GraphQL.cz/Fórum/Můžu použít jest pro testování GraphQL subscriptions?

Můžu použít jest pro testování GraphQL subscriptions?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít Jest na testování GraphQL subscriptions, protože jsem slyšel, že to může být docela komplikovaný proces. Mám na mysli, jakým způsobem se tyto subscriptions testují, když běží v reálném čase a potřebují nějakou formu aktivní komunikace. Je to vůbec možné s Jestem, nebo bych měl zkusit něco jiného? Například, jak se vyřeší otázka socketů a jak se testují události, které se mohou vyskytnout na serveru během těchto subscriptions? Vím, že Jest je skvělý pro unit testy a mockování, ale mám pocit, že při testování GraphQL subscriptions by mohl být nějaký háček. Několikrát jsem narazil na příklady s jinými nástroji jako Apollo Client nebo nějakými speciálními knihovnami zaměřenými na WebSockety, ale upřímně mi to přijde jako zbytečné komplikování. Mohli byste mi prosím přiblížit, jak efektivně nastavit testy pro GraphQL subscriptions pomocí Jestu? Opravdu bych ocenil nějaké tipy nebo zkušenosti od vás, kdo jste to už zkoušeli.

151 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Věra Hrochová

Jasně, testování GraphQL subscriptions s Jestem je možný, i když to může být trošku tricky. Můžeš využít mockování WebSocketů, což je základní kámen pro tyhle testy. Jest ti umožňuje simulovat server a klienta, takže můžeš nasimulovat události, které bys normálně dostával přes sockety.

Například si můžeš vytvořit mock WebSocket server, který reaguje na připojení a posílá zprávy zpět do klienta. Pak v testech ověříš, jestli klient správně reaguje na tyto zprávy. Je dobrý mít na paměti, že bys měl testovat jak úspěšné připojení, tak i chybové stavy.

Pokud používáš Apollo Client pro GraphQL, můžeš využít jeho vestavěné funkce pro testování subscriptions. Místo toho, abys vymýšlel vlastní řešení, zkus se podívat na Apollo Test Utils nebo něco podobného. To ti může ušetřit spoustu času.

Celkově to tedy jde, chce to ale trošku víc úsilí než klasické unit testy. Takže jo, klidně do toho jdi s Jestem a pokus se nastavit mocky a simulace tak, aby pokryly všechny možné scénáře.

155 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2024
Richard Vojtěch

Jo, testování GraphQL subscriptions s Jestem je možný, ale je to trošku složitější než jen běžný unit testy. V podstatě potřebuješ simulovat WebSocket komunikaci, protože subscriptions fungují v reálném čase. Můžeš použít nějakou mockovací knihovnu na WebSockety, jako třeba jest-websocket-mock, což ti umožní vytvořit falešný server a pak testovat, jak tvůj klient reaguje na zprávy.

Důležitý je mít na paměti, že budeš muset napsat testy, které budou počkat na asynchronní události. Takže když spustíš subscription, měl bys ověřit, že se klient přihlásil správně a že reaguje na zprávy, co mu pošle ten mock server. Zároveň se ujisti, že tvůj kód správně zvládá různé scénáře jako chyby nebo odpojení.

Mně osobně pomohlo napsat si helper funkce pro testování těchto subscriptions, abych to nemusel opakovat v každým testu. Můžeš taky zvážit použití dalších knihoven jako Apollo Client s jejich testing tools, ale to už je víc práce. Jest je super pro většinu testů, ale u těchhle live věcí to chce trošku víc úsilí. Hlavně se neboj experimentovat a zkoušet různý přístupy.

167 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Ivana Brychtová

No jasně, dá se to udělat. Jest je hlavně dobrý na unit testy, ale i pro GraphQL subscriptions to jde. Důležitý je, že potřebuješ nějaký mock WebSocket server, aby sis mohl simulovat ten reálnej čas. Třeba můžeš použít knihovnu jako ws, kde si vytvoříš fake server a pak se na něj připojíš v testu.

Když už to máš nastavený, tak v testu vlastně provedeš subscription a pak počkáš, až ti server pošle nějakou zprávu. Na to můžeš použít async/await nebo done callback, aby ses ujistil, že test nezkončí dřív, než dostaneš odpověď. Je dobrý mít i nějakou formu timeoutu pro případ, že bys nic nedostal.

Jest také dobře funguje s mockováním funkcí, takže můžeš snadno otestovat, jestli se správně reaguje na zprávy z toho WebSocketu. Občas se to může trochu zkomplikovat při testování vícero subscriberů nebo událostí, ale je to většinou otázka správného nastavení a organizace těch testů.

Takže jo, jde to. Jen to chce trochu víc práce okolo než klasický unit testy. Možná se podívej na příklady s Apollo Client a zkombinuj to s Jestem, to by ti mohlo pomoct ujasnit si některý věci.

182 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Jakub Baloun
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Testování a ladění GraphQL subscriptions: Jak na to efektivně?Objevte metody a nástroje pro testování a ladění GraphQL subscriptions, které vám pomohou zlepšit výkon vaší aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
2. 10. 2024
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky