GraphQL.cz/Fórum/OAuth 2.0 a GraphQL - Jak na to?

OAuth 2.0 a GraphQL - Jak na to?

Jsem tu s otázkou ohledně používání OAuth 2.0 pro autentizaci v GraphQL aplikacích. Nedávno jsem se začal zajímat o moderní technologie a GraphQL mě opravdu zaujalo, ale když jsem se pokoušel implementovat autentizaci pomocí OAuth 2.0, narazil jsem na několik překážek. Mám celkem jasno v tom, jak OAuth 2.0 funguje, ale když do toho zapojím GraphQL, všechno se mi zdá být trochu složitější. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jak správně nastavit OAuth 2.0 pro grafickou autentizaci? Jaké kroky bych měl podniknout a jaké komponenty jsou potřeba? Jak to vlastně vypadá z pohledu backendu, když chci vrátit token uživateli po úspěšné autentizaci? A co front-end, jak mám správně pracovat s tímto tokenem při volání GraphQL dotazů? Myslím si, že bych měl mít nějaké middleware nebo něco podobného, ale nejsem si jistý, jak to všechno spojit dohromady. Každopádně budu rád za jakékoli rady nebo příklady, které by mi mohly pomoci lépe porozumět tomu, jak integrovat OAuth 2.0 s GraphQL. Díky moc!

159 slov
1.6 minut čtení
28. 3. 2024
Josef Matoušek

Pokud chceš implementovat OAuth 2.0 s GraphQL, tak to můžeš rozdělit do několika kroků. Za prvé, potřebuješ mít server, který bude fungovat jako poskytovatel OAuth, třeba pomocí nějaké knihovny, která podporuje OAuth 2.0. To zahrnuje registraci aplikace a získání klientského ID a tajemství.

Pak, když uživatel chce přistoupit k tvé aplikaci, tak ho pošleš na autorizační server, kde se přihlásí a dostaneš od něj kód. Ten kód pak vyměníš za přístupový token (access token) a případně refresh token. Tenhle token pak použiješ pro autentizaci při volání GraphQL dotazů.

Na backendu bys měl mít middleware, který ověřuje ten token v každém dotazu, co přijde na server. Můžeš to udělat třeba pomocí JWT (JSON Web Tokens), což je jako super jednoduchý způsob, jak ověřit identitu uživatele.

Na front-endu pak jednoduše uchováváš ten token (třeba do localStorage) a přidáš ho do hlaviček všech API volání na tvé GraphQL endpointy. Samozřejmě je dobrý mít něco jako expiraci tokenu a refreshování, ale to už záleží na tobě.

Takže shrnuto: nastavit OAuth server, po úspěšném přihlášení získat a uchovat token, a ten pak používat v GraphQL voláních – to je v podstatě základní schéma. Držím palce!

186 slov
1.9 minut čtení
8. 12. 2024
Karolína Malá

Takže, co se týče OAuth 2.0 s GraphQL, tady je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Nejprve potřebuješ nastavit OAuth poskytovatele, což může být něco jako Google nebo Facebook, a získat od nich client ID a secret. Ty pak použiješ na backendu k autentizaci uživatele.

Na backendu si vytvoř endpoint pro přihlášení, který zpracovává token, co dostaneš od OAuth poskytovatele. Jakmile uživatel úspěšně projde autentizací, měl bys mu vrátit JWT (JSON Web Token). Ten pak můžeš uložit do localStorage nebo sessionStorage na front-endu.

Při volání GraphQL dotazů pak tenhle token přidáš do hlavičky (headers) každého požadavku. Měl bys mít middleware na serveru, co ověřuje ten token při každém dotazu – to ti zajistí, že jen autentizovaní uživatelé můžou provádět akce a dostávat data.

Takže shrnuto: 1) Nastavit OAuth poskytovatele a získat credentialy, 2) Vytvořit logiku na backendu pro zpracování autentizace a vrácení JWT, 3) Uložit token na front-endu a posílat ho s GraphQL dotazy.

Snad to pomůže trošku ujasnit, jak to spojit dohromady.

163 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Elena Brožová

Takže, co se týče OAuth 2.0 a GraphQL, pár věcí je potřeba mít na paměti. Nejdřív si udělej jasný plán, jak budeš chtít autentizaci implementovat. Obvykle začínáš tím, že si zaregistruješ aplikaci u poskytovatele OAuth (např. Google, Facebook) a dostaneš client ID a secret.

Na backendu pak nastavíš endpoint pro získání access tokenu. Když uživatel klikne na tlačítko „Přihlásit se přes OAuth“, přesměruješ ho na tenhle endpoint. Uživatel se autentizuje a poskytovatel tě pak přesměruje zpátky s kódem.

Ten kód pak použiješ k získání access tokenu. Jakmile ho máš, můžeš ten token vrátit klientovi (třeba ve formátu JSON) a ten ho uloží do local storage nebo cookies na front-endu.

Teď k GraphQL - když děláš dotazy, musíš ten token posílat v headers, obvykle jako 'Authorization: Bearer {token}'. Na serveru pak potřebuješ middleware, který ověří token při každém GraphQL požadavku.

Celkově je to o správném nastavení endpointů a logice pro uchovávání a ověřování tokenu. Pokud to uděláš takhle, měl bys být v pohodě.

158 slov
1.6 minut čtení
5. 12. 2024
Michaela Dvořáková
GraphQL.cz/Články/Autentizace v GraphQL
Grafická autentizace uživatelů pomocí OAuth 2.0 v GraphQLObjevte, jak integrovat OAuth 2.0 pro grafickou autentizaci ve vašem GraphQL API a jak to ovlivňuje uživatelskou zkušenost.
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2020
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky