GraphQL.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete na provádění regresních testů pro GraphQL?

Jaké nástroje doporučujete na provádění regresních testů pro GraphQL?

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s regresními testy, konkrétně v kontextu GraphQL. Jaké nástroje podle vás fungují nejlépe? Vím, že je důležité mít kvalitní testovací sadu, aby se zajistilo, že naše API funguje správně i po změnách v kódu. Zkoušel jsem různé přístupy, ale pořád hledám něco, co by mi usnadnilo život a zrychlilo proces testování. Jaké jsou vaše oblíbené nástroje, které vám pomohly s testováním GraphQL? Mě zajímají jak automatizované testy, tak i manuální přístupy. Slyšel jsem něco o Apollo Client a jeho možnostech, ale nevím, jestli je to to pravé pro regresní testy. Jaká je vaše zkušenost s tímto nebo jinými frameworky? Taktéž bych rád věděl, zda používáte nějaké specifické knihovny pro testování GraphQL dotazů a mutací. Je dobré mít nějaké standardní postupy, které se osvědčily? Budu rád za jakékoli tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci lépe pochopit problematiku regresních testů a najít ten nejlepší nástroj pro moje potřeby.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2021
Václav Žižka

Takže ohledně regresních testů pro GraphQL, já jsem zkoušel několik přístupů a docela se mi osvědčilo používat Jest spolu s Apollo Clientem. Nebo jestli máš backend, tak GraphQL Playground je super na manuální testování dotazů a mutací. Můžeš tam rovnou vidět, jak API reaguje. Taky bych doporučil Postman na automatizaci – umí pracovat s GraphQL dotazy a dá se to docela hezky nastavit.

Další věc, co funguje dobře, jsou knihovny jako graphql-tools pro mockování dat při testování. To ti umožní simulovat odpovědi serveru bez toho, abys musel pořád spouštět celý backend.

Jinak standardní praxe? Určitě mít dobře napsané testy pro všechny klíčové dotazy a mutace a pak si udržovat testovací sadu aktuální, když uděláš nějaké změny v API.

Zkrátka, snažím se kombinovat různé nástroje podle potřeby. Jestli máš konkrétní scénáře nebo dotazy, klidně se ptej.

135 slov
1.4 minut čtení
30. 6. 2022
Matěj Ševčík

Takže, regresní testy pro GraphQL, to je fakt téma. Osobně jsem používal Jest a Apollo Client, co se týče testování dotazů a mutací. Jest má fakt dobrou podporu pro asynchronní kód, což je v GraphQL super. Můžeš si tam napsat mocky pro API volání a testovat to v klidu.

Pak jsou tu knihovny jako gql-tag a graphql-tools, co ti pomůžou při budování testů. Ty ti umožní definovat fragmenty a testovat je. Zkoušel jsem i Cypress pro koncové testy, což má smysl, když chceš vyzkoušet celou aplikaci přes UI a ujistit se, že vše běží jak má.

Je dobrý mít i nějaké standardní sady testů, třeba kontrolovat základní funkce po každé změně kódu. Na konci dne je důležitý mít ty testy rychlý, aby ti to nezdržovalo workflow. Takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

133 slov
1.3 minut čtení
15. 2. 2023
Štěpán Vaculík

Tak na regresní testy pro GraphQL jsem používal pár různých nástrojů a každý má něco do sebe. Jestli hledáš něco automatizovaného, tak Apollo Client je fakt fajn pro testování dotazů a mutací, hlavně když už se s ním pracuješ. Můžeš si vytvořit mocky a testovat, jak se chovají tvoje komponenty, což je super. Pak taky doporučuju Jest, ten se hodí na testování logiky a má i podporu pro testování s GraphQL. Další dobrá volba je GraphQL Tester, ten ti umožní psát testy přímo pro API a ověřit, že odpovědi jsou v pořádku. Co se týče manuálního testování, tak Postman nebo Insomnia mají skvělé možnosti pro práci s GraphQL, můžeš si tam snadno sestavit query a podívat se na odpovědi. Zároveň se mi osvědčilo vytvořit si nějakou standardní sadu testů při každé změně v API, to pak dost pomůže udržet věci pod kontrolou. Takže doporučuju zkusit tyhle nástroje a najít si ten pravý mix pro sebe.

155 slov
1.6 minut čtení
14. 5. 2024
Monika Malečková
GraphQL.cz/Články/Testing GraphQL APIs
Jak provádět regresní testy na GraphQL API po nových implementacíchTento článek se zaměřuje na strategie pro provádění regresních testů na GraphQL API, přičemž klade důraz na zajištění stability a dostupnosti aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Markéta Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky