GraphQL.cz/Fórum/Jak nastavím limity pro maximální počet vracených položek v GraphQL?

Jak nastavím limity pro maximální počet vracených položek v GraphQL?

Přemýšlím, jak správně nastavit limity pro maximální počet položek, které se mohou vrátit z mé GraphQL API. Mám pocit, že to je důležité pro optimalizaci výkonu a také pro ochranu proti případným DDoS útokům nebo nadměrnému zatížení serveru. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo specifické metody, jak toho dosáhnout. Je dobré použít argumenty přímo v dotazu, nebo mám implementovat nějaké globální nastavení na serverové úrovni? Zda by nebylo lepší zavést paging nebo limitaci přímo v resolveru? Jaké jsou klady a zápory různých přístupů? Mám obavy, že pokud limit nebudu mít nastavený správně, moje API bude buď příliš restriktivní, nebo naopak povolí příliš mnoho dat najednou. Chtěl bych slyšet názory zkušenějších vývojářů a jaké konkrétní nástroje nebo knihovny používáte pro správu těchto limitů. Vím, že GraphQL je velmi flexibilní, ale právě ta flexibilita mě trošku mate. Takže pokud někdo má nějaké tipy nebo doporučení, jak na to efektivně a bez problémů, budu velmi vděčný. Děkuji!

157 slov
1.6 minut čtení
30. 4. 2023
Jarmila Šindelářová

Je super, že se zabýváš limity v GraphQL. Ochrana proti DDoS a optimalizace výkonu jsou fakt důležité. Můžeš nastavit limity přímo v resolverech, to je asi nejběžnější přístup. Tím můžeš mít kontrolu nad tím, kolik dat se vrací pro každý dotaz. Pokud jde o paging, to je taky dobrá volba – pokud máš hodně položek, klidně nastav limit třeba na 10 nebo 20 položek na stránku. Dobrý je i použít argumenty v dotazu, takže uživatelé můžou říct, kolik chtějí dat (ale ty samozřejmě nastavíš max limit). Zvaž i globální limitaci na úrovni serveru – to ti pomůže udržet věci pod kontrolou bez ohledu na to, co si klienti vymyslí. Ověř si knihovny jako Apollo Server nebo jiné GraphQL toolkity, ty často mají vestavěné možnosti pro pagination a limitaci. Hlavně si dej pozor, aby to nebylo příliš restriktivní, jinak lidi začnou nadávat. Drž se rozumných hodnot a testuj to.

148 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2024
Roman Mašek

Myslím, že je fakt důležitý nastavit limity pro vracené položky v GraphQL API, jak říkáš. Můžeš to udělat pomocí argumentů přímo v dotazu, což dává uživatelům trochu svobody, ale můžeš tím taky dost zatížit server. Já osobně preferuju přidat do resolveru něco jako limit a offset, takže když někdo chce víc dat, musí si to ošetřit sám. Tím pádem máš větší kontrolu nad tím, kolik se toho vrací.

Další věc je, že můžeš zavést globální limit na úrovni serveru, což by ti mohlo pomoct chránit se před DDoS nebo nějakým blbnutím. Například můžeš nastavit max limit na 100 položek, aby se nedalo vrátit víc najednou.

Celkově si myslím, že kombinace paging a limitace v resolveru je nejlepší cesta. Když už to budeš mít hotový, tak pak zbytečně neplýtvej výkonem a zákazníci budou spokojení s rychlostí odpovědí. Jo a určitě doporučuju kouknout na knihovny jako Apollo Server nebo podobný – ty mají hodně zabudovaných funkcí na řešení těchhle problémů.

158 slov
1.6 minut čtení
28. 9. 2024
Alena Matoušková

Takže, co se týče nastavení limitů pro vracené položky v GraphQL, tak je dobrý nápad to udělat, aby ses vyhnul přetížení serveru. Můžeš to řešit několika způsoby. Například, můžeš přidat argumenty přímo do svých dotazů, jako limit a offset, což je super pro paging. To dává klientovi možnost říct, kolik dat chce a odkud začít.

Další možnost je nastavit nějaký globální limit na serveru, třeba 100 položek na dotaz, což je rozumný maximum. Tím pádem se vyhneš situacím, kdy by někdo mohl zkusit vytáhnout úplně všechno najednou.

Ale pozor na to, jak to pak implementuješ v resolverech, protože pokud to budeš mít špatně nastavený, tak ti to může zkomplikovat logiku. Můžeš použít knihovny jako Apollo Server, který už má nějaké vestavěné funkce pro paging a limitaci.

Problém je, že když nastavíš příliš nízký limit, tak to může odradit uživatele. Na druhou stranu moc vysoký limit může způsobit problémy s výkonem. Zvaž teda dobře hranici a zvaž i možnost dynamického nastavování limitu podle toho, jak se chová server.

Takže shrnuto: používej argumenty pro paging a máš možnost globálně nastavit maximální počet položek, co se můžou vrátit. Nezapomínej testovat a zkoušet to v praxi.

190 slov
1.9 minut čtení
17. 8. 2024
Jan Fiala
GraphQL.cz/Články/Bezpečnost a GraphQL
Prevence proti nadlimitním dotazům v GraphQL: Jak omezit nároky na zdrojeZjistíme, jak účinně omezit rozsah dotazů a zabránit tak přetížení serveru ve vaší GraphQL aplikaci. Článek se zaměřuje na praktické tipy a triky pro ...
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky