Jak se testuje GraphQL API oproti REST API?
Zajímalo by mě, jak vlastně probíhá testování GraphQL API ve srovnání s REST API. Slyšel jsem, že GraphQL umožňuje získávat přesně ta data, která potřebujeme, což by mohlo mít vliv na to, jakým způsobem se testy provádějí. Když mám REST API, tak většinou testuju jednotlivé endpointy a odpovědi, které dostávám, ale u GraphQL je to přece jenom jinak. Můžu si přece poskládat dotazy tak, jak chci, což může znamenat, že testování bude složitější nebo naopak efektivnější. Jak tedy například testujete schéma v GraphQL? Je to něco jako validace typu v REST? A co se týká testování chybových stavů, je tam nějaký rozdíl? Jak se to liší v případě, že vezmu v úvahu autentizaci a autorizaci? Mám také pocit, že můžete mít více než jednu odpověď v jednom dotazu v GraphQL a to by mohlo komplikovat testování. Jak se tedy dělají unit testy v těchto dvou systémech? A co třeba nástroje, které používáte k testování API? Vím o Postmanu pro REST, ale co je nejlepší pro GraphQL? Jsem z toho trochu zmatený a rád bych se dozvěděl více o tom, jak na to správně jít.