GraphQL.cz/Fórum/Co znamená, když dostanu 404 chybu místo požadovaných dat?

Co znamená, když dostanu 404 chybu místo požadovaných dat?

Nedávno jsem se setkal s tím, že když jsem se pokusil načíst určité API pomocí GraphQL, místo očekávaného výsledku jsem dostal chybu 404. Vím, že to nějak znamená, že něco není v pořádku, ale co přesně? Zajímalo by mě, co tato chyba vlastně znamená v kontextu API a GraphQL. Je to způsobeno tím, že požadovaná data neexistují nebo je problém na serveru? Může to být i problém s URL nebo endpointem, který jsem použil? Taky by mě zajímalo, jestli je možné tuto chybu nějak vyřešit nebo se jí vyvarovat při vývoji vlastních aplikací. Je 404 chyba běžná jenom u REST API nebo může nastat i u GraphQL? Jaký má vliv na uživatelský zážitek a co by měl vývojář udělat pro lepší zpracování chyb? Slyšel jsem, že existují různé typy chyb a jejich zpracování může mít velký vliv na to, jak uživatelé interagují s aplikací. Můžete mi někdo osvětlit, jak správně pochopit a reagovat na 404 chybu v kontextu moderních API technologií?

161 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2023
Irena Zachová

404 chyba znamená, že server nemůže najít požadovaný zdroj nebo stránku. Když ji dostaneš při používání API, může to být způsobené tím, že URL nebo endpoint, který se snažíš načíst, neexistuje. Třeba jsi udělal překlep v adrese nebo ta konkrétní data prostě nejsou k dispozici. U GraphQL to může být taky, protože i když je to jiný způsob, jak dotazovat data, pořád se to dotazuje na URL a můžeš narazit na 404.

Co s tím? Zkontroluj si, jestli máš správný endpoint a jestli je API vůbec dostupné. Můžeš se podívat i na dokumentaci API, kde by mělo být jasně řečeno, co můžeš volat. Pro lepší uživatelský zážitek by měl vývojář implementovat nějaké zpracování chyb – třeba informovat uživatele o tom, co se stalo a navrhnout mu další kroky. Takže jo, 404 chyba je běžná a měla by se brát v potaz při vývoji. Hlavně si dej pozor na to, jak s ní zacházíš v aplikaci.

155 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2024
Jana Hlaváčová

404 chyba znamená, že server nemůže najít požadovaný obsah. V kontextu API a GraphQL to většinou značí, že buď endpoint neexistuje, nebo jsi zadal špatnou URL. To může být způsobeno třeba překlepem v adrese nebo tím, že se snažíš přistupovat k datům, která nebyla vytvořena. Není to nutně problém serveru, ale spíš špatná komunikace mezi klientem a serverem.

Tato chyba se může objevit jak u REST API, tak i u GraphQL. U GraphQL se to většinou stává, když se pokoušíš dotazovat na typy nebo pole, které neexistují. Je dobrý mít na paměti, že 404 může negativně ovlivnit uživatelskou zkušenost. Měl bys tedy mít implementované lepší zpracování chyb, aby uživatelé dostali jasnou informaci o tom, co se stalo.

Pro vyvarování se této chyby při vývoji je fajn důkladně testovat endpointy a validovat vstupy. Zlepšíš tak odolnost aplikace a minimalizuješ šance na výskyt 404 chyb.

141 slov
1.4 minut čtení
30. 8. 2024
Jan Vaculík

404 chyba znamená, že server nemůže najít požadovaný zdroj. V kontextu API, včetně GraphQL, to obvykle znamená, že endpoint, na který se pokoušíš dostat, neexistuje nebo je špatně zadaný. Můžeš mít chybu v URL nebo endpointu, takže zkontroluj, jestli jsi správně napsal cestu. Ale taky to může být způsobeno tím, že dotaz, který posíláš, se snaží přistoupit k datům, která neexistují – třeba jsi použil špatný identifikátor nebo něco takového. 404 chyba může nastat jak u REST API, tak u GraphQL. Co se týče uživatelského zážitku, když uživatel narazí na 404, může to vypadat jako selhání aplikace – takže je dobré mít nějaké uživatelsky přívětivé chybové hlášení. Pro vývojáře je důležitý error handling a lepší logování chyb, aby se daly snadno najít a opravit problémy. Takže jo, dbej na správnost URL a dobře zpracovávej chyby.

135 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2024
Elena Vávrová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Chybová hlášení vs. úspěšné odpovědi: Jak je správně odlišitPrůvodce tím, jak rozlišit mezi úspěšnými odpověďmi a chybovými stavy v API, zejména pro GraphQL.
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky