GraphQL.cz/Fórum/Může se použít stejný fragment pro různé typy v GraphQL?

Může se použít stejný fragment pro různé typy v GraphQL?

Nedávno jsem se začal více zajímat o GraphQL a narazil jsem na něco, co mi není úplně jasné. Mám fragment, který definuje určité pole a jeho vlastnosti, říkal jsem si, jestli bych ho mohl použít pro víc různých typů v mých GraphQL dotazech. Například mám fragment pro uživatelský profil, kde jsou vlastnosti jako jméno, e-mail a podobně. Teď ale zvažuji, jestli bych mohl stejný fragment použít také u jiného typu, třeba u komentářů nebo příspěvků, které mají podobnou strukturu. Je to možné? Nebo je lepší mít pro každý typ svůj vlastní fragment? Zajímá mě, jak lidi přistupují k opakovanému použití fragmentů v jejich dotazech a jestli to má nějaké výhody nebo nevýhody. A co se stane, když se struktura těch typů trochu liší? Jak se to pak bere v potaz? Rozhodně bych rád slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří se s tímto tématem setkali.

144 slov
1.4 minut čtení
2. 10. 2024
Jan Šafařík

Jasně, fragmenty v GraphQL můžeš použít pro různé typy, pokud ty typy mají stejná pole. Pokud máš fragment pro uživatelský profil, klidně ho můžeš použít i na další typy jako komentáře, pokud mají stejnou strukturu. Ale pozor, pokud se ty struktury liší, tak už to nebude fungovat a mohlo by to způsobit chyby. Obecně je dobrý mít fragmenty co nejvíc opakovaně použitelné, ulehčí ti to práci a zjednoduší dotazy. Lepší mít jeden fragment pro podobné struktury než mnoho různých. Ale jak říkám, pokud se pole liší, radši udělej nový fragment; jinak ti to může zkomplikovat život. Takže záleží na tom, jak moc se ty typy podobají.

106 slov
1.1 minut čtení
2. 12. 2024
Andrea Odehnalová

Myslím, že fragmenty v GraphQL můžeš používat napříč různými typy, pokud ty typy mají společná pole. Uživatel, komentář a příspěvek můžou mít třeba jméno a e-mail, takže klidně můžeš použít stejný fragment. Ale pozor, když se struktura moc liší, tak je lepší mít speciální fragment pro každý typ, jinak můžeš narazit na chyby při dotazech. Je to fakt o tom, jak moc si ty typy jsou podobné. Na opakované použití fragmentů je fajn to, že ti to ušetří čas a kód je pak přehlednější. Na druhou stranu, když to přeženeš a nebudeš mít jasno v tom, co kde používáš, může to být chaos. Takže jo, experimentuj, ale sleduj si to. Mnoho lidí to dělá různě, někdo radši oddělené fragmenty, jiný si radši spojuje ty podobné. Je to o preferencích.

129 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Martin Novák

Jo, můžeš použít ten samej fragment pro různý typy, ale musíš si dávat pozor na to, aby ty typy měly stejný pole. Pokud máš třeba fragment na jméno a email a tyhle pole jsou i u komentářů, tak to bude fungovat. Ale když se struktura nějakým způsobem liší, tak to už může být problém. V takovým případě je lepší mít specifický fragmenty pro každý typ, aby to bylo jasnější a přehlednější. Opakovaný použití fragmentů je fajn pro snížení duplicitního kódu, ale opatrně s tím. Když ty typy nejsou úplně stejný, může to zkomplikovat dotazy a pak se v tom lehce ztratíš.

101 slov
1 minut čtení
31. 7. 2024
Natálie Blažková
GraphQL.cz/Články/API design
Použití fragmentů v GraphQL pro zlepšení struktury API dotazůObjevte, jak fragmenty v GraphQL zjednodušují dotazy, zvyšují jejich opětovnou použitelnost a přispívají k efektivnímu designu API.
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2023
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky