GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu omezit rekurzivní dotazy v GraphQL?

Jak mohu omezit rekurzivní dotazy v GraphQL?

Když pracuji s GraphQL, čím dál víc si uvědomuji, jak moc se mi rekurzivní dotazy dostávají pod kůži. Vím, že jsou občas užitečné, ale zároveň mám pocit, že mohou způsobovat zbytečné komplikace a zpomalovat výkon mých aplikací. Například, když se pokouším získat data o uživatelských profilech a poté o jejich přátelích, tak je jasné, že se to může rychle zvrhnout a já se ocitnu ve smyčce, ze které není úniku. Jak tedy mohu omezit tyto rekurzivní dotazy? Existují nějaké osvědčené postupy nebo doporučení, jak to udělat efektivně? Mám na mysli způsoby, jak nastavovat limity na hloubku dotazů nebo jak se vyhnout situacím, kdy by uživatel mohl dostat příliš mnoho dat najednou. Myslím, že by to mohlo být zajímavé téma pro debatu. Taky bych rád věděl, jestli někdo z vás měl podobné problémy a co vám pomohlo. Narazil jsem na pár knihoven a technik, ale nevím, co je nejlepší volba pro mé konkrétní potřeby. Jak to řešíte vy? Víte o nějakých konkrétních nastaveních nebo experimentech, které by mi mohly pomoci? Vím, že GraphQL je super flexibilní, ale občas mám pocit, že ta flexibilita může být i na škodu. Děkuji za všechny tipy!

191 slov
1.9 minut čtení
21. 8. 2024
Tomáš Kalous

Jo, s rekurzivními dotazy to může být fakt oříšek. Mně pomohlo nastavit maximální hloubku dotazu, třeba tak na 3 úrovně. Když někdo chce víc, tak mu prostě vrátím chybu. Další věc je použít pagination, což ti ušetří spoustu dat najednou. Pokud jde o cyklické vazby, tak jsem zavedl nějakou formu caching, abych se vyhnul opakovanému dotazování na stejný objekt. Pokud používáš Apollo nebo něco podobnýho, tak tam máš taky možnost omezit query size, což je super. Taky můžeš implementovat nějakou logiku na serveru, která detekuje smyčky a zabrání jim. Jinak obecně je dobrý mít jasně definovaný typy a co se vlastně má vracet, aby bylo jasný, co uživatel dostane. Takže jo, dej si na to pozor, jinak to můžeš mít zmatek a hrozný zpomalování.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 9. 2023
Jaroslav Nečas

Omezit rekurzivní dotazy v GraphQL může být fakt výzva. Jedna z věcí, co bych doporučil, je nastavit limit na hloubku dotazu. Můžeš použít knihovny jako graphql-depth-limit, která ti umožní kontrolovat, jak hluboko může uživatel dotazovat. To ti pomůže vyhnout se nekonečným smyčkám, když třeba načítáš přátele uživatelů.

Další tip je mít nějaké omezení na počet výsledků, které se vrací při jednom dotazu. Například místo toho, abys načítal všechny přátele najednou, dej tam paginaci a nech uživatele říct, kolik jich chce vidět. Tím se výrazně sníží zatížení serveru a zlepší se i výkon aplikace.

Můžeš taky zvážit nějaké mechanismy pro caching nebo batching dat, aby ses vyhnul neefektivním dotazům.

Je dobrý mít tohle všechno promyšlený dopředu, jinak se ti to může brzo vymknout z rukou. Takže jo, najdi si tyhle nástroje a experimentuj s nimi. Ušetří ti to spoustu problémů a času.

139 slov
1.4 minut čtení
5. 9. 2024
Daniela Navrátilová

Omezení rekurzivních dotazů v GraphQL může být fakt oříšek, ale jde to. Mně se osvědčilo nastavit limit na hloubku dotazu. Například si můžeš udělat middleware, který při každém dotazu zkontroluje, jak hluboko se jde (kolik "nestingů" je). Taky jsem slyšel o nějakých knihovnách jako graphql-depth-limit – ta ti pomůže automaticky vypnout dotazy, co překročí danou hloubku.

Další věc, co dává smysl, je paginace. Místo aby sis tahal všechny přátele uživatele najednou, zkus to rozdělit na menší části. Takže místo jednoho velkého dotazu uděláš víc menších. Zamezíš tím nejen přetížení serveru, ale i tomu, že uživatel dostane hromadu dat najednou.

Je taky dobrý mít jasně definované typy a strukturu dat, abys měl přehled o tom, co všechno se dá načíst. To ti pomůže lépe plánovat a případně omezit, co uživatelé můžou vidět.

Obecně se snažím být opatrnej s tím, jak moc "nested" dotazy povolím. Někdy je lepší si říct – jo, rekurze je fajn, ale pokud to přeháníme, může to zabrat spoustu času a zdrojů. Tady je fakt důležitý najít balanc medzi flexibilitou a výkonem.

171 slov
1.7 minut čtení
22. 5. 2024
Luboš Skála
GraphQL.cz/Články/Bezpečnost a GraphQL
Prevence proti nadlimitním dotazům v GraphQL: Jak omezit nároky na zdrojeZjistíme, jak účinně omezit rozsah dotazů a zabránit tak přetížení serveru ve vaší GraphQL aplikaci. Článek se zaměřuje na praktické tipy a triky pro ...
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky