GraphQL.cz/Fórum/Jaké nástroje používáte na testování GraphQL a REST API?

Jaké nástroje používáte na testování GraphQL a REST API?

Dotaz, který mě už delší dobu trápí a rád bych se dozvěděl víc od ostatních vývojářů. V poslední době jsem se začal více věnovat jak GraphQL, tak REST API, a začínám si uvědomovat, jak důležité je mít pro tyto technologie správné nástroje na testování. Mám pár oblíbených, ale zajímalo by mě, co používáte vy. Jaké nástroje považujete za nezbytné pro testování GraphQL a REST API? Používáte něco jako Postman nebo Insomnia pro REST API, nebo máte nějaké specializované nástroje pro GraphQL? Jak zvládáte testování různých scénářů a případů použití? Třeba i automatizované testy? Mě osobně zajímá, jestli máte nějaké tipy na knihovny nebo frameworky, které by mohly zjednodušit práci s testováním těchto technologií. Jaké jsou vaše zkušenosti s integrací těchto nástrojů do vašeho vývojového procesu? Nebo máte nějaké rady ohledně toho, co se vyplatí při testování sledovat a na co si dát pozor? Rád bych slyšel názory a zkušenosti od různých lidí z komunity, protože věřím, že každý má svoji vlastní cestu, jak se vypořádat s těmito výzvami.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 10. 2023
Šárka Adámková

Na testování REST API používám hlavně Postman, je to prostě klasika. Mám tam spoustu kolekcí s různými endpointy a scénáři. Na GraphQL jsem si oblíbil Apollo Client, protože je super pro testování dotazů a mutací rovnou v prohlížeči. Jinak Insomnia vypadá taky fajn, ale já už jsem zvyklý na Postman.

Pokud jde o automatizaci, tak používám Mocha a Chai pro psaní testů v Node.js. To mi hodně pomohlo při integraci testů do CI/CD procesu, protože to můžu spustit automaticky při každém commitu. Pro GraphQL je dobrý taky GraphQL Playground, ten ti ukáže, co všechno můžeš dotazovat a jak to funguje.

Důležité je mít dobře napsané testy pro různé scénáře – jak úspěšné odpovědi, tak i chyby. A pozor na autentizaci a autorizaci, aby ti to pak nehodilo nějaké divné chyby u testů. Obecně se snažím mít co nejvíc pokryté testy, aby se předešlo problémům při nasazení. Takže jo, doporučuji pořádně otestovat každý endpoint a sledovat výkon.

Jinak nic moc speciálního, prostě kombinace různých nástrojů podle potřeby a co mi zrovna sedí.

168 slov
1.7 minut čtení
3. 1. 2025
Karolína Malá

Pokud jde o testování REST API, tak já osobně hodně používám Postman. Je to super nástroj, který umožňuje snadno vytvářet a organizovat různé požadavky. Pak taky Insomnia, ta má hezčí interface a je mi příjemnější na práci. Pro GraphQL jsem zkoušel Apollo Client, ten umí testovat dotazy a mutace docela dobře. Co se automatizace týče, mohu doporučit Jest s nějakým supertestem pro REST API, nebo jestli si hrajete s GraphQL, tak i Apollo Testing Library je fajn. Když testuju, snažím se pokrýt co nejvíc scénářů - úspěšný odpovědi, chyby, neplatný data a tak. Takže jo, mít dobře nastavené testy je fakt důležitý a pomáhá to hrozně moc při vývoji. A pro integraci do CI/CD bych doporučil využít GitHub Actions nebo něco podobnýho. Hlavně na co si dát pozor? Na to, aby to nebylo moc složitý a aby se dalo snadno pochopit, co se kde testuje.

145 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2024
Jarmila Kafková

Pro testování REST API mám rád Postman, je to celkem intuitivní a používám ho na rychlé testy. Insomnia je taky fajn, líbí se mi rozhraní a integrace s GitHubem. Co se týče GraphQL, tak tam používám Apollo Client a GraphiQL pro testování dotazů. Hlavně si hraju s různýma scénářema a snažím se pokrýt co nejvíc případů. Na automatizaci testů používám Jest a supertest, to mi pomáhá mít funkční testy pro API, co se pak spouští při každém buildu. Důležitý je sledovat i výkon a jestli odpovědi přicházejí včas, takže takové věci jako latency jsou pro mě klíčový. Udržuju si i dokumentaci k API aktuální, to hodně pomáhá při testování. Takže asi tak, kombinace těchto nástrojů mi vyhovuje a snažím se neustále zlepšovat proces testování.

124 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2024
Stanislav Slavík
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Srovnání přístupů k testování GraphQL versus REST APIČlánek se zabývá srovnáním různých metod testování GraphQL a REST API, včetně doporučených praktik a výhod obou přístupů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2022
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky