GraphQL.cz/Fórum/Jak poznám, jestli jsem dostal chybovou hlášku nebo úspěšnou odpověď?

Jak poznám, jestli jsem dostal chybovou hlášku nebo úspěšnou odpověď?

Když pracuji s GraphQL, občas se mi stává, že si nejsem úplně jistý, zda jsem dostal úspěšnou odpověď nebo jestli mi server vrátil nějakou chybovou hlášku. Jak to vlastně zjistit? Mám se dívat na stavový kód HTTP, nebo je to spíš o obsahu odpovědi? Někdy mi přijde, že odpověď je v pořádku, ale pak z ní vyplývá, že tam něco nehrálo. Také jsem slyšel, že GraphQL může posílat chyby v rámci datové struktury a mě zajímá, jak to správně interpretovat. V některých případech se mi zdá, že i když server vrátí všechno v pořádku, tak ve výsledných datech je něco špatně. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe rozlišit mezi těmito dvěma situacemi? Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout, abych byl schopný rozpoznat, kdy mám co do činění s chybou a kdy je vše v pořádku? Jaké klíčové prvky bych měl sledovat v odpovědi, abych to mohl snadno posoudit? Děkuji!

149 slov
1.5 minut čtení
29. 2. 2024
Magdaléna Šrámková

Když děláš dotazy na GraphQL, tak se hlavně koukej na strukturu odpovědi. I když ti server vrátí HTTP stav 200, což vypadá jako úspěch, v těle odpovědi může být pole "errors", které ti říká, že něco nehrálo. Takže pokud tam to pole je, i když je vše ostatní v pořádku, máš problém. Na druhou stranu, pokud máš data v "data" a chyba není, tak je to OK. Měj na paměti, že někdy může být i část dat vadná, i když odpověď jako taková je bez chyb. To se může stát třeba při volání vícero resolverů. Takže prostě zkontroluj jak "errors", tak i jestli jsou v "data" hodnoty, co očekáváš. Když najdeš něco divnýho, tak to asi bude chyba. Takhle si ujasníš, co je úspěšný a co ne.

127 slov
1.3 minut čtení
3. 8. 2024
Rudolf Musil

Když děláš s GraphQL, tak to chceš hlavně koukat na obsah odpovědi, ne jen na HTTP stavový kód. I když ten ti může říct, že něco nefunguje (např. 404 nebo 500), GraphQL to má tak, že i při úspěšným HTTP odpovědi může vrátit chybu ve svým JSONu. Takže koukej do pole "errors", co tam je. Pokud je prázdný, tak většinou všechno klape.

Dále se podívej na data – jestli dostáváš očekávanou strukturu. Někdy se stane, že server vrátí data, ale třeba ti to vrátí "null" nebo tam chybí nějaký field, co jsi chtěl. Takže i když nedostaneš chybu, může tam být problém v datech.

Shrnuto: Kontroluj 'errors', pak data a jejich strukturu. Když je všechno ok a 'errors' je prázdný, tak bys měl být v pohodě.

124 slov
1.2 minut čtení
8. 7. 2024
Věra Strnadová

Takže, když pracuješ s GraphQL, je dobrý si uvědomit, že server ti může vrátit odpověď, která vypadá na první pohled OK, ale ve skutečnosti tam může být nějaká chybná informace. Základ je, že se musíš podívat na strukturu odpovědi. I když status kód HTTP je 200 (což znamená, že všechno proběhlo v pořádku), nemůžeš to brát jako záruku, že data jsou správná.

V odpovědi bys měl hledat pole "errors". Když je tam nějaká chyba, tak by to mělo být jasně zobrazené. Pokud je to prázdný nebo neexistuje, znamená to, že většinou všechno proběhlo v pořádku. Ale pozor! I když tam chyby nejsou, tak můžeš mít třeba null hodnoty nebo neúplný data. Takže kontroluj i konkrétní data, co ti server poslal.

Ideálně si vyzkoušej zpracování těchto chyb v kódu. Můžeš mít nějaký try-catch blok nebo podmínky, které ti pomůžou rozlišit úspěch od neúspěchu. S tímhle postupem bys měl být schopný lépe pochopit, kdy je něco špatně a kdy ne. Hlavně si dej pozor na to, co všechno ti server vrací.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2024
Milena Janečková
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Chybová hlášení vs. úspěšné odpovědi: Jak je správně odlišitPrůvodce tím, jak rozlišit mezi úspěšnými odpověďmi a chybovými stavy v API, zejména pro GraphQL.
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2023
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky