GraphQL.cz/Fórum/Můžu použít OAuth 2.0 pro autentizaci v GraphQL API?

Můžu použít OAuth 2.0 pro autentizaci v GraphQL API?

Před nějakou dobou jsem začal pracovat na projektu, kde plánujeme implementovat GraphQL API a zjistil jsem, že autentizace je pro mě stále trochu španělskou vesnicí. Zajímalo by mě, jestli je možné využít OAuth 2.0 jako autentizační metodu v takovémto API. Mám už nějaké zkušenosti s REST API, kde OAuth 2.0 fungoval skvěle, ale u GraphQL mám pocit, že by to mohlo být trochu jinak. Vím, že GraphQL umožňuje dotazy a mutace v jednom požadavku, což může být komplikované z hlediska správy tokenů a oprávnění. Jak to vlastně funguje v kontextu GraphQL? Mám se obávat nějakých specifických problémů nebo limitací? A co třeba správa uživatelů a jejich rolí? Uvažoval jsem také o tom, jak by bylo nejlepší implementovat ověřování uživatele – mám udělat middleware pro autorizaci, nebo je lepší mít něco jako directive přímo ve schema? Určitě je tu spousta lidí, kteří mají zkušenosti s tímto tématem, tak bych rád slyšel vaše názory a rady. Je to pro mě důležité, protože autentizace je klíčová součást každé aplikace a nechci udělat nějakou zásadní chybu.

172 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2023
Věra Dubská

Jo, můžeš použít OAuth 2.0 pro autentizaci v GraphQL API bez problémů. V podstatě to funguje jako u REST, ale s pár rozdíly. Hlavní věc, na kterou si dej pozor, je správa tokenů. Když máš GraphQL, dotazy a mutace se posílají v jednom požadavku, takže je dobrý mít nějaký middleware, který ti ověří token při každém dotazu. Tím pádem můžeš zajistit, že uživatel má správná oprávnění pro danou operaci.

Pokud jde o role a oprávnění, můžeš to řešit různě; buď to udělat na úrovni middleware, kde ověříš a autorizuješ uživatele na základě tokenu před tím, než se vůbec zpracovává dotaz, nebo použít direktivy přímo ve schema. Direktivy by ti mohly pomoct lépe strukturovat oprávnění přímo u jednotlivých polí, což může být fajn.

Jediné, co může být trošku tricky, je správa složitějších oprávnění pro různé uživatelské role a jak se to promítá do dotazů. Je dobré si předtím promyslet, jaký bude mít kdo přístup a jak to budeš implementovat. Takže jo, není na tom nic složitého, ale chce to promyslet strukturu a jak všechno napojit.

172 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2022
Radek Kouba

Jo, určitě můžeš použít OAuth 2.0 s GraphQL. V podstatě to funguje podobně jako u REST API, ale musíš mít na paměti pár věcí. Když děláš autentizaci pomocí tokenů, tak je důležitý, aby ses postarat o to, jak ty tokeny budeš předávat v HTTP hlavičkách. Třeba Authorization: Bearer [token].

GraphQL dotazy a mutace fakt můžou být složitější, protože se všechno posílá v jednom požadavku. Takže bys měl mít nějaký middleware, který zkontroluje token při každém požadavku. To ti pomůže spravovat oprávnění a role uživatelů lépe.

Místo direktiv přímo ve schématu je prostě efektivnější mít ten middleware, i když obojí může fungovat. Tak si dej pozor na zabezpečení – jak spravuješ oprávnění na úrovni jednotlivých dotazů, to je dost klíčový. Taky se ujisti, že máš dobře nastavené refresh tokeny a expiraci přístupových tokenů, abys zamezil bezpečnostním dírám.

Celkově to chce víc plánování než u REST, ale rozhodně to jde. Takže klidně do toho jdi.

151 slov
1.5 minut čtení
17. 9. 2022
Karolína Malá

Jo, OAuth 2.0 je určitě použitelné pro autentizaci u GraphQL API. Funguje to podobně jako u REST, akorát je dobrý mít na paměti, že GraphQL dovoluje posílat víc dotazů najednou a to může dělat problémy s autorizací. Obvykle se to řeší tak, že kontroluješ token na začátku každého požadavku a pak můžeš řídit přístup k jednotlivým dotazům nebo mutacím podle rolí uživatelů.

Myslím, že je fajn mít middleware, kde si ověříš token a nastavíš uživatelský kontext pro zbytek zpracování. Na druhou stranu máš i možnost použít direktivy přímo ve schema, což může být elegantnější, pokud chceš mít podmínkovou logiku přímo v typu. Taky ti to pomůže lépe organizovat pravidla přístupu k různým částem API.

Co se týče správy uživatelů a rolí, tak doporučuji mít nějakou strukturu v databázi, kde si uložíš role a oprávnění a pak to napojit na tvůj middleware. Určitě si dej pozor na bezpečnostní aspekty – např. jak tokeny ukládáš a jak je zpracováváš. Ale celkově se neboj, OAuth 2.0 v GraphQL funguje, jen se na to musíš dívat s ohledem na specifika tohohle přístupu.

176 slov
1.8 minut čtení
17. 9. 2024
Martina Marešová
GraphQL.cz/Články/Autentizace v GraphQL
Bezpečnostní standardy pro autentizaci GraphQL API: Přehled nejlepších praktikV tomto článku se podíváme na nejlepší praktiky pro zabezpečení autentizace v GraphQL aplikacích, včetně typických zranitelností a způsobů ochrany.
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2020
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky