GraphQL.cz/Fórum/Můžu použít OAuth 2.0 s GraphQL API, nebo to bude složité?

Můžu použít OAuth 2.0 s GraphQL API, nebo to bude složité?

Když se zamýšlím nad tím, jak bezpečně autentizovat uživatele ve své aplikaci, přemýšlím o různých metodách a protokolech. Zajímalo by mě, zda je možné implementovat OAuth 2.0 v kontextu GraphQL API. Mám zkušenosti s REST API a OAuth jsem používal tam, ale teď se snažím přejít na GraphQL a nejsem si jistý, jestli to bude fungovat stejně snadno jako dřív. Je to složité? Jaké jsou nejlepší postupy pro integraci OAuth 2.0 do GraphQL? Očekávám, že budu muset upravit některé věci ohledně autorizace dotazů a mutací. Jak se to vlastně dělá? Musím implementovat nějaké speciální middleware, nebo je to spíš otázka nastavení serveru? Pokud už máte zkušenosti s tímto nastavením, budu vděčný za jakékoli tipy nebo příklady kódu, které by mi pomohly pochopit, jak to celé dát dohromady. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické knihovny, které usnadňují práci s OAuth 2.0 v kombinaci s GraphQL. Děkuji předem za jakoukoli radu!

151 slov
1.5 minut čtení
4. 3. 2022
Štěpán Vaculík

Jasně, OAuth 2.0 se dá použít i s GraphQL API, není to tak složité, jak by se mohlo zdát. V podstatě to funguje podobně jako u REST. Budeš potřebovat nějaký middleware, který zpracovává tokeny a ověřuje uživatele. Když uživatel provede login, dostane access token, ten pak posíláš v headeru při každém dotazu nebo mutaci.

Nezapomeň si nastavit správně autorizaci pro jednotlivé operace - můžeš mít různý přístup pro různé role. Je dobrý mít i nějaké error handling pro případ, že token vyprší nebo je neplatný.

Co se týče knihoven, záleží na tom, jaký stack používáš, ale třeba Apollo Server má dobrou podporu pro autentizaci. Můžeš si udělat vlastní middleware nebo využít existující balíčky jako express-jwt nebo passport pro zjednodušení.

Celkově to chce trochu úpravy oproti REST, ale není to nic nepřekonatelného. Hlavně si dej pozor na bezpečnostní aspekty, jako je expirace tokenů a refresh tokeny. To je asi tak vše, co jsem chtěl říct.

154 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Libor Němec

OAuth 2.0 s GraphQL rozhodně použít jde a není to až tak složité, jak to možná vypadá. V podstatě můžeš využít stejný princip jako u REST API. OAuth 2.0 je primárně o tom, jak se autentizovat a autorizovat uživatele, takže to můžeš aplikovat i na GraphQL dotazy a mutace.

Budeš potřebovat nějaký middleware, který zpracovává tokeny. Například v Node.js můžeš použít knihovny jako Passport.js nebo jsonwebtoken pro ověření JWT tokenů, které většina implementací OAuth používá. Pak si nastavíš ochranu pro jednotlivé resolvery, aby se ověřovalo, jestli má uživatel oprávnění k provádění daného dotazu nebo mutace.

Pokud jde o nejlepší praktiky, doporučil bych držet se standardních postupů jako je uložení tokenu do hlavičky (Authorization: Bearer token) a kontrola platnosti tokenu na serveru. Resolvers pak mohou ověřit, jestli uživatel je přihlášený a má potřebná oprávnění.

Některé knihovny jako Apollo Server mají docela dobrou podporu pro autentizaci a můžeš si to snadno napojit na OAuth 2.0. Takže v zásadě to není nic šíleně složité, když už máš zkušenosti s REST, tak bys to měl zvládnout.

169 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Jaroslava Pospíšilová

Jasně, OAuth 2.0 můžeš použít s GraphQL API, nebude to až tak složitý, jak si možná myslíš. V podstatě funguje podobně jako u REST API. Musíš si ale dávat pozor na pár věcí. Hlavně budeš potřebovat nějaký middleware pro ověřování tokenů, což většina serverových frameworků podporuje. Třeba Express má spoustu knihoven, co ti s tím pomůžou. V GraphQL se zpravidla token posílá v hlavičce Authorization, takže na to mysli při nastavení serveru. Taky bys měl mít nějaké pravidlo pro autorizaci uživatelů k jednotlivým dotazům a mutacím, protože tam je to víc o tom, co může uživatel dělat. Knihovny jako Apollo Server nabízejí nějaké možnosti pro integraci autentizace, takže se můžeš podívat na jejich dokumentaci. Celkově vzato bys neměl mít problém, pokud máš zkušenosti s OAuth a REST, přechod na GraphQL by měl být v pohodě.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Helena Škodová
GraphQL.cz/Články/API design
Návrh efektivní autentizace a autorizace pro GraphQL APIProzkoumejte klíčové přístupy k zabezpečení vašich GraphQL API pomocí moderních autentizačních metod a zjistěte, jak ochránit své aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2021
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky