GraphQL.cz/Fórum/Jak nastavit Apollo Client pro správu cache v Reactu?

Jak nastavit Apollo Client pro správu cache v Reactu?

Nedávno jsem začal pracovat s Apollo Clientem pro integraci GraphQL do mé React aplikace a chci se ujistit, že správně rozumím tomu, jak funguje správa cache. Mám otázky ohledně toho, jak přesně nastavit cache, aby to fungovalo optimálně pro mou aplikaci. Jaké jsou nejlepší praktiky? Kdy je dobré použít in-memory cache a kdy se vyplatí řešit persistentní cache? Mám také pocit, že Apollo Client nabízí různé strategie pro vracení dat z cache, ale nejsem si jistý, kterou zvolit. Jaký vliv má nastavení cache na výkon aplikace a uživatelský zážitek? Co byste doporučili pro optimální konfiguraci? Zkoušel jsem pár příkladů z dokumentace, ale občas mám pocit, že je tam toho tolik, že se v tom ztrácím. Taky by mě zajímalo, jakým způsobem se dá efektivně invalidovat cache, když provedu nějakou mutaci. Případně jak řešit situace, kdy se data mění na serveru a já potřebuji synchronizovat stav s klientem. Budu moc rád za jakékoliv tipy nebo příklady kódu, které by mi pomohly lépe porozumět tomu, jak nastavit Apollo Client tak, aby byl co nejefektivnější a aby mi usnadnil práci s daty v mé aplikaci. Díky!

183 slov
1.8 minut čtení
18. 8. 2024
Eva Švábová

Nastavení Apollo Clientu pro cache může být trochu matoucí, ale tady je pár základních tipů. Nejprve si uvědom, že Apollo používá in-memory cache, což znamená, že data jsou uložena v paměti aplikace. To je rychlé, ale pokud chceš, aby se data uchovávala i po refreshi, měl bys zvážit použití persistentní cache, třeba pomocí knihovny jako apollo-cache-persist.

Co se týče strategií pro vracení dat z cache, nejčastěji se používá "cache-first", což znamená, že Apollo nejdřív zkusí najít data v cache a až potom dělá dotaz na server. Je to fajn pro výkon, protože to šetří API volání a zrychluje načítání stránek.

Invalidace cache při mutacích je důležitá. Po úspěšné mutaci bys měl znovu načíst relevantní data nebo použít "update" funkci v mutaci pro aktualizaci cache. To pomůže udržet UI synchronizované s aktuálním stavem na serveru.

Pokud se data často mění na serveru, můžeš použít "polling" nebo "subscriptions" pro real-time aktualizace. Možná je dobré začít s jednoduchým nastavením a pak to optimalizovat podle potřeb tvé aplikace. Hlavně nezapomínej testovat výkon a uživatelský zážitek – to ti dá lepší představu o tom, co funguje a co ne.

183 slov
1.8 minut čtení
3. 12. 2024
Petr Kubík

Takže, když jde o Apollo Client a správu cache, je dobrý nápad začít s in-memory cache, protože to je defaultní nastavení a většinou to stačí pro rychlé načítání dat. Pokud ale potřebuješ, aby se data udržela i po refreshe stránky nebo mezi různými zařízeními, tak můžeš zkusit použít persistentní cache, třeba s apollo-cache-persist. To ti umožní uložit cache do lokálního úložiště pro lepší uživatelský zážitek.

Co se týká strategií pro vracení dat z cache, tak máš možnosti jako cache-first, network-only, cache-and-network a další. Záleží na tom, jestli chceš prioritizovat rychlost (cache-first) nebo vždycky dostávat nejnovější data (network-only). Měj na paměti, že nastavení cache může hodně ovlivnit výkon – špatné volby můžou znamenat pomalé načítání nebo stará data.

Invalidace cache po mutaci se dělá pomocí update funkce v mutaci nebo můžeš použít refetchQueries, což ti umožní znovu nafetchovat potřebné dotazy. Taky můžeš využít writeQuery a writeFragment k manuální aktualizaci cache. Pokud data na serveru mění a potřebuješ synchronizovat stav, můžeš zvážit subscription, pokud tvůj GraphQL endpoint podporuje real-time aktualizace.

Pár tipů: sleduj výkon aplikace pomocí DevTools a experimentuj s různými strategiemi cache. Každá aplikace je jiná, takže co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. Zkus si projít příklady v dokumentaci a přizpůsobit je svým potřebám.

202 slov
2 minut čtení
14. 12. 2024
Denisa Tomešová

Nastavení Apollo Clientu může být trochu matoucí, ale když pochopíš základy, půjde to snadněji. Začni tím, že nastavíš ApolloProvider na vrchol své komponenty, aby ses dostal k Apollo Clientu v celém stromu. Co se týče cache, většinou stačí in-memory cache, která je defaultní. Je rychlá a funguje dobře pro většinu případů. Persistentní cache má smysl, když potřebuješ uchovávat data i po refreshi nebo když chceš mít offline přístup.

Důležité je nastavit správnou politiku pro načítání dat. Například můžeš použít "cache-first", což je rychlé a šetří síťové požadavky. Ale pokud víš, že data se mění často, můžeš zvolit "network-only" nebo "cache-and-network".

Když děláš mutace, nezapomeň invalidovat cache. Můžeš použít update funkci u mutací nebo refetchQueries, aby ses ujistil, že máš nejnovější data. A pokud se data mění na serveru, můžeš zvážit použití subscriptions nebo polling.

Perfektní konfigurace závisí na tvé aplikaci a jak často se data mění. Testuj různé strategie a sleduj výkon. Měj na paměti, že efektivní správa cache ti může ušetřit spoustu času a zlepšit uživatelský zážitek. Hodně štěstí!

167 slov
1.7 minut čtení
11. 12. 2024
Ladislav Sedláček
GraphQL.cz/Články/GraphQL na frontendu
Pokročilé techniky správy cache s Apollo ClientObjevte různé strategie správy cache v Apollo Client, které pomáhají zlepšit výkon aplikací a snižují počet HTTP požadavků.
1000 slov
10 minut čtení
22. 7. 2024
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky