Datové cache s GraphQL a serverless architekturou – má to smysl?
Přemýšlím o tom, jak optimalizovat výkon své aplikace, která běží na serverless architektuře a využívá GraphQL API. Narazil jsem na pojem datová cache a zajímalo by mě, jestli má vůbec smysl ji používat v kombinaci s GraphQL. Vím, že serverless znamená, že platím za využité zdroje a že každé volání API může být drahé, takže bych rád snížil latenci a náklady. Jak moc se datové cache ve skutečnosti hodí? Ovlivní to výkon API, když se budou dotazy opakovat? A co třeba správa cache – je to složité nebo existují nějaké osvědčené postupy, které by mi usnadnily život? Mám pocit, že některé dotazy na mé API se opakují často, ale nevím, jestli to řešit pomocí cache nebo jestli nechat vše běžet bez ní. Zajímalo by mě také, jakým způsobem by se cache dala implementovat – je lepší použít něco jako Redis nebo to zvládnu i s něčím jiným? Musím brát ohled na to, jak se budou data měnit a jestli bude mít cache nějaký vliv na konzistenci dat. Jak to vlastně funguje v praxi? Jaký má vliv použití datové cache na celkovou strukturu aplikace? Zkoumal už někdo tyto aspekty? Díky za každou radu a zkušenost!