GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu automaticky ověřovat kvalitu dat vracených GraphQL API?

Jak mohu automaticky ověřovat kvalitu dat vracených GraphQL API?

Mám dotaz ohledně automatizace procesu ověřování kvality dat, která dostávám z GraphQL API. V poslední době jsem si všiml, že data, která se vracejí z některých dotazů, mohou být občas nekompletní nebo dokonce i chybová. Rád bych se tedy zeptal, jestli máte nějaké osvědčené postupy nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s touto problematikou. Je možné nějakým způsobem nastavit testy nebo validace, které by se spouštěly automaticky po každém dotazu na API? Zajímá mě, jak můžete zajistit konzistenci a správnost dat bez toho, abych musel všechno kontrolovat ručně. Měl bych použít nějaké speciální knihovny pro testování GraphQL nebo je lepší využít stávající nástroje pro monitorování API? A co třeba validace schématu – je to užitečné a jak přesně to funguje? Budu rád za jakékoliv tipy nebo odkazy na zdroje, které by mi mohly pomoci pochopit, jak lépe zachytit a řešit problémy s kvalitou dat v rámci API. Každý nápad se hodí.

152 slov
1.5 minut čtení
21. 2. 2022
Emil Jedlička

Automatizace ověřování kvality dat z GraphQL API může být dost tricky, ale nějaké tipy mám. Zkus si nastavit testy pomocí nástrojů jako Jest nebo Mocha, které jsou super pro JavaScript. Můžeš napsat testy na specifické dotazy a ověřovat, jestli vrací data v očekávaném formátu. Vytvoř si testovací sadu, kde budeš mít příklady správných odpovědí a pak porovnávat, co vrací API.

Další věc je validace schématu. Můžeš použít knihovny jako GraphQL Validator nebo Apollo Server, které ti umožní ověřit, jestli odpovědi splňují definici schématu. To ti pomůže chytit chyby ještě dřív, než se dostanou do produkce.

Pokud chceš monitorovat API, můžeš zkusit nástroje jako Postman nebo Swagger, které ti pomůžou s automatickými testy a sledováním zdraví API. A nezapomeň na logging - loguj chyby a neúplné odpovědi pro pozdější analýzu. Takhle snadno zjistíš, kdy a kde něco nefunguje.

Zkrátka, kombinuj testy s validací schématu a monitorováním. Mělo by to výrazně pomoct s kvalitou dat.

150 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2023
Lenka Odehnalová

Automatizace ověřování kvality dat z GraphQL API může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Doporučil bych začít s nějakým testovacím frameworkem, jako je Jest nebo Mocha, kde si můžeš napsat testy pro všechny své dotazy. Můžeš si vytvořit šablony pro očekávané výsledky a ověřovat, jestli data odpovídají těmto očekáváním.

Další věc, co by pomohla, je použít knihovny jako Apollo Client, které mají vestavěné možnosti pro error handling a caching. Můžeš taky zvážit použití GraphQL Code Generator, který ti pomůže generovat typy na základě schématu a zjednoduší to validaci.

Pokud jde o validaci schématu, doporučuji použít nástroje jako GraphQL Validator nebo Apollo Server pro ověření schématu a datových typů. To ti může pomoct chytit chyby ještě předtím, než se dostanou do produkce. Nezapomeň taky na logování odpovědí z API – to ti umožní sledovat změny a případně se vrátit k předchozím stavům.

Takže shrnuto – testuj automaticky, používej validátory a monitoruj odpovědi. Je to hodně práce na začátku, ale ušetří ti to čas později.

164 slov
1.6 minut čtení
23. 2. 2024
Michaela Stará

Zajímavý dotaz. Mě osobně pomohlo nastavit automatizované testy pomocí knihovny jako je Jest, kde si můžeš napsat testy na odpovědi z GraphQL API. Taky se mi osvědčil ApolloClient, ten má i nějaké vestavěné možnosti pro validaci odpovědí. Určitě doporučuji kontrolovat schéma – třeba s GraphQL Code Generator, ten ti pomůže generovat typy a ty pak můžeš využít pro ověření, že data odpovídají tomu, co očekáváš.

Další věc je monitorování API – něco jako Postman nebo Insomnia můžeš použít k tomu, abys měl pravidelné testy, které ti vrátí zprávy o tom, jestli se něco pokazilo. A nezapomeň na logování chyb při volání API. Tím pádem budeš mít přehled o tom, kde se co děje.

Jako poslední tip – pokud používáš CI/CD, tak do pipeline můžeš přidat ty testy a schématickou validaci. Takže ti to všechno poběží automaticky a nemusíš to kontrolovat ručně. Snad to pomůže!

144 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2021
Věra Šulcová
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Zajištění kvality dat ve GraphQL: Jak testovat schémata a resolveryObjevte důležité kroky pro testování GraphQL schémat a resolverů, které zajistí integritu dat v aplikacích. Naučte se, jak efektivně ověřovat kvalitu ...
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2020
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky