GraphQL.cz/Fórum/Chybové kódy v GraphQL - Jak to funguje?

Chybové kódy v GraphQL - Jak to funguje?

Zajímalo by mě, jestli je možné v GraphQL používat různé chybové kódy pro různé typy chyb, které se mohou při práci s API vyskytnout. Když se podívám na REST API, tak tam je to celkem jasné, protože máme standardní HTTP status kódy, které nám říkají, co se stalo. Například 404 pro nenalezené zdroje nebo 500 pro serverové chyby. Ale co GraphQL? Vždycky jsem měl pocit, že GraphQL je jiný ve způsobu, jakým zpracovává chyby a vrací odpovědi. Četl jsem něco o tom, že místo aby vracelo status kódy jako REST, GraphQL obvykle vrací odpovědi ve formátu JSON, kde jsou chyby zahrnuty jako pole v odpovědi. To samozřejmě zní zajímavě a flexibilně, ale přemýšlím, jestli tím pádem nemohu mít různá chybová hlášení pro různé typy problémů. Například když selže autentizace uživatele, nebo když pokus o získání dat selže kvůli špatnému ID. Vypadá to, že bych mohl mít v odpovědi více informací o tom, co se stalo, ale co ty chybové kódy? Mám možnost nějakým způsobem definovat a používat specifické chybové kódy pro různé scénáře? Nebo je to spíš tak, že GraphQL prostě ignoruje klasické HTTP status kódy a já bych měl pracovat pouze s těmi JSON chybami? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních vývojářů ohledně této problematiky.

207 slov
2.1 minut čtení
13. 5. 2024
Magdaléna Trnková

Jo, máš pravdu, GraphQL to má jinak než REST. Většinou se u GraphQL nespoléháš na HTTP status kódy pro chyby, místo toho ti API vrátí JSON odpověď, která může obsahovat pole "errors" s detaily o tom, co se pokazilo. Takže když třeba selže autentizace nebo je špatný ID, dostaneš k tomu nějakou chybovou zprávu v tom poli. Můžeš tam mít i víc chyb najednou, což je fajn na debugování.

Pokud jde o chybové kódy, tak ty se v podstatě ignorují. Server může stále vrátit HTTP status 200 i když se něco pokazí, což je dost jiný přístup než u REST. Takže jo, pokud chceš mít specifické chybové kódy jako 401 pro špatnou autentizaci nebo 404 pro neexistující zdroj, musíš to řešit spíš v rámci té JSON odpovědi. Je to flexibilnější, ale může to být matoucí, když jsi zvyklý na klasické REST API.

Stručně řečeno: GraphQL ti dává víc detailů v odpovědi, ale nechává standardní HTTP chybové kódy stranou. Musíš si to prostě zvyknout a udělat si vlastní systém pro interpretaci těch chyb podle toho, co ti vrátí.

176 slov
1.8 minut čtení
19. 5. 2024
Jaroslav Bureš

Jo, máš pravdu, GraphQL funguje trochu jinak než REST, co se týče chyb. V podstatě místo HTTP status kódů dostaneš odpověď s JSON objektem, kde je pole "errors", které ti říká, co se pokazilo. Takže místo 404 nebo 500 vidíš spíš specifické popisy chyb, což může být super pro ladění.

Můžeš tam mít různé typy chyb jako třeba hlášení o neplatném ID nebo problémy s autentizací. Ale pokud jde o standardní HTTP status kódy, tak ty fakt nemáš moc na výběr. Většina serverů prostě vrátí 200 OK, i když tam jsou chyby. Takže pokud chceš mít opravdu specifické chybové kódy (jako u REST), musíš si to víc ohlídat v logice serveru a podle toho pak případně vrátit relevantní data v JSONu.

Shrnuto, chybové hlášky v GraphQL jsou víc zaměřené na detaily a specifika problémů, ale standardní HTTP status kódy si musíš řešit sám. Takže je to takový hybrid - přímo kódy jako ve REST neexistují, ale detailní chyby máš na dosah.

161 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2024
Irena Šimůnková

No, tak tohle je hodně dobrá otázka. Jak píšeš, GraphQL to má s chybama fakt jinak než REST. V podstatě, když něco v GraphQL neklapne, tak ti to vrátí odpověď s datama a vedle toho pole s chybama. Ty chyby jsou pak obvykle popsány jako objekty, kde máš zprávu a někdy i kód nebo cestu k chybě. Ale jo, přijde mi, že standardní HTTP statusy se moc nevyužívají. Třeba 200 OK ti vrátí úspěšnou odpověď i když tam může být hromada chyb v tom poli chyb. Takže místo toho, aby ses spolehnul na kódy jako 401 pro nedostupnost kvůli špatné autentizaci, tak musíš koukat na to JSONko a hledat tam informace. Nějaký vlastní kódy na chyby si můžeš tvořit v rámci aplikace, ale není to standardizovaný jako v REST API. Když chceš mít přehlednější systém chyb, měl bys to možná ošetřit na úrovni resolverů a posílat specifické zprávy do toho pole chyb. Ale jo, je to jiný přístup a chce to trochu přemýšlet jinak než u klasického RESTu.

168 slov
1.7 minut čtení
5. 9. 2024
Elena Černá
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Implementace vlastních chybových typů v GraphQL: Klíč k efektivní analýze chybObjevte, jak implementovat vlastní chybové typy v GraphQL pro lepší analýzu a správu chyb. Získejte tipy a triky, které vám pomohou zlepšit kvalitu va...
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2024
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky