GraphQL.cz/Fórum/Jak validovat vstupní data v GraphQL se Zod?

Jak validovat vstupní data v GraphQL se Zod?

Přemýšlel jsem, jak nejefektivněji ověřit vstupní data, když pracuji s GraphQL a narazil jsem na Zod. Zní to jako skvělý nástroj pro validaci, ale nejsem si úplně jistý, jak ho správně nastavit pro GraphQL dotazy. Zkoušel jsem pár věcí, ale občas se mi zdá, že to nefunguje tak, jak bych chtěl. Mám na mysli zejména to, že chci zajistit, aby vstupy od uživatelů splnily určité požadavky ještě předtím, než je zpracovávám v serverové logice. Jak tedy správně integrovat Zod do mého GraphQL serveru? Měl by být validátor umístěný přímo do resolveru, nebo spíše někde jinde? Existují nějaké osvědčené postupy nebo vzory, které by mi mohly pomoci? Jaké jsou výhody použití Zod oproti jiným knihovnám pro validaci? A co error handling – jak se s ním vypořádat tak, aby byla zachována uživatelská přívětivost? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně toho, jak nejlépe ověřit vstupní data ve spojení s GraphQL a Zod, byl bych moc vděčný za jakoukoli radu. Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Antonín Janoušek

Pro validaci vstupních dat v GraphQL se Zod to chce fakt jen pár kroků. Můžeš si udělat schéma přímo pomocí Zod, třeba takhle: vytvoř si schema pro tvé vstupy. Pak ho v resolveru ověřuj. Třeba když máš mutation, tak předtím, než začneš pracovat s datama, prostě zavolej schema.parse(data) a pokud to neprojde, Zod ti hodí error. Je to super jednoduchý a efektivní.

Umístění validátoru přímo do resolveru je podle mě v pohodě, protože tak můžeš mít všechny validace pohromadě a hned víš, co se děje. Další možností je mít to separátně jako middleware nebo helper funkci, ale to už záleží na tom, jak máš strukturovaný kód.

Zod má výhodu v tom, že je hodně intuitivní a nezabere moc místa. Je to skvělej nástroj pro typovou kontrolu díky TypeScriptu, což je bonus navíc.

Co se týče error handlingu – doporučuji zachytávat Zod chyby a formátovat je na hezký readable message pro uživatele. Tímhle způsobem jim dáš jasnou zpětnou vazbu na to, co není ok. Takže rozhodně nezapomínej na uživatelskou přívětivost!

V podstatě je to o tom začít používat Zod společně s GraphQL a časem si najdeš svůj vlastní styl, jak to nejlíp poskládat.

192 slov
1.9 minut čtení
24. 8. 2024
Vladimíra Bartošová

Validace dat v GraphQL se Zod je docela fajn a jednoduchý, pokud víš jak na to. Zod je skvělá knihovna, protože ti umožní definovat schéma pro validaci a pak to jen použít v resolveru. Můžu doporučit umístit validaci přímo do resolveru, ale klidně si to můžeš rozdělit do samostatných funkcí nebo modulů, pokud máš složitější logiku.

Když přijde na error handling, tak je dobrý mít nějaký strukturovaný formát chybových zpráv. Můžeš třeba vrátit chybové zprávy přímo z validátoru Zod, což dává smysl, aby uživatel viděl, co udělal špatně. Je důležitý to udělat uživatelsky přívětivě, klidně přidej nějaké rady nebo co dělat dál.

Zod v porovnání s jinýma knihovnami jako Joi nebo Yup je kompaktnější a má skvěle napsanou dokumentaci. Navíc se mi líbí jeho TypeScript podpora, což je bonus, pokud děláš s TypeScriptem.

Takže to shrnu: dej validaci do resolveru, pojmenuj si chyby hezky a používej Zod pro jeho jednoduchost a přehlednost.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Simona Špačková

Zod je super pro validaci v GraphQL. Doporučuji ho použít přímo v resolverech, aby ses ujistil, že data jsou správná ještě před zpracováním. Můžeš si vytvořit schema pomocí Zod a pak ho použít k validaci vstupů. Když to uděláš tímto způsobem, pokud nějaká validace selže, můžeš snadno vrátit chybu uživateli s jasným popisem, co je špatně.

Oproti jiným knihovnám jako Joi nebo Yup má Zod výhodu v tom, že je jednodušší na použití a má skvělou integraci s TypeScriptem, což ti pomůže udržet typovou bezpečnost.

Co se týče error handlingu, doporučuji mít jednotný formát chybových hlášení, aby uživatelé věděli, co se pokazilo. Můžeš třeba zabalit chyby do vlastního objektu a vracet je z resolveru ve formátu, který si určíš. Tak budeš mít lepší kontrolu nad tím, jak se chyby zobrazují a co obsahují.

Snaž se také validovat data co nejdříve v procesu, aby ses vyhnul nežádoucím operacím s neplatnými daty. Drž se tohohle a mělo by to fungovat dobře.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Eva Jarošová
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Ověření vstupu pomocí Zod a GraphQL: Jednoduchá a efektivní strategieTento článek se zaměřuje na kombinaci knihovny Zod a GraphQL pro ověření vstupu uživatelských dat a přináší jednoduchý návod, jak tuto kombinaci využí...
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2024
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky