od tvého serveru, ať víš, jaký dotazy můžeš dělat. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
24. 5. 2024
Elena Daňková

Pokud chceš automatizovat export dat z GraphQL do JSON, doporučuji začít s Node.js, je to fakt jednoduchý. Můžeš použít knihovnu jako je axios pro provádění GraphQL dotazů. Nejprve si vytvoř skript, který udělá dotaz na tvůj GraphQL server a získá potřebná data. Pak je stačí uložit do JSON souboru pomocí Node.js fs modulu.

Tady je nějaký příklad:

1. Nainstaluj si potřebné balíčky: npm install axios fs
  2. Vytvoř skript, kde uděláš dotaz na server:
const axios = require('axios');
const fs = require('fs');

const query = `\{ yourQueryHere \{ ... \} \}`;

axios.post('https://tvuj-graphql-server.com/graphql', \{ query \})
  .then(response =\> \{
    fs.writeFileSync('data.json', JSON.stringify(response.data));
  \})
  .catch(error =\> console.error(error));
  1. Aby se to spouštělo pravidelně, můžeš použít cron job na serveru, nebo jestli používáš Windows, tak plánovač úloh.

Dej pozor na správné nastavení dotazu a endpointu. Když tohle rozjedeš, tak už to bude docela jednoduchý. Hlavně testuj, ať máš jistotu, že se ti data ukládají správně.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 5. 2024
František Koutný
GraphQL.cz/Články/Práce s JSON response
Automatizace generování JSON odpovědí pomocí skriptů v GraphQLObjevte, jak můžete pomocí skriptovacích jazyků automatizovat proces generování a správy JSON odpovědí v GraphQL. Tento článek přináší praktické tipy,...
1000 slov
10 minut čtení
17. 3. 2022
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky