GraphQL.cz/Fórum/Jak snadno vytvářet dokumentaci z GraphQL dotazů?

Jak snadno vytvářet dokumentaci z GraphQL dotazů?

V poslední době se hodně zajímám o GraphQL a jeho využití v různých projektech. Čím víc do toho pronikám, tím víc zjišťuji, že dokumentace je klíčová pro úspěšné používání API. Zjistil jsem, že vytváření dokumentace k GraphQL dotazům může být opravdu složité a časově náročné, zejména pokud máte spoustu různých dotazů a mutací. Proto se chci zeptat, jestli existují nějaké nástroje nebo knihovny, které by mi mohly usnadnit tento proces. Rád bych věděl, jestli někdo z vás už vyzkoušel například nástroje jako Apollo, GraphiQL nebo něco podobného, co by umožnilo generovat dokumentaci automaticky na základě existujících dotazů. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Pomohly vám tyto nástroje ušetřit čas? Jaké funkce považujete za nejdůležitější při výběru takového nástroje? Vím, že některé platformy nabízejí i vizuální nástroje pro práci s API, které by mohly být užitečné při dokumentování dotazů. Jaký je váš názor na integraci těchto nástrojů do workflow vývoje? Také by mě zajímalo, zda máte nějaké tipy na nejlepší postupy pro strukturování dokumentace k API a jak ji udržovat aktuální. Předem díky za vaše rady a tipy!

177 slov
1.8 minut čtení
27. 5. 2023
Luboš Skála

Takže, se zdokumentováním GraphQL dotazů to může být fakt boj. Zkoušel jsem Apollo a musím říct, že to docela pomohlo. Mají tam funkce na generování dokumentace přímo z kódu, což ti ušetří spoustu času. Taky GraphiQL je fajn pro rychlý testování a hned vidíš, jak to funguje. Doporučuji podívat se na nástroje jako PostGraphile nebo Hasura, ty uměj generovat API z databáze a i dokumentaci v jednom. Je důležitý mít dokumentaci vždy po ruce, ať už přes nějaký automatizovaný proces nebo pořádnou strukturu. Mějte ji aktuální, ideálně ji aktualizovat s každou změnou v API. Jestli se ti líbí vizuální nástroje, zkuste třeba Swagger, ale tam se spíš mluví o REST. Hlavně si nastav workflow, kde dokumentace bude součástí procesu vývoje. Jinak je to fakt otravný to pak dodělávat zpětně.

129 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Antonín Janoušek

K dokumentaci k GraphQL dotazům jsem taky narazil na pár dobrých nástrojů. Apollo Client má super funkci pro generování dokumentace, když použiješ Apollo Server. To ti pomůže hodně, protože automaticky vygeneruje schéma a dokumentaci. GraphiQL je taky fajn, ukáže ti dotazy v reálném čase a můžeš si s nimi hrát, což je praktické při vývoji. Zkusil jsem i Postman, co umí GraphQL, ale tam už to není tak intuitivní pro dokumentaci.

Nejdůležitější funkce, co bych hledal? Určitě nějaký vizuální editor, co umí ukázat strukturu dat a vzory dotazů. A aby se to dalo snadno integrovat do CI/CD pipeline, protože udržovat dokumentaci aktuální je pak daleko snazší.

Tipy na strukturování? Mít jasné příklady a popisy pro každý dotaz nebo mutaci, to je základ. Taky je dobré mít sekci pro chyby a jejich řešení, aby to ulehčilo práci ostatním devům. A udržovat ji pomocí verziování – když se změní API, aktualizuj hned i dokumentaci.

Takže jo, tyhle nástroje fakt šetří čas, akorát je potřeba si na ně zvyknout.

165 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2023
Milan Průcha

Jo, dokumentace k GraphQL je fakt důležitá. Já jsem zkoušel Apollo a musím říct, že má dost dobrou podporu pro generování dokumentace. Můžeš v podstatě automaticky generovat popisy pro ty dotazy a mutace, což šetří hromadu času. Další věc je GraphiQL, ta je fajn pro interakci s API, ale co se týče dokumentace, tak Apollo mi přijde jako lepší volba.

Taky doporučuji používat schema.graphql soubor, kde si můžeš všechno hezky popsat a udržovat aktuální. Když pak změníš dotaz, tak stačí aktualizovat ten soubor a hotovo. Pokud máš velký projekt, zvaž použití nějakého vizuálního nástroje jako Postman nebo Insomnia, to ti může pomoct s testováním a dokumentováním zároveň.

Nezapomínej na to, že důležitý je mít jasné názvy a popisy pro všechno - to pak hodně usnadní práci nejen tobě, ale i dalším vývojářům. Strukturuj si to podle modulů nebo funkcionalit, ať se v tom vyznáš. A udržuj to pravidelně aktuální, jinak ti to brzo zestárne a budeš mít zmatek.

156 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2024
Elena Vaníčková
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Automatizace generování dokumentace pomocí Graph Notebook: Jak usnadnit práci s GraphQL APIObjevte, jak může Graph Notebook revolučně změnit způsob, jakým generujete a spravujete dokumentaci pro vaše GraphQL API. Zjednodušte procesy a ušetře...
1000 slov
10 minut čtení
4. 8. 2022
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky