GraphQL.cz/Fórum/Jak mám začít s testováním GraphQL schémat?

Jak mám začít s testováním GraphQL schémat?

Už nějakou dobu zvažuji, že bych se pustil do testování svých GraphQL schémat, ale pořád nevím, jak na to. V poslední době hodně pracuji s GraphQL, a tak bych rád měl jistotu, že moje API funguje tak, jak má. Při procházení různých tutoriálů jsem narazil na spoustu různých přístupů a nástrojů, ale z toho mám trošku chaos. Napadlo mě, zda existují nějaké osvědčené metody nebo nástroje, které by mi mohly usnadnit život. Jaké jsou nejlepší praktiky pro testování GraphQL dotazů a mutací? Měl bych se zaměřit na testy jednotlivých resolverů, nebo spíše na celkové integrace? A co se týče frameworků - doporučujete něco konkrétního jako je Apollo Server nebo něco jiného? Rád bych znal názory zkušenějších kolegů. Možná bych se také chtěl dozvědět něco o tom, jak efektivně využívat mocks a stubs při testování a zda jsou nějaké konkrétní knihovny, které byste doporučili. Jaké typy testů byste považovali za nezbytné? A jakým způsobem je nejlepší organizovat testovací kód v projektu? Doufám, že mi pomůžete nasměrovat mě tím správným směrem.

169 slov
1.7 minut čtení
23. 7. 2024
Nikola Valentová

Testování GraphQL schémat může být na začátku trochu chaotické, ale pár tipů ti může pomoct. Začněte s unit testy pro jednotlivé resolvery – to je takový základ, abys věděl, že každá část funguje správně. Pak se zaměř na integrační testy, které prověří celé API včetně interakce s databází. Je dobrý mít i end-to-end testy pro ověření, že celkový chod API dává smysl.

Co se týče nástrojů, Jest je super pro unit testy a Apollo Server má skvělou podporu pro GraphQL testing. Mocks a stubs jsou užitečný, hlavně když chceš testovat resolvery bez závislosti na skutečné databázi. Můžeš použít knihovny jako graphql-tools pro mockování tvojeho schématu.

Pokud jde o strukturu testů, snaž se držet všechno pohromadě – třeba mít složku tests, kde si rozdělíš testy podle funkcionality nebo modulu. A nezapomeň na dokumentaci k testům, ať víš co jsi chtěl ověřit. Takže v podstatě: začni s jednotkovými testy, pak integrační a end-to-end, používej Jest a Apollo, a snaž se mít to hezky organizovaný.

160 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Radek Eliáš

Hele, testování GraphQL schémat může být trochu chaos, ale je to fakt důležité. Začni tím, že si ujasníš, co chceš testovat – jednotlivé resolvery jsou dobrý start, protože ti dají kontrolu nad logikou. Pak se ale určitě zaměř na integrační testy, abys zjistil, jak to funguje celé dohromady. Můžeš použít nástroje jako Apollo Server pro snadnější testování, ale nezapomeň na Jest nebo Mocha – ty jsou super pro testování v JavaScriptu.

Pokud jde o mocks a stubs, tak ty ti hodně pomůžou při izolovaném testování. Například jest.mock můžeš použít k simulaci závislostí. Tyhle techniky ti umožní otestovat resolvery bez nutnosti mít všechny backendové služby online. V rámci organizace testů doporučuju mít strukturu podle funkcionality, třeba složky pro resolvery a další pro mutace.

Co se týká typů testů, zaměř se na unit testy pro jednotlivé funkce a integrační testy pro ověření celkového chování API. Taky určitě nevynechej end-to-end testy, pokud máš frontend, co s tím API komunikuje.

Na závěr – neboj se experimentovat a přizpůsobit si postupy podle vlastních potřeb. Testování je proces a časem přijdeš na to, co ti nejvíc vyhovuje.

178 slov
1.8 minut čtení
21. 12. 2024
Bohumil Vojtěch

Začít s testováním GraphQL schémat je fakt důležitý krok. V první řadě bych se zaměřil na psaní unit testů pro jednotlivé resolvery – to ti dá jistotu, že každý kousek funguje jak má. Pak můžeš přidat integrační testy, abys ověřil, že celé API spolupracuje. Můžeš použít třeba Jest nebo Mocha jako testovací framework, ty jsou populární a mají dobrou podporu pro GraphQL.

Co se týče mocking knihoven, doporučuji zkusit Apollo Server – ten má skvělou integraci s mocks, což ti umožní testovat resolvery, aniž bys potřeboval připojení k databázi. Měl bych taky zmínit graphql-tools, ta ti umožní snadno vytvořit schema a mocky pro testování.

Nezapomeň na end-to-end testy, ty jsou fajn na otestování celého flow. Rozděl si testy do složek podle toho, co testuješ (unit, integration, e2e), aby ses v tom vyznal.

Ideálně bys měl mít i nějaké testy pro chyby – ověř, že API vrací správné chyby když něco nejde. Tohle všechno ti pomůže mít větší důvěru v to, že tvé GraphQL API je stabilní a funkční.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2024
Bohuslav Havel
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Zajištění kvality dat ve GraphQL: Jak testovat schémata a resolveryObjevte důležité kroky pro testování GraphQL schémat a resolverů, které zajistí integritu dat v aplikacích. Naučte se, jak efektivně ověřovat kvalitu ...
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2020
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky