GraphQL.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak cache-it odpovědi v GraphQL?

Jaký je nejlepší způsob, jak cache-it odpovědi v GraphQL?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl zlepšit vykonávání mé aplikace, která používá GraphQL a narazil jsem na otázku, jak vlastně nejlíp cache-it odpovědi. Vím, že caching může výrazně zvýšit výkon a snížit zátěž serveru, ale tak nějak nevím, kde začít. Zkoušel jsem různé přístupy, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší pro GraphQL. Mám zkušenosti s REST API a tam to bylo docela jasné, ale u GraphQL je to pro mě zatím španělská vesnice. Jaké jsou tedy osvědčené metody používání cache v rámci GraphQL? Měli byste uvažovat o cachování na úrovni serveru nebo na úrovni klienta? Je lepší použít nějakou knihovnu jako Apollo Client nebo Relay pro cachování? Co třeba server-side caching? Jak to všechno funguje dohromady? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých přístupů? A co se týče invalidace cache, to je pro mě ještě větší záhada. Jak to funguje v praxi, když se data změní? Měl bych se obávat toho, že uživatelé uvidí staré údaje? Celkově bych rád slyšel vaše zkušenosti a tipy na téma caching v GraphQL a jak to implementovat správně. Děkuju moc!

177 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2024
Tomáš Průcha
Tomáš Průcha

Když to vezmeš kolem a kolem, caching v GraphQL je trochu jiný než u REST. Mně se osvědčilo začít s klientským cachováním, třeba s Apollo Client, protože to hned zlepší výkon na frontendu. Ten umí cacheovat dotazy a výsledky automaticky, což je fajn. Na serveru můžeš použít nějaké řešení jako Redis nebo Memcached, hlavně pro opakující se dotazy. Server-side caching ti pomůže snížit zátěž na databázi, ale musíš to pak hlídat, aby ses vyhnul starým datům.

K invalidaci cache je to trochu složitější. Když se data změní, můžeš využít subscription nebo webhooky pro invalidaci cache – tím se zajistí, že uživatelé nebudou vidět zastaralé informace. Dává to smysl mít nějakou logiku pro refresh dat na frontendu po změnách.

Takže doporučuji kombinaci klientského a serverového cachování a pořád si hlídat validitu těch dat. Na začátek zkusit Apollo, pak případně přidávat server-side caching podle potřeby.

142 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Lenka Havlíková
Lenka Havlíková

Caching v GraphQL je fakt důležitej, ale může se to zdát složitý. Hlavně si ujasni, jestli chceš cachovat na serveru nebo na klientovi. Na serveru můžeš třeba použít Redis nebo Memcached pro ukládání odpovědí z databáze. To ti umožní rychlejší přístup k často dotazovaným datům a uleví to backendu.

Na klientský straně je fajn využít něco jako Apollo Client, ten má vestavěnej cache systém, kde si ukládá odpovědi a může je reusovat. Když uděláš stejný dotaz, tak ti to hodí data z cache místo znovu ze serveru. To šetří čas i zdroje.

Co se týče invalidace cache, to je vždycky oříšek. Můžeš použít TTL (time to live), ale to může znamenat, že někdy uživatel uvidí starší data. Jinak můžeš implementovat subscriptions nebo pollování pro aktuálnost dat. Každopádně je dobrý mít nějakou strategii, jak se vyrovnat s tím, že data se mění a ty nechceš, aby uživatelé viděli zastaralé info.

Celkově platí – experimentuj s různými přístupy, sleduj výkon a podle toho ladíš. GrafQL je flexibilní, tak toho využij.

166 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2024
Milada Zajícová
Milada Zajícová

Když jde o caching v GraphQL, tak máš pár možností. Klientský cache jako Apollo Client je super, protože ti umožní ukládat odpovědi přímo na straně klienta a zrychlit tak načítání dat. Můžeš nastavit různé strategie pro invalidaci, což je důležité, aby uživatelé neviděli zastaralá data. Zkus třeba využít cache policy jako "cache-first" nebo "network-only", podle toho, co potřebuješ.

Na serverové straně můžeš použít různý caching mechanismy, třeba Redis nebo in-memory cache. To ti pomůže udržet odpovědi a snížit zátěž na databázi. Je dobrý mít nějakou logiku pro invalidaci cache, třeba na základě časového limitu nebo událostí (při změně dat).

Jestli jsi zvyklý na REST, tak se snaž myslet na GraphQL jako na jeden endpoint, takže bys měl optimalizovat dotazy a případně cachovat i jednotlivé fragmenty dat.

Výhoda klientského cachování je rychlost a snížení počtu dotazů na server, ale můžeš narazit na problémy s tím, že data se mění. Takže invalidace je klíčová. Serverový caching je skvělý pro výkon, ale musíte mít jasně definovanou strategii pro to, jak a kdy invalidovat cached data.

Každopádně to chce vyzkoušet různé přístupy a sledovat, co funguje nejlíp pro tvoji aplikaci! Neboj se experimentovat.

185 slov
1.9 minut čtení
18. 11. 2023
Daniela Navrátilová
Daniela Navrátilová
Podobné otázky