GraphQL.cz/Fórum/Co je to batching v GraphQL?

Co je to batching v GraphQL?

Zajímalo by mě, co přesně znamená termín batching v kontextu GraphQL? Slyšel jsem, že to souvisí s optimalizací dotazů a zlepšováním výkonu, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Mám pocit, že když dělám víc dotazů najednou, může to být efektivnější, než když každé volání posílám samostatně. Jak to vlastně ovlivňuje načítání dat z API? A jaké jsou výhody použití batching oproti klasickému způsobu? Narazil jsem na nějaké knihovny a nástroje, které se tímto zabývají, ale moc jsem tomu ještě nerozuměl. Funguje to dobře s různými klienty, nebo je to spíš něco, co se používá v určitých situacích? Budu rád za jakékoli vysvětlení a příklady, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak batching v GraphQL funguje a kdy ho používat.

124 slov
1.2 minut čtení
13. 8. 2022
Dana Pazderová

Batching v GraphQL znamená, že místo toho, abys posílal víc dotazů samostatně, můžeš je sloučit do jednoho a poslat je najednou. To často zlepší výkon, protože sníží počet HTTP požadavků a tím i latenci. V praxi to funguje tak, že když tvá aplikace potřebuje data, místo několika volání k API se tyto dotazy spojí a odešlou se jako jeden. To ušetří čas a zdroje jak na klientské, tak serverové straně.

Existujou knihovny jako Apollo Client, který tohle batching dělá automaticky – prostě nastavíš konfiguraci a ono už se to postará samo. Funguje to dobře ve většině scénářů, ale můžeš se s tím potkat hlavně v aplikacích s hodně daty nebo ve velkých projektech.

Jednoduše řečeno, batching šetří čas a zlepšuje efektivitu, což je důležitý, když máš víc požadavků na API. Takže pokud děláš víc dotazů najednou, rozhodně to stojí za zvážení.

140 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Radka Švecová

Batching v GraphQL je technika, která se používá k optimalizaci dotazů tím, že seskupuje vícero požadavků do jednoho. Když děláš víc dotazů na API samostatně, tak to může být dost neefektivní a zbytečně zatěžuješ server i síť. Batching ti umožňuje poslat všechny tyto dotazy najednou, což šetří čas a zvyšuje výkon. V praxi to funguje tak, že místo několika jednotlivých dotazů pošleš jeden, který obsahuje všechny požadavky a server se pak postará o to, aby na ně odpověděl v jednom balíčku. To je super hlavně pro klienty, co potřebují načíst hodně dat najednou. Výhody jsou jasné – méně HTTP požadavků, rychlejší načítání a menší latence. Některé knihovny jako Apollo Client nebo Relay tohle batchingování podporují a můžeš to použít téměř s jakýmkoliv GraphQL serverem. Je to fakt užitečný trik, zvlášť pokud máš složitější aplikaci s hodně daty.

137 slov
1.4 minut čtení
3. 11. 2024
Tomáš Průcha

Takže batching v GraphQL je vlastně způsob, jak posílat víc dotazů najednou místo toho, abys je posílal jeden po druhém. Když máš třeba víc dotazů na různý data, tak místo toho, aby server musel každý z nich zpracovávat zvlášť, můžeš všechny poslat dohromady. To šetří čas a snižuje latenci, protože místo několika požadavků je tam jen jeden a server se může soustředit na to, aby ti vrátil všechna potřebná data najednou. V praxi to znamená, že když děláš API call, tak se ti vrátí víc informací najednou, což je rychlejší. Existují knihovny jako Apollo Client nebo Relay, které ti s tím pomůžou, takže nemusíš mít obavy z implementace. Batching se používá hlavně ve chvílích, kdy víš, že potřebuješ víc dat najednou – třeba při načítání detailů pro víc položek. Takže jo, rozhodně to může být efektivní způsob, jak optimalizovat své dotazy a vylepšit výkon aplikace.

145 slov
1.5 minut čtení
11. 10. 2024
Vladimír Kašpar
GraphQL.cz/Články/Microservices s GraphQL
Řešení problémů s n+1 dotazy v microservices s GraphQL: Pokročilé techniky a strategieNaučte se efektivně řešit problémy s n+1 dotazy při práci s microservices a GraphQL. Objevte pokročilé techniky a strategie, které vám pomohou optimal...
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2020
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky