GraphQL.cz/Fórum/Automatizace generování dokumentace pro GraphQL API

Automatizace generování dokumentace pro GraphQL API

Zajímalo by mě, jaké existují možnosti pro automatizaci procesu generování dokumentace k mému GraphQL API. V poslední době se snažím zefektivnit svou práci a uvědomil jsem si, že ručně psaná dokumentace zabere spoustu času a často není aktuální. Chtěl bych mít nějaký nástroj nebo postup, který by mi pomohl automaticky generovat dokumentaci přímo z mého API schématu. Zkoušel jsem pár různých knihoven a nástrojů, ale buď nebyly dostatečně intuitivní, nebo neprodukovaly výsledky, které bych potřeboval. Jaké máte zkušenosti s generováním dokumentace pro GraphQL? Existují nějaké osvědčené postupy nebo snad nějaké konkrétní nástroje, které byste doporučili? Rád bych věděl, jestli je možné integrovat tuto funkcionalitu do stávajícího workflow nebo jestli je lepší používat samostatné aplikace. Jak se s tím poprat efektivně a nezapomenout na důležité aspekty jako jsou aktualizace a udržování dokumentace v souladu s vývojem API? Prosím, podělte se o své tipy a zkušenosti! To by mi opravdu pomohlo!

149 slov
1.5 minut čtení
15. 7. 2024
Jana Burianová

Měl jsem podobný problém a našel jsem pár užitečných nástrojů. Zkus se podívat na GraphQL Docs, což je super pro generování dokumentace přímo z tvého API schématu. Další možnost je použít Apollo Server, ten má zabudovanou funkci na generování dokumentace a navíc se dá snadno integrovat do stávajícího workflow.

Pak je tu ještě PostGraphile, který automaticky generuje GraphQL API z PostgreSQL, včetně dokumentace, když to správně nastavíš. Pokud chceš mít kontrolu nad tím, co se dokumentuje, můžeš zkusit nějaké anotace ve svých typech a pak použít nástroje jako GraphQL-Doc.

Co se týče aktualizací, doporučuju mít to jako součást CI/CD procesu, takže se ti dokumentace automaticky regeneruje při každém buildu nebo deployi. Takže bych řekl – najdi si nástroj, co sedí tvému stylu a zkus ho napojit na svůj pracovní postup. Uvidíš, že ti to ušetří hromadu času.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 9. 2024
Václav Špaček

Existuje několik nástrojů, co by ti mohly pomoct s generováním dokumentace k tvému GraphQL API. Třeba GraphQL Docs, což je celkem jednoduchý a udělá ti z schématu přehlednou dokumentaci. Další možností je SpectaQL, ten se taky hodně používá a umí to fakt pěkně zpracovat i s příklady dotazů. Většina těchto nástrojů se dá integrovat do tvého build procesu, takže se ti aktualizace budou generovat automaticky, což je super. Určitě se podívej na Apollo Server, ten má vestavěný nástroj na dokumentaci, kterej ti v reálném čase ukáže všechny query a typy. Zkus si hrát s těma různýma přístupy a najdi ten, co ti nejvíc sedí. Hlavně pravidelně kontroluj, jestli je vše aktuální, protože to na začátku hodně zanedbávám a pak je to chaos.

122 slov
1.2 minut čtení
18. 5. 2024
Kateřina Havelková

Pokud hledáš způsoby, jak automatizovat generování dokumentace pro GraphQL API, tak mám pár tipů. Zkus se podívat na nástroje jako je GraphQL Docs nebo SpectaQL. Tyhle ti umějí vytvořit hezkou dokumentaci přímo z GraphQL schématu. Je to většinou jednoduchý a zabere to míň času než psát všechno ručně.

Další možností je použít GraphiQL nebo Apollo Server, které mají vestavěné funkce pro generování dokumentace. Taky doporučuju mít nějaké CI/CD procesy, co ti pohlídají aktualizaci dokumentace, aby byla vždycky v souladu s API. Můžeš třeba nastavit skripty, co to zaktualizují při každém nasazení.

Jinak hodně lidí používá Markdown pro psaní dokumentace, což je fajn, protože se to pak dá snadno hostovat na GitHubu nebo třeba v ReadTheDocs. A hlavně nezapomínej na testování a validaci schémat – to ti pomůže držet kvalitu API i dokumentace pohromadě.

131 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2024
Elena Vaníčková
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Automatizace generování dokumentace pomocí Graph Notebook: Jak usnadnit práci s GraphQL APIObjevte, jak může Graph Notebook revolučně změnit způsob, jakým generujete a spravujete dokumentaci pro vaše GraphQL API. Zjednodušte procesy a ušetře...
1000 slov
10 minut čtení
4. 8. 2022
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky