GraphQL.cz/Fórum/Jak simulovat různé odpovědi API ve Storybooku pomocí GraphQL?

Jak simulovat různé odpovědi API ve Storybooku pomocí GraphQL?

Zajímalo by mě, jak vlastně efektivně simulovat různé odpovědi API ve Storybooku, když pracuji s GraphQL. Vím, že Storybook je super nástroj pro vývoj komponent, ale nějak se mi nedaří najít správný způsob, jak do něj zakomponovat GraphQL. Potřeboval bych, aby moje komponenty mohly reagovat na různé scénáře odpovědí z API, a tím pádem si myslím, že by bylo fajn mít možnost simulovat různé datové struktury a stavy. Jak to máte vy? Používáte nějaké knihovny nebo techniky pro mockování těchto odpovědí? Mám pocit, že bych mohl využít nějaký GraphQL mock server nebo snad Apollo Client, ale nejsem si jistý, jak to správně nastavit. Jaké jsou vaše zkušenosti? Ovlivňuje to nějak výkon Storybooku nebo jeho stabilitu? A co třeba přesné typy odpovědí a jejich validace? Určitě by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo tutoriály, které by mi mohly pomoci udělat tenhle proces efektivnější. Jak se s tím vyrovnáváte vy ve svých projektech?

153 slov
1.5 minut čtení
29. 4. 2022
Soňa Moravcová

Simulace API odpovědí v Storybooku s GraphQL může být v pohodě, pokud víš, co děláš. Hodně lidí používá Apollo Client s mock funkcemi. Můžeš si připravit mock data přímo v Storybooku, což ti umožní reagovat na různé scénáře. Vytvoř si soubor s mock daty a pak ho použij v komponentách. Taky existujou knihovny jako msw (Mock Service Worker), co to umí hezky odchytit a simulovat API volání. Je to super pro testování různých stavů, jako je loading nebo error. Jinak s výkonem Storybooku by to nemělo být špatný, pokud to nepreháníš s množstvím mocků. O typy odpovědí a jejich validaci se postará GraphQL schema, takže by tam neměl bejt problém, když dodržíš strukturu. Zkus se podívat na nějaký tutoriály k Apollo a msw, určitě ti to dost pomůže.

128 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2024
Alena Tichá

Simulace různých odpovědí API ve Storybooku s GraphQL je vcelku easy. Já osobně používám Apollo Client a jeho mocking capabilities. Můžeš si vytvořit mock data pro různé scénáře a pak je použít v komponentách. Je to super pro testování různých stavů jako loading, error nebo successful response.

Pokud chceš, můžeš zkusit i nějaký GraphQL mock server, třeba graphql-tools nebo MockedProvider z Apollo, který ti umožní snadno definovat, jaké odpovědi chceš vrátit. Takže si můžeš napsat podmínky, které se vyhodnocují podle toho, co komponenta potřebuje.

Co se týče výkonu Storybooku, moc to neovlivňuje, pokud máš dobře nastavené mocky. Jen dej pozor na velikost dat a množství mockovaných odpovědí, aby ti neklesla plynulost. O typy odpovědí ani validaci se moc bát nemusíš, když to budeš mít správně typované v GraphQL schématu.

Osvědčené postupy? Projdi si dokumentaci Apollo a mrkni na příklady mockování. Existují i tutoriály na YouTube nebo blogy, co ti ukážou praktické příklady. Takže určitě zkus experimentovat a uvidíš, co ti vyhovuje.

159 slov
1.6 minut čtení
23. 11. 2023
Michaela Vyskočilová

Simulace odpovědí API v Storybooku s GraphQL fakt není tak složitá, jak se zdá. Můžeš použít Apollo Client a nastavit si mocky přímo v příbězích. Stačí udělat mock implementation pro GraphQL dotazy. Vytvoříš si třeba MockedProvider z Apollo, kde definuješ různé odpovědi pro každý scénář. To ti umožní testovat komponenty na různé stavy – úspěch, chybu, prázdná data a tak dál.

Funguje to celkem dobře a nemělo by to negativně ovlivnit výkon Storybooku, pokud nemáš extrémně složité mocky. Když se zaměříš na to, abys měl správně typované odpovědi, můžeš si být víc jistý, že to pak bude fungovat i v reálu.

Pokud hledáš tutoriály, doporučuji kouknout na oficiální dokumentaci Apollo, tam je toho celkem dost. Další možnost je použití nějakého mock serveru jako Mirage JS nebo graphql-tools, ale většinou stačí ten Apollo MockedProvider.

Takže to vidím takhle – s trochou trpělivosti a pár řádky kódu si můžeš ušetřit spoustu času při vývoji a testování komponentů.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2024
Vladimír Koudelka
GraphQL.cz/Články/Storybook a React-GraphQL intergrated
Jak efektivně testovat GraphQL komponenty ve Storybooku?Podrobný návod na testování GraphQL komponentů ve Storybooku s nejlepšími praktikami a tipy pro vývojáře.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2020
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky