GraphQL.cz/Fórum/Co je to JWT a k čemu se používá v GraphQL?

Co je to JWT a k čemu se používá v GraphQL?

Nedávno jsem narazil na zkratku JWT a slyšel jsem, že se hodně používá v souvislosti s GraphQL, ale nějak mi není jasné, co to vlastně znamená. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás by mi mohl objasnit, co si pod tím pojmem představit. Jaký je vlastně princip fungování JWT? Jakým způsobem se to propojuje s GraphQL? Jaké jsou hlavní výhody použití JWT pro autentizaci a autorizaci v GraphQL API? A co třeba bezpečnost? Je to bezpečné řešení? Prostě bych rád věděl, jaké jsou hlavní důvody, proč by měl někdo zvažovat implementaci JWT v kombinaci s GraphQL. Mám za to, že je to důležité téma, ale zatím mám z toho všechno jen zmatené útržky. Takže pokud máte zkušenosti nebo zdroje, které by mohly rozšířit mé znalosti o JWT a jeho využití v GraphQL, budu moc vděčný!

135 slov
1.4 minut čtení
27. 10. 2024
Vladimíra Ševčíková

JWT, nebo JSON Web Token, je způsob, jakým se v aplikacích ověřují uživatelé a spravují se jejich oprávnění. V podstatě to funguje tak, že po přihlášení dostaneš token, kterej obsahuje informace o tobě (např. uživatelské ID) a je podepsanej, takže ho nikdo nemůže jen tak pozměnit. Tenhle token pak posíláš serveru s každým požadavkem na GraphQL API a server si ověří, jestli je to platný a jestli máš právo na tu akci, co chceš udělat. Je to super na frontend, protože nemusíš posílat heslo pořád dokola, stačí ten token.

Co se týče bezpečnosti, JWT může být docela bezpečný, pokud ho správně používáš – např. je důležitý mít dobré šifrování a krátkou expiraci tokenů. Můžeš taky používat refresh tokeny pro dlouhodobější přihlašování. Hlavní výhoda? Je to skvělý pro moderní aplikace, protože to zjednodušuje autentizaci a autorizaci a je to lehký na použití s GraphQL. Takže pokud plánuješ dělat něco s uživatelskými účty a potřebuješ rozlišovat přístupy k různým částem API, rozhodně se na JWT podívej.

163 slov
1.6 minut čtení
9. 7. 2024
Antonín Janoušek

JWT, neboli JSON Web Token, je způsob, jakým se dají bezpečně přenášet informace mezi klientem a serverem jako JSON objekt. V podstatě jde o token, který obsahuje data o uživateli a je podepsaný, takže ho nemůže nikdo jen tak změnit. V GraphQL se používá hlavně k autentizaci a autorizaci – když se uživatel přihlásí, server mu pošle JWT, a ten pak používá pro další požadavky na API.

Princip fungování je docela jednoduchý: po úspěšném přihlášení dostaneš token, který pak pošleš s každým dalším požadavkem v hlavičce (obvykle jako "Authorization: Bearer <token>"). Server pak ověří token a pokud je platný, ví, kdo jsi a co můžeš dělat.

Hlavní výhody použití JWT v GraphQL jsou snadná implementace, mobilní podpora a to, že se hodí do různých scénářů. Navíc se dá token uložit na straně klienta (např. do localStorage), což ti usnadní práci s udržováním relace.

Pokud jde o bezpečnost, je důležité správně nakládat s tajným klíčem, kterým token podepisuješ, a dávat pozor na expiraci tokenu. Takhle můžeš minimalizovat rizika spojená s jeho zneužitím. Celkově je to fajn řešení pro moderní aplikace, ale jako vždy to chce mít hlavu na správném místě.

187 slov
1.9 minut čtení
9. 6. 2024
Radka Chalupová

JWT neboli JSON Web Token je formát pro bezpečné přenosy informací mezi dvěma stranami. Můžeš si ho představit jako jakousi „vstupenku“, kterou dostaneš poté, co se úspěšně přihlásíš. Tato vstupenka obsahuje informace o tobě (např. ID uživatele) a je podepsaná, takže ji nikdo nemůže snadno změnit. V rámci GraphQL se JWT často používá k autentizaci a autorizaci uživatelů. Když klient pošle dotaz na API, může poslat svůj JWT jako součást hlavičky. Server pak ověří token a zjistí, jestli má uživatel oprávnění k provedení požadované akce.

Hlavní výhody jsou, že JWT je stateless, což znamená, že server nemusí uchovávat žádné session data – všechno je v samotném tokenu. To zjednodušuje škálování aplikací. Co se týká bezpečnosti, měl bys zajistit, aby tokeny byly dobře zabezpečené (např. pomocí HTTPS) a měly rozumnou dobu platnosti. Je to celkem rozšířený a efektivní způsob, jak řešit autentizaci v GraphQL, takže pokud plánuješ vývoj API a chceš mít jednoduché řízení přístupu, určitě to zvaž.

156 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Ludmila Roubalová
GraphQL.cz/Články/Autentizace v GraphQL
Implementace JWT autentizace v GraphQL API: Kompletní průvodceNaučte se, jak implementovat JWT (JSON Web Token) autentizaci pro zabezpečení vašeho GraphQL API. Tento podrobný návod vás provede všemi kroky, od zák...
1000 slov
10 minut čtení
21. 4. 2023
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky