GraphQL.cz/Fórum/Jak omezit přístup k části GraphQL API?

Jak omezit přístup k části GraphQL API?

Už nějakou dobu pracuji s GraphQL a zjistil jsem, že potřebuji omezit přístup k určitým částem mého API. Mám na mysli situace, kdy chci, aby někteří uživatelé měli přístup jen k určitým datům nebo funkcím a jiní měli možnost vidět všechno. Zatímco chápu, že GraphQL je super flexibilní a umožňuje klientům dotazovat se na přesně ta data, která potřebují, cítím, že by bylo dobré mít nějaký způsob, jak řídit přístup k citlivějším informacím. Můžete mi poradit, jaké techniky nebo osvědčené postupy mám použít pro implementaci těchto omezení? Existují nějaké knihovny nebo nástroje, které by mi mohly usnadnit tento proces? A co třeba autentizace a autorizace? Jak to všechno spolu souvisí? Hlavně bych rád věděl, jestli je to složité na implementaci nebo se dá zvládnout v rozumném čase. Je někdo z vás, kdo už má zkušenosti s omezováním přístupu v GraphQL? Jak jste to vyřešili? Jaké problémy jste museli překonat a co byste doporučili jako nejlepší přístup? Děkuji všem za rady!

160 slov
1.6 minut čtení
16. 6. 2023
Žaneta Odehnalová

Omezení přístupu v GraphQL můžeš řešit vícero způsoby, ale většinou to zahrnuje autentizaci a autorizaci. Pokud už používáš nějaký backend, tak většinou je dobré začít s middlewarem, který ti pomůže ověřit uživatelské tokeny (např. pomocí JWT). Pak můžeš implementovat role-based access control (RBAC), kde každému uživateli přidělíš roli a podle toho mu dovolíš přístup k určitým dotazům nebo mutacím.

Můžeš třeba použít knihovny jako Apollo Server, kde můžeš nastavit direktivy pro schéma nebo resolvery, které kontrolují práva před provedením dotazu. Je dobrý nápad mít i vlastní funkce na ověření dat při resolvování, aby se ti nestalo, že někdo dostane citlivé info.

Co se týče složitosti implementace, záleží na tom, jak moc složité to chceš mít. Základní omezení se dá udělat docela rychle, ale pokud to chceš mít robustní a škálovatelné, tak to může zabrat víc času. Ale fakt to za to stojí - lepší mít klid, že citlivá data jsou chráněná než pak řešit průšvihy.

Taky je dobrý mít jasno v tom, jaký máš datový model a co přesně chceš chránit - to ti pomůže v navrhování schématu. Tohle je asi ten nejlepší přístup, co jsem viděl. Držím palce!

187 slov
1.9 minut čtení
6. 11. 2022
Eva Jarošová

K omezení přístupu k částem GraphQL API se dají použít různé techniky. Základem je obvykle nějaká forma autentizace a autorizace. Můžeš třeba použít JWT tokeny pro autentizaci a pak na serverové straně ověřovat, co uživatel smí vidět nebo dělat. To se dá udělat třeba pomocí middleware nebo resolverů, kde si před vykonáním dotazu zkontroluješ roli uživatele a podle toho povolíš nebo zamítneš přístup.

Některé knihovny jako Apollo Server mají zabudované mechanizmy pro tuto funkcionalitu, takže to můžeš mít trochu jednodušší. Také se dá implementovat kontrola na úrovni jednotlivých polí v typech, což ti umožní detailně řídit, co kdo uvidí.

Z pohledu složitosti to není nic extrémně náročného, ale chce to si pořádně promyslet strukturu práv a rolí uživatelů. Určitě bys měl mít jasnou představu o tom, jaké úrovně přístupu potřebuješ. Když to uděláš správně, tak to pak funguje docela dobře bez zbytečných komplikací.

141 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2024
Tomáš Kalous

Limity na GraphQL API můžeš udělat docela jednoduše. Hlavně musíš mít nějakou formu autentizace, což znamená, že uživatelé by měli mít tokeny nebo cookies, které je identifikují. Pak se ti hodí middleware na serveru, kde zkontroluješ tyto tokeny a podle toho rozhodneš, co komu povolit.

Nejčastější přístup je použít direktivy v GraphQL schématu. Ty ti umožní na úrovni schématu řídit, kdo má přístup k jakým datům. Třeba můžeš vytvořit vlastní direktivu @auth, kterou pak aplikuješ na pole nebo dotazy, které chceš chránit.

Existují i knihovny jako Apollo Server nebo graphql-shield, které ti s tímhle můžou pomoct. Apollo má zabudovanou podporu pro middleware a shield ti zase umožní definovat pravidla pro autorizaci v klidně i dost strukturovaným formátu.

Jasně, že to vyžaduje trochu práce na začátku, ale pokud si to nastavíš správně, tak to pak šlape jako hodinky. Vždycky se najdou výjimky a situace, kdy něco nefunguje tak, jak bys chtěl, ale celkově to není žádná věda. Takže jo, doporučuji jít do toho.

159 slov
1.6 minut čtení
11. 6. 2023
Blanka Hlaváčová
GraphQL.cz/Články/Microservices s GraphQL
Bezpečnostní best practices při práci s GraphQL microservicesObjevte klíčové techniky a doporučení pro zabezpečení vašich GraphQL microservices před běžnými hrozbami.
1000 slov
10 minut čtení
14. 5. 2021
Martin Černý
Přečíst článek
Podobné otázky