Optimalizace dotazů na GraphQL API v bezserverovém prostředí
Nedávno jsem se začal ponořovat do GraphQL a přemýšlím, jak efektivně optimalizovat dotazy v bezserverovém prostředí. Mám pocit, že když se pokusím udělat dotaz na API, tak mi často vrátí víc dat, než potřebuji, a to pak může zpomalit mou aplikaci. Jakým způsobem mohu lépe strukturovat své dotazy, abych získal přesně ta data, která chci? Uvažoval jsem o tom, že bych mohl využít fragmenty nebo nějaké parametry pro filtrování, ale nejsem si úplně jistý, jestli to bude mít nějaký zásadní vliv na výkon. Co vy používáte za triky nebo techniky, které vám pomáhají mít menší zátěž na server, když pracujete s GraphQL? Je dobré zaměřit se na limitování počtu vracených polí nebo spíš na batched requests? Dále mě zajímá, jak moc je důležitá cachování odpovědí z API a jestli existují nějaké osvědčené praktiky pro uložení dat do mezipaměti v bezserverovém prostředí. Měli byste mi doporučit nějaké knihovny nebo nástroje, které by mohly usnadnit optimalizaci mých GraphQL dotazů? Vlastně bych se chtěl také zeptat, jestli má smysl provádět lazy loading dat při práci s velkými objemy informací. Budu vděčný za jakékoli tipy a rady, co se vám osvědčilo v reálných projektech.