Jak funguje autentizace uživatelů s OAuth 2.0 v GraphQL?
Narazil jsem na téma autentizace uživatelů v kontextu GraphQL a OAuth 2.0, ale mám z toho trochu chaos. Mohl by mi někdo objasnit, jak přesně funguje tento proces? Vím, že OAuth 2.0 je protokol pro autorizaci a používá se často pro zajištění přístupu k chráněným zdrojům, ale zajímalo by mě, jak se to dá aplikovat v prostředí GraphQL. Jak to vlastně probíhá z pohledu uživatele? Jakým způsobem se tokeny generují a validují? Co všechno je potřeba nastavit na serverové straně, aby to celé fungovalo hladce? A co třeba refresh tokeny – jakou roli hrají v tomto procesu? Vím, že GraphQL má své specifické způsoby dotazování a mutací, takže by mě zajímalo, jestli autentizace nějak ovlivňuje strukturu těchto dotazů. Měl by být token zahrnutý v každém dotazu nebo je to jinak? Jak je to s ochranou citlivých dat, když potřebujeme provádět typické operace jako registraci nebo přihlašování uživatelů? Pokud máte nějaké tipy nebo nejlepší praktiky z vlastních zkušeností, budu moc rád za sdílení. Děkuji všem za jakoukoli pomoc!