GraphQL.cz/Fórum/Knihovny pro caching v GraphQL

Knihovny pro caching v GraphQL

Přemýšlím o tom, jak zlepšit výkon svých aplikací postavených na GraphQL, a narazil jsem na téma caching. Caching může výrazně urychlit odpovědi a snížit zátěž na serveru, takže mě zajímá, zda existují nějaké knihovny nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s implementací cache pro GraphQL. Vím, že existují různé techniky a strategie, ale rád bych slyšel konkrétní doporučení od těch, kteří už s něčím takovým mají zkušenosti. Například, používáte nějakou konkrétní knihovnu pro caching? Jaké jsou její výhody a nevýhody? Je snadná na použití? A co výkon – skutečně to přináší nějaké viditelné zlepšení? Zajímalo by mě také, jak se caching integruje s resolvery a jestli je potřeba nějaké speciální nastavení. Mám pocit, že správné nastavení cache může být klíčem k efektivním API, takže budu rád za jakékoli tipy nebo zkušenosti. Děkuji!

133 slov
1.3 minut čtení
5. 5. 2024
Blanka Vašková

Co se týče cachingu v GraphQL, doporučil bych kouknout na Apollo Client. Je to fakt oblíbená knihovna a nabízí docela solidní caching. Můžeš nastavit in-memory cache, což je super pro rychlé odpovědi a snížení zátěže. Navíc, Apollo se dobře integruje s GraphQL resolvery, takže můžeš snadno využít cache na úrovni dotazů.

Další možností je Redis, pokud už máš backend, kde vyžaduješ nějaký pokročilejší caching systém. Můžeš si nastavit cache na základě klíčů a to ti může dost pomoct s výkonem, zvlášť u častých dotazů.

Jediný problém může být v tom, že občas musíš řešit invalidaci cache, což může být trochu otravný. Ale pokud se to nastaví dobře, tak určitě uvidíš zlepšení výkonu. Není to zas tak složitý, ale chce to trošku experimentování, abys našel to správné nastavení pro tvou aplikaci.

130 slov
1.3 minut čtení
9. 5. 2024
Blanka Netolická

Caching v GraphQL je fakt klíčový, pokud chceš zrychlit odpovědi a ulevit serveru. Existuje pár knihoven, co bys mohl zvážit. Například Apollo Client má vestavěnou podporu pro caching, což je super, protože se to dá snadno nastavit a funguje to dobře s jejich GraphQL serverem. Můžeš si vybrat mezi in-memory cache nebo persistující cache.

Další možnost je Redis nebo Memcached, pokud chceš něco víc robustního. Tyhle servery jsou super na cachování dat mezi dotazy a hodně lidí je používá na backendu. Integrace s resolvery může být trošku tricky, ale většinou to jde udělat tak, že si ve resolvers při dotazu nejdřív zkontroluješ cache a pak až děláš dotaz do DB.

Co se výkonu týče, tak ano, po implementaci cache bys měl vidět výrazné zlepšení. Hlavně u těch častých dotazů. Ale pozor na invalidaci cache, to může být oříšek. Je dobré mít na paměti, jak dlouho budou data ve cache a kdy je potřeba je obnovit, aby ses nedostal do situace, kdy máš zastaralá data.

Celkově to chce trošku experimentovat a najít si to, co ti sedí nejvíc.

175 slov
1.8 minut čtení
1. 4. 2024
Bohumil Kořínek

Caching v GraphQL je fakt skvělý téma, co se poslední dobou hodně řeší. Já osobně jsem zkoušel Apollo Client a ten má vestavěnou podporu pro caching, což je super. Můžeš si nastavit, jak dlouho se mají data uchovávat a on to za tebe pak hezky spravuje. Výhoda je, že to dost zrychlí odpovědi, protože nemusíš pořád tahat data ze serveru. Na druhou stranu, když se data mění často, můžeš skončit s outdated informacema, takže je potřeba to hlídat.

Další možností je Redis pro server-side caching. To je potom trochu složitější na nastavení, ale pokud máš velký objem dat, tak to může být opravdu efektivní. Řešíš tam expiraci cache a můžeš mít i více úrovní cache.

Integrace s resolvery závisí na tom, jak to máš napsané. U Apollo se dá jednoduše přidat caching přímo v resolveru, takže když už víš, že jsi daná data vyžádal, tak ti to může vrátit z cache místo dotazu na backend. Ale musíš být opatrnej s tím, co a jak cache-uješ, aby se ti pak nevracely blbosti.

Takže jo, určitě experimentuj s různýma knihovnama jako Apollo nebo Relay (ten taky má nějaký caching) a uvidíš, co ti sedne nejlíp. Myslím, že když to nastavíš správně, tak to opravdu může zrychlit tvoje API.

205 slov
2.1 minut čtení
9. 10. 2024
Marie Štěpánová
GraphQL.cz/Články/GraphQL caching techniky
Jak efektivně implementovat caching v GraphQL?Objevte nejlepší techniky a metody pro efektivní caching v GraphQL aplikacích. Naučte se, jak optimalizovat výkon a zrychlit načítání dat pomocí cachi...
1000 slov
10 minut čtení
17. 5. 2023
Tomáš Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky