GraphQL.cz/Fórum/Můžu zrychlit GraphQL API pomocí Dataloaderu?

Můžu zrychlit GraphQL API pomocí Dataloaderu?

Zajímalo by mě, jestli má Dataloader nějaký vliv na výkon GraphQL API. V poslední době jsem se dostal k myšlence, že když mám hodně dotazů na API a snažím se je optimalizovat, tak bych mohl použít Dataloader pro batchování a caching. Ale nejsem si úplně jistý, jak přesně to funguje a jestli to opravdu přinese nějaké zlepšení. Jaké jsou vaše zkušenosti s Dataloader? Zrychlil vám nějak dramaticky API, nebo je to spíš jen teorie? Mám obavy, že když ho nasadím, tak to nebude mít žádný efekt nebo dokonce to může způsobit víc problémů než užitku. Jaké příklady jste viděli v praxi? A co třeba situace, kdy máte více různých datových zdrojů? Funguje Dataloader i tam? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože chci maximalizovat výkon svého GraphQL serveru a nevím, jestli Dataloader je správná cesta nebo jestli existují i jiné alternativy. Díky předem za jakoukoli pomoc!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 6. 2022
Radka Bartošová

Dataloader rozhodně může zrychlit tvoje GraphQL API. Hlavně když máš hodně dotazů, co se snaží načítat stejná data, tak Dataloader umí batchovat tyhle dotazy a omezit počet volání na databázi, což je super. Když třeba potřebuješ načíst uživatele a pak jejich příspěvky, místo abys udělal víc jednotlivých dotazů, Dataloader to udělá v jednom go.

Co se týče cache, Dataloader si pamatuje už načtené objekty během jedné žádosti, takže pokud je tam víc dotazů na stejnou entitu, prostě vezme to z cache místo znovu z databáze. To může výrazně snížit latenci.

Samozřejmě, jakmile začneš kombinovat víc datových zdrojů, můžeš narazit na komplikace. Musíš si dávat pozor na to, jak to všechno propojíš. Ale i tak to většinou stojí za pokus. Mělo by ti to pomoct snížit dobu odezvy a vylepšit celkový výkon serveru. A pokud bys to nasadil a nefungovalo to, tak aspoň zjistíš, co se dá dělat líp. V praxi jsem viděl dost projektů, co s Dataloaderem přidali velký výkonový skok. Takže za mě klidně do toho jdi!

167 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Irena Horáková

Dataloader určitě může zrychlit GraphQL API, protože funguje na principu batchování a caching. Když máš hodně dotazů, tak místo toho, aby každý dotaz volal databázi zvlášť, Dataloader je seskupí a udělá jeden hromadný dotaz. To ti může výrazně snížit latenci a zatížení serveru. V praxi jsem viděl případy, kdy se doba odezvy API zkrátila klidně o 50% nebo víc.

Je to ale potřeba použít správně, jinak to můžeš jenom zhoršit. Například, když máš víc různých datových zdrojů, tak Dataloader pořád funguje, ale musíš to naprogramovat tak, aby uměl ty zdroje správně obsloužit.

Celkově bych řekl, že pokud se snažíš optimalizovat výkon a máš víc dotazů na stejný typ dat, tak Dataloader bys měl určitě vyzkoušet. Je to osvědčená metoda a většinou funguje dobře. Ale je dobré udělat si nějaké testy a měření před a po nasazení, abys viděl ten skutečný přínos.

141 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2024
Jana Hlaváčová

Dataloader určitě může zrychlit tvoje GraphQL API, hlavně pokud máš hodně dotazů na stejná data. Funguje tak, že místo toho, abys posílal jednotlivé requesty na databázi, tak je "zbatchuje" dohromady. Tím pádem se ti sníží počet dotazů a tím i latence. To se hodí, když máš třeba hodně uživatelských dotazů nebo něco podobného.

V praxi to opravdu pomohlo mnoha lidem zrychlit jejich API, zejména když používáš nějaké relační databáze, kde je drahé dělat spoustu jednotlivých SELECT dotazů. Dataloader si pamatuje, co už načetl (cache), takže pokud se stejný request objeví znovu, nemusí jít do DB.

Pokud jde o víc datových zdrojů, Dataloader můžeš použít i tam. Můžeš ho nakonfigurovat tak, aby pracoval s různými API nebo službami zároveň. Samozřejmě musíš mít na paměti, že to může být složitější na implementaci a vyžaduje víc úsilí.

Taky se ale někdy stane, že když to nenakonfiguruješ správně, můžeš narazit na problémy s výkonem. Takže prostě testuj a sleduj metriky. Celkově ale Dataloader většinou přináší pozitivní výsledky a je to dobrý krok k optimalizaci výkonu GraphQL serveru.

171 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Bohumil Vojtěch
GraphQL.cz/Články/Nástroje pro GraphQL
Optimalizace GraphQL dotazů pomocí DataloaderuNaučte se, jak efektivně využít Dataloader pro optimalizaci výkonu a minimalizaci počtu dotazů na backend v GraphQL aplikacích.
1000 slov
10 minut čtení
10. 6. 2022
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky