GraphQL.cz/Fórum/Jak se používá HMAC pro zabezpečení GraphQL API?

Jak se používá HMAC pro zabezpečení GraphQL API?

Zajímalo by mě, jak přesně funguje HMAC a jak ho mohu implementovat pro zabezpečení mého GraphQL API. Slyšel jsem, že HMAC poskytuje nějaký způsob, jak ověřit integritu dat a zároveň také autentizaci, ale nejsem si úplně jistý, jak to celé nastavit. Jaký algoritmus bych měl použít a jakým způsobem se vlastně generují HMAC podpisy? Můžete mi vysvětlit, jak se to celé skládá dohromady? Mám obavy o bezpečnost mého API a chci mít jistotu, že moje data jsou chráněná. Jaké kroky bych měl podniknout při implementaci HMAC do mé aplikace? Taktéž bych rád věděl, jestli existují nějaké konkrétní knihovny nebo nástroje, které byste doporučili pro práci s HMAC v prostředí GraphQL. A co se týče správy tajných klíčů – jak bych měl bezpečně uchovávat tyto klíče, aby se k nim nedostal nikdo cizí? Je dobré mít na paměti nějaké osvědčené postupy v této oblasti? Doufám, že se mi podaří získat nějaké užitečné tipy a rady od vás!

156 slov
1.6 minut čtení
19. 7. 2024
Adam Hloušek

HMAC je super pro zabezpečení API, protože kombinuje klíč a data, což dává nějakou sílu proti podvodům. Funguje to tak, že vezmeš tvoje data a tajný klíč a protáhneš to přes hashovací funkci (SHA256 nebo SHA512 jsou dobré volby). Výsledkem je HMAC podpis, který pak pošleš spolu s daty. Na serveru to ověříš tím, že znova vygeneruješ HMAC se stejnými daty a klíčem a porovnáš to s tím, co ti přišlo. Když se shodují, máš jistotu, že data nebyla změněna a že jsou autentická.

Co se týče implementace v GraphQL, většinou to děláš na úrovni middleware. Můžeš použít knihovny jako crypto v Node.js pro generování HMAC nebo třeba jsonwebtoken pro JWT. Tajné klíče je nejlepší uchovávat v prostředí, jako jsou proměnné prostředí nebo nějaký bezpečný vault. Nikdy je neukládej přímo v kódu.

Pamatuj si, že bys měl pravidelně měnit tajné klíče a používat silné generátory pro jejich vytváření. Obecně platí, že čím silnější klíč, tím lépe. Dodržuj tyhle osvědčený postupy a mělo by to být fajn!

164 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2022
Jana Hlaváčová

HMAC (Hash-based Message Authentication Code) je skvělej způsob, jak zabezpečit tvoje GraphQL API. Zjednodušeně řečeno, HMAC kombinuje tajný klíč a nějaký hashovací algoritmus (nejčastěji SHA-256 nebo SHA-1) k vytvoření unikátního podpisu pro zprávy. Když klient pošle request, ty můžeš ověřit, jestli je autentickej a že nikdo nezměnil data během přenosu.

Jak to funguje? Klient vytvoří HMAC podpis tím, že vezme zprávu (třeba JSON payload) a tajný klíč, a pomocí hashovací funkce vytvoří ten podpis. Ten pak pošle spolu s požadavkem. Na serveru to prostě znovu spočítáš a porovnáš s tím, co jsi dostal. Když se shodujou, můžeš si být víc než jistej, že je všechno v pořádku.

Pokud jde o knihovny, většina jazyků už má zabudovaný funkce pro HMAC. Například v Node.js můžeš použít crypto modul. Co se týče uchovávání klíčů – nikdy je neukládej přímo v kódu. Použij nějaký bezpečný způsob jako environment variables nebo tajné správce jako HashiCorp Vault. Měj na paměti pravidelnou rotaci klíčů a snaž se používat silné a dostatečně dlouhé klíče.

Tohle je dost zjednodušenej pohled, ale mělo by ti to pomoct začít. Hlavně bacha na bezpečnostní standardy a osvědčený postupy, aby tvé API bylo co nejvíc chráněný.

190 slov
1.9 minut čtení
30. 3. 2024
Věra Dubská

HMAC (Hash-based Message Authentication Code) je super věc na zabezpečení API, včetně GraphQL. Funguje tak, že vezmeš data, co chceš podepsat, a tajný klíč. Pak použiješ hashovací algoritmus, třeba SHA-256, abys vytvořil unikátní podpis. Ten pak pošleš s požadavkem na server. Server udělá to samé a pokud se podpis shoduje, ví, že data jsou v pořádku a přišla od tebe.

Pro implementaci HMAC můžeš použít různý knihovny v jazyce, co používáš - třeba crypto knihovnu v Node.js nebo něco podobnýho pro Python. Při generování podpisu nezapomeň na to, že klíč by měl být dostatečně dlouhý a náhodný.

Uchovávání tajných klíčů je taky důležitý. Měl bys je mít uložený bezpečně – ideálně v prostředí s proměnnými (např. environment variables) nebo pomocí nějakého tajného manažera jako je HashiCorp Vault. Určitě se vyvaruj hardcodingu klíčů přímo do kódu.

Když to shrnu - HMAC ti pomůže s integritou a autentizací dat. Použij dobrý algoritmus, zabezpeč klíče a budeš mít API o dost bezpečnější.

157 slov
1.6 minut čtení
22. 4. 2023
Ladislav Sedláček
GraphQL.cz/Články/Autentizace v GraphQL
Zabezpečení API pomocí HMAC v GraphQLJak používat HMAC (Hash-based Message Authentication Code) k posílení bezpečnosti vašeho GraphQL API. Praktické tipy a triky pro vývojáře i laiky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2021
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky