GraphQL.cz/Fórum/Jak ověřit tokeny uživatelů v GraphQL serveru?

Jak ověřit tokeny uživatelů v GraphQL serveru?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně práce s tokeny na mém GraphQL serveru. Zkouším se dostat k tomu, jakým způsobem bych mohl efektivně ověřovat tokeny uživatelů, protože se nechci dostat do situace, kdy by mi unikly nějaké citlivé informace nebo přístupy. Zatím jsem používal klasický REST API přístup a tam to fungovalo víc-méně bez problémů. Ale teď, když jsem přešel na GraphQL, tak hledám nejlepší metody a doporučení pro validaci těchto tokenů. Jak to tedy funguje? Mám třeba použít middleware? Co byste doporučili pro správu autentizace a autorizace v GraphQL? Jaké knihovny nebo balíčky byste navrhli? A co třeba JWT? Vím, že je to populární volba, ale jak to ideálně implementovat v kontextu GraphQL? Je potřeba mít nějakou speciální strukturu pro dotazy nebo mutation, aby se ten proces ověření tokenu dal správně provádět? Všechno mi to přijde dost složité a rád bych se dozvěděl, jaké máte zkušenosti s touto problematikou. Děkuji předem za všechny rady!

155 slov
1.6 minut čtení
26. 2. 2024
Jaroslava Hrubá

Ověření tokenů na GraphQL serveru je dost podobné jako u REST API, ale je tu pár rozdílů. Určitě doporučuju používat middleware pro ověřování tokenů. Můžeš použít Express.js a k tomu balíček jako jsonwebtoken pro práci s JWT. V middleware pak zkontroluješ, jestli je token platný a případně ho dekóduješ, abys získal informace o uživateli.

Když to implementuješ, můžeš mít middleware, který se spustí před každým resolverem. Takže když někdo pošle dotaz, middleware ověří token a pokud je OK, pustí ho dál k resolverům. Pokud ne, tak vrátíš chybu. Není potřeba mít speciální strukturu dotazů nebo mutací, stačí mít ten middleware správně nastavený.

Nezapomeň taky na to, že můžeš chtít mít různé úrovně přístupu. To se dá udělat v resolvers, kde zkontroluješ role uživatele nebo něco podobného. Všechny tyhle věci se dají hezky poskládat dohromady a pak už to funguje docela hladce.

140 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2024
Denisa Kolářová

Ověřování tokenů v GraphQL serveru není až tak složité. Většinou se používá middleware, který zpracovává příchozí žádosti a kontroluje, jestli je token platný. Pokud používáš JWT (JSON Web Tokens), je to celkem jednoduché. Stačí si na začátek každého dotazu nebo mutace ověřit token z hlavičky Authorization.

Můžeš použít nějakou knihovnu jako jsonwebtoken pro dekódování a ověření tokenu. V rámci middleware pak můžeš uložit informace o uživateli do kontextu, takže se k nim dostaneš v resolverech.

Nemusíš mít žádnou speciální strukturu pro dotazy, ale je dobré mít jasné pravidla pro ochranu citlivých dat. Klidně můžeš mít na začátku resolveru podmínku, která zkontroluje, jestli je uživatel přihlášený. Pokud ne, prostě vrátíš chybu.

Všeobecně platí, že čím dřív ověříš token, tím lépe. Můžeš to udělat buď hned na úrovni middleware nebo v kontextu, když inicializuješ GraphQL server. Takže doporučuji se podívat na middleware a JWT a nějak to zkusit napojit. Je to osvědčená cesta.

149 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Jindřiška Buchtová

Ověření tokenů na GraphQL serveru je v podstatě podobné jako u REST, akorát je to trochu jinak nastavené. Určitě doporučuju použít middleware, který ti pomůže s ověřováním JWT tokenů. Můžeš si třeba udělat funkci, která zkontroluje platnost tokenu na začátku každého dotazu nebo mutace.

Když dostaneš request, měl bys z hlavičky vyextrahovat token (obvykle z Authorization). Pak ho ověřit pomocí knihovny jako je jsonwebtoken – ta je hodně populární a snadno se používá. Pokud je token validní, můžeš ho přidat do kontextu GraphQL, aby ses k němu mohl dostat v resolvers.

Strukturu dotazů a mutací nemusíš nijak měnit, ale doporučil bych mít nějaký systém pro error handling, abys mohl vracet adekvátní chybové hlášky pokud je token neplatný nebo už vypršel. Takže ve zkratce: middleware + JWT + error handling a mělo by to fungovat. Hlavně nezapomínej na zabezpečení citlivých dat, když už pak budeš mít tokeny ověřený.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 9. 2024
Patrik Pícha
GraphQL.cz/Články/Autentizace v GraphQL
Optimalizace uživatelské autenticity v GraphQL aplikacíchJak zlepšit uživatelskou autentizaci a zabezpečení ve vašich GraphQL aplikacích? Tento článek přináší praktické tipy a triky pro optimalizaci zabezpeč...
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2023
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky